17 Μαΐου 2022 (08:22)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Για αυταρχισμό και φίμωση κατηγορεί την Ρ. Κράτσα η αντιπολίτευση

Για αυταρχισμό και αντιδημοκρατική νοοτροπία κατηγορεί την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων η “ΑΝΑΣΑ”, με αφορμή το νέο Κανονισμό Λειτουργίας του Περιφερειακού…

Ελλαδα Ζακυνθος , 1 Ιουνίου, 2021 10:05

Για αυταρχισμό και αντιδημοκρατική νοοτροπία κατηγορεί την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων η “ΑΝΑΣΑ”, με αφορμή το νέο Κανονισμό Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο οποίος, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, αφαιρεί το δικαίωμα κάθε συνδυασμού να θέτει ένα θέμα σε κάθε συνεδρίαση, την αύξηση στο χρόνο τοποθέτησης των συμβούλων και των φορέων κατά 2’ και την αύξηση του χρόνου συνεδρίασης 6 ώρες αντί για 4.

Στην ανακοίνωσή της η “ΑΝΑΣΑ” αναφέρει:

“Με πρόσχημα την ανάγκη επικαιροποίησης του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, η περιφερειακή αρχή Κράτσα οδήγησε την τριμερή πλειοψηφία του στην λήψη μιας ντροπιαστικής απόφασης μνημείο βαθιάς αντιδημοκρατικής νοοτροπίας και αυταρχικής συμπεριφοράς.

Συγκεκριμένα, κατήργησε την απρόσκοπτη δυνατότητα των παρατάξεων της μειοψηφίας να εισάγουν θέματα προς συζήτηση και λήψη απόφασης στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, πρακτική που ίσχυσε από το 2011 εμπλουτίζοντας την δημοκρατική λειτουργία και επιτρέποντας στην τοπική κοινωνία να θέτει, μέσω των παρατάξεων, τα προβλήματά της προς δημόσιο προβληματισμό και επίλυση τους.

Η σχετικά πρώιμη απαξίωση της παρουσίας της κ. Κράτσα στην διαχείριση των περιφερειακών υποθέσεων, η εμφανής αντίδραση των πολιτών στις πρακτικές των φουλαριών και της fake πολιτικής, η ευθεία σύγκρουση με την αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού των νησιών μας, τα αξεπέραστα αδιέξοδα με το μόρφωμα του ΦΟΔΣΑ, η πλήρης αποκάλυψη ενός μηχανισμού κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος επ’ ωφελεία ολίγων, η αποκάλυψη της προκλητικής  δράσης της υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων όπως στην περίπτωση των νταμαριών στην Κέρκυρα, η ευθεία διασύνδεσή της με τα κλεπτοσυμφέροντα της αγοραπωλησίας στα ορεινά της Ζακύνθου, η παταγώδης  αποτυχία του προγράμματος στήριξης των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όλα αυτά βαραίνουν απελπιστικά το κλίμα και οδηγούν την περιφερειακή αρχή σε… απονενοημένες ενέργειες όπως αυτή.

Αξίζει να αναφερθεί η θλιβερή εικόνα του κ. Σπύρου ο οποίος, χάριν των «ευνοημένων» της παράταξής του, ανέχτηκε τον διασυρμό του και ψήφισε την κατάργηση μιας διάταξης που είχε θεσπιστεί κατά την διάρκεια της θητείας του!

Αξίζει επίσης να τονιστεί η λυσσαλέα προσπάθεια  του κ. Αλεξάκη για την στήριξη της κ. Κράτσα και τον αποκλεισμό της μειοψηφίας.

Είναι πραγματικό κατάντημα για την ΠΙΝ να καθορίζουν τις τύχες της οι «μισθοφόροι» της πολιτικής ζωής.

«Πλανώνται πλάνη οικτρά» όλοι αυτοί  που συνέπραξαν στο παραπάνω ανοσιούργημα. Καμιά διοικητική αμφιλεγόμενη απόφαση δεν μπορεί να εμποδίσει τον δημοκρατικό και προοδευτικό λαό των Ιονίων να εκφράσει τα προβλήματα και τις αγωνίες του ενώπιον των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης  και να διεκδικήσει λύσεις και απαντήσεις.

Η ΑΝΑΣΑ θα συνεχίσει απερίσπαστη την προσπάθεια της τόσο μέσα όσο και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, μαζί με τους μη προνομιούχους πολίτες και τα διεκδικητικά κινήματα.

κ. Κράτσα, «ο βασιλιάς είναι γυμνός», και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσετε τόσο το καλύτερο για τον τόπο και τους ανθρώπους του.”

Τη σκυτάλη πήρε η Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία κατηγορεί την κ. Κράτσα για υποκρισία και πολιτικό θράσος, κάνει λόγο για απόπειρα φίμωσης.

“Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει την επιχείρηση φίμωσης των εκλεγμένων, με τη λαϊκή ψήφο συνδυασμών, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, από την Περιφερειακή Αρχή Ι.Ν. Κράτσα (σύσσωμοι), Σπύρου (εκτός δύο περιφερειακών συμβούλων) και Επτανησιακής Πρωτοβουλίας (εκτός ενός περιφερειακού συμβούλου). Με περισσή υποκρισία και απροκάλυπτο πολιτικό θράσος, προσπάθησαν να ντύσουν τον αντιδραστικό τους κατήφορο με επιχειρήματα που στο τέλος οι ίδιοι διέψευσαν.
Με πρόσχημα τη νομιμότητα και το επιχείρημα «δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε», απέρριψαν την πρόταση όλων των άλλων δυνάμεων να συμπεριληφθούν στον νέο Κανονισμό τα άρθρα που εμπεριέχονταν στον μέχρι σήμερα Κανονισμό Λειτουργίας του Π. Σ. και ισχύουν από το 2011:
1. το δικαίωμα του κάθε συνδυασμού να θέτει ένα θέμα σε κάθε συνεδρίαση,
2. αύξηση στο χρόνο τοποθέτησης των συμβούλων και των φορέων κατά 2’
3. χρόνος συνεδρίασης 6 ώρες αντί για 4.
Την ίδια στιγμή όμως, ενσωμάτωσαν την πρόταση του ομογάλακτου συνδυασμού του κ. Σπύρου για «αύξηση της διάρκειας του χρόνου συνεδρίασης». Ήταν το «φύλλο συκής» για να δώσει τη θετική του ψήφο σε μια ακόμα πιο αυταρχική λειτουργία του Π.Σ., αποδεικνύοντας ότι παρέκκλιση για αυτούς είναι μόνο ό,τι εξυπηρετεί το λαό. Άλλωστε δεν χρειάζεται πτυχίο Νομικής για να γνωρίζει κανείς ότι «παρέκκλιση» από έναν κανονισμό σημαίνει να μην πας «πιο πίσω» από τις ρυθμίσεις που προβλέπει, μπορείς όμως να τις βελτιώσεις.
Ο στόχος ήταν ένας! Να πάρουν μέτρα γιατί φοβούνται τον λαό και τις αντιδράσεις του. Να εμποδιστούν, οι ενοχλητικές για αυτούς φωνές που φέρνουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στο προσκήνιο, τα προβλήματα και τις ανάγκες του λαού στα Ιόνια νησιά. Η δυνατότητα της αντιπολίτευσης, να φέρνει θέματα προς συζήτηση θα κρίνεται και θα λογοκρίνεται πλέον από τον πρόεδρο και την πλειοψηφία του 35% ! Και φυσικά θα απορρίπτονται ως «εκτός αρμοδιότητας» του Π.Σ της Π.Ι.Ν.
Ο κατήφορος δεν θα έχει πάτο. Το επόμενο βήμα που θα επιχειρήσουν, είναι η αφαίρεση του λόγου, το κλείσιμο μικροφώνων μπορεί και η αποβολή από τις συνεδριάσεις Συμβούλων και φορέων “ως ταραξίες”. Άλλωστε έχουμε εμπειρία από την παρουσία δυνάμεων της Αστυνομίας και της Ασφάλειας τόσο σε Π. Σ. που έγινε στην Κεφαλονιά αλλά και στην Κέρκυρα.
Η κατάσταση αυτή, δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός αλλά συνολική προσπάθεια να φέρουν στα μέτρα τους τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, να μην ακουστούν ολοκληρωμένες τοποθετήσεις που αντικειμενικά κινούνται προς το συμφέρον των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Είναι η πλήρης προσαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας, σε όλο το νομοθετικό πλαίσιο που διαχρονικά έχει μετατρέψει την Αυτοδιοίκηση σε Τοπική Διοίκηση, εργαλείο υλοποίησης της κεντρικής στρατηγικής κυβερνήσεων και ΕΕ.
Δεν θέλουν την πολιτική αντιπαράθεση, ιδίως όταν αυτή τους ξεσκεπάζει ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων!! Θέλουν Περιφερειακά Συμβούλια – φιέστες, για να μην βγάζει ο λαός κανένα συμπέρασμα, να αποπροσανατολίζεται, να εφησυχάζει και να απογοητεύεται. Θέλουν Συμβούλια που θα παρελαύνουν οι «Μεγάλοι Επενδυτές», και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, αλλά θα αποτελεί «παρέκκλιση» η παρουσία και η έκφραση της πλειοψηφίας του λαού. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι «οι δημοκρατικές ευαισθησίες» μπαίνουν στην άκρη, όταν πρόκειται να προωθήσουν πιο αποτελεσματικά τα σχέδια των επιχειρηματιών στα νησιά μας.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση τους λέμε, ότι είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν, πως με τέτοιες μεθόδους μπορούν να μας φιμώσουν!!!
Είναι επίσης, μακριά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι μπορούν να φιμώσουν τους αγώνες του λαού.”

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.