Όσο το δυνατό περισσότερο «στοχευμένα» θα πρέπει να είναι τα έκτακτα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τόνισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα θα συζητήσουν για τις οικονομικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές προοπτικές, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και τις συνέπειες του πληθωρισμού.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική της οικονομίας, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι προέβλεψε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και οικονομική συρρίκνωση τους επόμενους μήνες, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν θετικός.

Παράλληλα, ο Επίτροπος Οικονομίας υπογράμμισε την ανάγκη για «στοχευμένα» μέτρα έκτακτης ανάγκης που σκοπεύουν στην ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων ενόψει της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας. Σημείωσε, επίσης, ότι τον τελευταίο μήνα έχει καταγραφεί αύξηση «όχι και τόσο στοχευμένων» ή προσωρινών μέτρων, κάτι το οποίο όμως δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα θα τα καταφέρει με υψηλή ανάπτυξη

Η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρηστος Σταϊκούρας προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες. όπου θα συζητηθούν οι νέες προβλέψεις της Κομισιόν για την ευρωπαικη οικονομία.

Στη συνεδρίαση του eurogroup θα γίνει συζήτηση και για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες με τον έλληνα υπουργό να τονίζει την ανάγκη σταθερότητας, ευελιξίας, ρεαλισμού και ειδικής μέριμνας για δαπάνες που συνδέονται με επενδύσεις και την ασφάλεια της Ευρώπης.

Ολόκληρη η δήλωση του Χ. Σταϊκούρα:

«Συζητάμε σήμερα στο Eurogroup για τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των νέων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών, αλλά και για κάποιες πρώτες σημαντικές προτάσεις για ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο. Ως προς το πρώτο, οι εκτιμήσεις φαίνεται να είναι δυσμενέστερες, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Φαίνεται οι οικονομίες της Ευρώπης να έχουν χαμηλότερο ρυθμό…