17 Μαΐου 2022 (07:14)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Οριστικό! Στον Άγιο Νικόλαο η προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια.

Άλλαξε η θέση της προβλήτας για τα κρουαζιερόπλοια στο Master Plan Λιμένα Ζακύνθου. Προχωράει άμεσα η διαδικασία υλοποίησής του. Πιο…

Ελλαδα Ζακυνθος , 4 Ιουνίου, 2021 09:18

Άλλαξε η θέση της προβλήτας για τα κρουαζιερόπλοια στο Master Plan Λιμένα Ζακύνθου. Προχωράει άμεσα η διαδικασία υλοποίησής του.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από τις συνεχείς διαβουλεύσεις του βουλευτή Ζακύνθου Δ. Ακτύπη, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, το αίτημα των τοπικών φορέων και συνολικά της τοπικής κοινωνίας για κατασκευή της προβλήτας στο μόλο του Αγίου Νικολάου (ΛΥΣΗ 1) σήμερα υλοποιείται.

Η αλλαγή της θέσης του προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια απετέλεσε ένα από τα πιο καίρια ζητήματα στην ατζέντα συζήτησης της διυπουργικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της.

Η επιτροπή, αφού εξέτασε τα κριτήρια επιλογής και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί η θέση της προβλήτας, έκρινε πως προτιμώμενη θέση για την κατασκευή της είναι αυτή στον μόλο του Αγίου Νικολάου (ΛΥΣΗ 1).

Σημειώνεται πως στη Λύση 1 είχε καταλήξει η ΕΣΑΛ και κατά το παρελθόν, ωστόσο εξαιτίας άλλων παραγόντων η τελική απόφαση της επιτροπής κινήθηκε σε διαφορετική κατεύθυνση. Τη θέση αυτή είχε υποδείξει ως βέλτιστη και η μελετήτρια του έργου και λιμενολόγος κυρία Μαριλένα Φράγκου, ενώ παράλληλα υπέρ της θέσης αυτής είχε ταχθεί και η προηγούμενη Λιμενική Επιτροπή, καθώς και το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων σύμφωνα με απόφασή του το 2017.

Ο Βουλευτής Ν. Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης δήλωσε τα εξής:

«Η απόφαση αυτή της ΕΣΑΛ είναι για εμένα προσωπικά αλλά και για όλους τους Ζακυνθινούς μια ιστορική απόφαση.

Πλέον ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την υλοποίηση ενός εκ των σημαντικότερων έργων υποδομής που έχει δει ποτέ ο τόπος μας.

Όπως έχω τονίσει και στο παρελθόν, η προσωπική μου άποψη υπήρξε ανέκαθεν πως το έργο δεν μπορούσε πρακτικά να προχωρήσει με την θέση που είχε επιλεγεί. Και αυτό γιατί, πολύ απλά, η θέση αυτή πέραν άλλων σημαντικών προβλημάτων που θα δημιουργούσε ήταν πραγματικά αδύνατο να υλοποιηθεί εξαιτίας των εξαιρετικά απαιτητικών και κοστοβόρων παρεμβάσεων και συνοδών έργων που απαιτούσε.

Τη στιγμή αυτή, πάντα σε συμφωνία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Περιφερειάρχη κυρία Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, προχωράμε σε μια λύση πιο ευέλικτη και κυρίως μια λύση υπέρ της οποίας τάσσεται σθεναρά το σύνολο της Ζακυνθινής κοινωνίας.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, το νησί μας, μολονότι αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, τα τελευταία χρόνια έχει μείνει στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά στη δημιουργία νέων σύγχρονων τουριστικών υποδομών.

Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την εικόνα νησιού μας. Είμαστε αποφασισμένοι να προσχωρήσουμε στα σημαντικά έργα υποδομών τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος και τα οποία έμειναν αδικαιολόγητα τόσο πίσω κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Σήμερα εκείνοι που έπαιζαν παιχνίδια μικροπολιτικής και λαϊκισμού στις πλάτες των ζακυνθινών πολιτών πήραν οριστικά την απάντησή τους.

Εμείς δεν μένουμε στα λόγια. Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, γυρίζουμε σελίδα. Ανοίγουμε τον δρόμο για την ανάπτυξη του τουρισμού της κρουαζιέρας καθώς και των σκαφών αναψυχής. Στόχος μας ήταν και παραμένει η ουσιαστική και μακροπρόθεσμη υποστήριξη, ενίσχυση και ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομία και σαφώς η δραστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ζακυνθινών πολιτών».

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.