01 Δεκεμβρίου 2021 (11:17)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Αδιαφανείς διαδικασίες στην Βιβλιοθήκη καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Ζακύνθου

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου με αφορμή την πρόσφατη σειρά γεγονότων αναφορικά με τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου, θεωρεί ότι…

Ελλαδα Ζακυνθος , 27 Μαΐου, 2021 08:21

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου με αφορμή την πρόσφατη σειρά γεγονότων αναφορικά με τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου, θεωρεί ότι οι ενέργειες οι οποίες έχουν γίνει από το Εφορευτικό Συμβούλιο και το Υπουργείο Παιδείας αντίκεινται στις αρχές της διαφάνειας και των αντικειμενικών κριτηρίων.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι “η ΕΛΜΕΖ διαχρονικά στηρίζει κάθε σύννομη και διαφανή προσπάθεια ενίσχυσης της Βιβλιοθήκης σε υλικούς πόρους και έμψυχο δυναμικό, ώστε αυτή να λειτουργήσει ομαλά. Η ΔΙΒ είναι κομμάτι του πολιτισμού του νησιού μας, μια πραγματική κιβωτός που διασώζει τεκμήρια και στοιχεία της Ιστορίας του τόπου μας και της χώρας”.

Η ΕΛΜΕΖ στηλιτεύει τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στο Εφορευτικό Συμβούλιο, όσο και στο αρμόδιο υπουργείο Παιδείας:

“Η προϊσταμένη της ΔΙΒ παύθηκε από τα καθήκοντά της με την υπ’ αρ’ 3/01-02-21 πράξη του Εφορευτικού Συμβουλίου χωρίς να είναι ούτε σαφείς ούτε ξεκάθαροι οι λόγοι αυτής της πράξης. Σημειωτέον ότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στη Ζακυνθινή κοινωνία οι λόγοι παύσης από τη θέση της προϊσταμένης της πρώην συναδέλφου μας Αθηνάς Βλαχιώτη, που με το συγγραφικό της έργο, την παρουσία της στα Γράμματα και τη συνολική της δράση, είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και προσφοράς στον Πολιτισμό. Προβληματισμό δημιουργεί η αντικατάστασή της από υπάλληλο κατώτερου βαθμού.

Προς έκπληξή μας, οι ενέργειες συνεχίστηκαν με αδιαφανή τρόπο και το ΥΠΑΙΘ εντελώς αυθαίρετα και χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως ενημέρωση και προκήρυξη, προχώρησε στην απόσπαση δύο εκπαιδευτικών στη ΔΙΒ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κενά στη λειτουργία σχολείων 1 μήνα πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, κενά τα οποία δεν πληρώθηκαν ποτέ.

Κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της ΔΙΒ και κάθε παρόμοιου φορέα Ιστορίας και Πολιτισμού εκ μέρους των αρμοδίων φορέων είναι ευπρόσδεκτη από την ΕΛΜΕΖ, με την προϋπόθεση ότι γίνεται με όρους διαφάνειας και αντικειμενικών κριτηρίων. Οι προσπάθειες αυτές ασφαλώς δεν μπορούν να γίνονται με τρόπο ώστε να τινάζεται στον αέρα η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, να ανατρέπεται ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός εκπαιδευτικών και μαθητών, πολύ περισσότερο σε σχολικές χρονιές όπως η φετινή, που αποτέλεσε πραγματικό Γολγοθά για τους μαθητές μας.”

Κατόπιν αυτών, το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ απαιτεί:
“• Διαφάνεια αναφορικά με τους λόγους αποπομπής της πρώην συναδέλφου Αθηνάς Βλαχιώτη από τη θέση της προϊσταμένης της ΔΙΒ
• Στελέχωση της ΔΙΒ Ζακύνθου με προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, που να καλύπτει τις ανάγκες της, ώστε να εξυπηρετεί το κοινό και τους ερευνητές με τρόπο αξιόπιστο.
• Διαδικασίες διαφανείς, ανοιχτές και γνωστές σε όλους τους συναδέλφους, με σαφή χρονοδιαγράμματα και όρους.
• Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκών για συντήρηση και εκσυγχρονισμό των υποδομών της και για μόνιμο προσωπικό.”

 

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.