Ο μέσος άνθρωπος αντικαθιστά τους μισούς φίλους από τους φίλους του κάθε επτά χρόνια.

Κι ενώ δεν είμαι καλή στην αριθμητική κι οι υπολογισμοί μου δεν βασίζονται σε κάποιο συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο, πολύ πρόχειρα υπολογίζω ότι από τους 396 φίλους που θα κάνεις στη ζωή σου, θα κρατήσεις μόνο περίπου 33 από αυτούς. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να μάθεις να κάνεις νέους φίλους σε τακτική βάση.

Ένας από τους διάσημους χωρισμούς φίλων στην ιστορία συνέβη το καλοκαίρι του 1952, μεταξύ δύο από τους πιο μεγάλους σύγχρονους φιλοσόφους, του Αλμπέρ Καμύ και του Ζαν Πολ Σαρτρ. Αυτό το πλατωνικό ζευγάρι είχε πολλά κοινά. Κι οι δύο, εξαιρετικοί αφηγητές, θεατρικοί συγγραφείς, δοκιμιογράφοι και συντάκτες, με κοινή εμμονή στον σουρεαλιστή ποιητή Φράνσις Πονγκ, έγραψαν λαμπρά υπαρξιστικά μυθιστορήματα που βραβεύτηκαν με Νόμπελ.

Τι απέγινε λοιπόν με αυτές τις δίδυμες ψυχές; Η απάντηση έχει το όνομα Wanda Kosakiewicz, μια ακαταμάχητη Ρωσίδα που επι χρόνια προσπαθούσε να αποπλανήσει ο Σαρτρ. Εκείνος την ερωτεύτηκε, εκείνη τον Καμύ, και ο Καμύ σκέφτηκε, ”διάολε, γιατί όχι;” Και έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Αν έχεις χωρίσει ποτέ με φίλο, ξέρεις πόσο οδυνηρό είναι

Και δεν φεύγει ποτέ πραγματικά αυτή η πικρία. Ακόμη και στο τέλος της ζωής του, αφού δεν είχε μιλήσει με τον Καμύ για τριάντα χρόνια, ο Σαρτρ παραδέχτηκε ότι «ήταν πιθανότατα ο τελευταίος καλός μου φίλος».

Επειδή όμως το 2022 τα πράγματα κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, οι χωρισμοί φίλων μπορεί πια να μην είναι τόσο δραματικοί. Πλέον δεν υπάρχουν εντάσεις, τα πράγματα είναι πολιτισμένα, οι φιλίες σπάνια καταλήγουν σε unfriend. Οι φίλοι προχωράνε, εσύ προχωράς, κάνουν παιδιά, κάνουν παιδιά, μετακομίζουν, αλλάζετε. Στη συνέχεια, μια μέρα βρίσκεστε χωρίς να έχετε τίποτα να πείτε και εσύ ένα μεσημέρι ανακαλύπτεις πως είναι πολύ πιθανό ή να πρέπει να συμβιβαστείς σε μία ζωή χωρίς φίλους ή σε μία ζωή με φίλους που δεν έχεις πολλά να πεις μαζί τους ή να προσπαθήσεις να βάλεις νέους ανθρώπους στη ζωή σου.

Το να χρειάζεσαι νέους φίλους είναι φυσιολογικό. Με τον ίδιο τρόπο που είναι φυσιολογικό να πρέπει να μετακομίσεις σε μια νέα πόλη για να σπουδάσεις ή να ξεκινήσεις μια νέα δουλειά. Θα πρέπει…