Το πρώτο τμήμα του εκσυγχρονισμένου αυτοκινητόδρομου μήκους 560 χιλιομέτρων στην Κένυα θα τονώσει το εμπόριο

H Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κένυα, εγκαινίασαν σήμερα 19 Νοεμβρίου, στη Μομπάσα το πρώτο τμήμα ενός αναβαθμισμένου αυτοκινητόδρομου μήκους 560 χιλιομέτρων κατά μήκος του βόρειου διαδρόμου, της πιο πολυσύχναστης διαδρομής εμπορίου και μεταφορών της Ανατολικής Αφρικής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, αυτό αποτελεί μέρος της ευρύτερης υποστήριξης της ΕΕ για τη δημιουργία έντεκα στρατηγικών διαδρόμων μεταφορών σε όλη την Αφρική στο πλαίσιο του επενδυτικού πακέτου 150 δισεκατομμυρίων ευρώ Global Gateway EU-Africa για την ενίσχυση βιώσιμων και αξιόπιστων συνδέσεων, αλυσίδων αξίας, υπηρεσιών και θέσεων εργασίας που μπορούν να ωφελήσουν τόσο την Αφρική όσο και την Ευρώπη.

  • Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Πριν τις 24 Νοεμβρίου η πρόταση για προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο

Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής και της Αφρικανικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες για την από κοινού αξιολόγηση της προόδου στην υλοποίηση μετασχηματιστικών έργων στο πλαίσιο αυτού του επενδυτικού πακέτου.

Συνδέοντας λιμάνια

Η ΕΕ έχει υποστηρίξει αυτό το τμήμα του Βόρειου Διαδρόμου με επιχορηγήσεις 30 εκατ. ευρώ. Το εναρκτήριο τμήμα αυτού του νέου διαδρόμου εκτείνεται 54 χιλιόμετρα συνδέοντας τη Μομπάσα – τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κένυας και το μεγαλύτερο λιμάνι της Ανατολικής Αφρικής – με το Κιλίφι, μια παράκτια πόλη στον βορρά.

Η βελτιωμένη υποδομή αυτοκινητοδρόμων θα αυξήσει τη χωρητικότητα των οχημάτων της διαδρομής και θα βελτιώσει σημαντικά την περιφερειακή συνδεσιμότητα και την προσβασιμότητα για αγροτικές και αστικές περιοχές.

Ως έργο που υποστηρίζεται από την ΕΕ, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα και στη διασφάλιση θετικού κοινωνικοοικονομικού αντίκτυπου για τις κοινότητες κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Μομπάσα – Κιφίλι. Αυτό περιλαμβάνει περιβαλλοντικά και κοινωνικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων κατάρτισης για άνεργους νέους και βελτιώσεων για τις μη μηχανοκίνητες μεταφορές, έτσι ώστε να ωφεληθεί ολόκληρος ο τοπικός πληθυσμός.

Ευκαιρίες για την Κένυα και την…