01 Δεκεμβρίου 2021 (10:40)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


“Νίπτει τας χείρας” της η Περιφερειάρχης για τον σάλο με τις αποζημιώσεις του “Ιανού”

Την τακτική του Πόντιου Πιλάτου επιλέγει να κρατήσει απέναντι στις καταγγελίες για τις αποζημιώσεις που πήραν κάποιοι αιρετοί και διάφοροι…

Ελλαδα Ζακυνθος , 19 Μαΐου, 2021 09:31

Την τακτική του Πόντιου Πιλάτου επιλέγει να κρατήσει απέναντι στις καταγγελίες για τις αποζημιώσεις που πήραν κάποιοι αιρετοί και διάφοροι “ημέτεροι”, για καταστροφές που δήλωσαν ότι υπέστησαν από τον Ιανό, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, λέγοντας, απλώς, ότι αν κάποιοι έχουν στοιχεία για παρατυπίες να τα καταθέσουν.

Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό “stigma”, ερωτηθείσα σχετικά η κ. Κράτσα απάντησε:

“Την ώρα της όποιας καταστροφής, όπως συνέβη και με τον Ιανό, είμαστε παρόντες δίπλα στους συμπατριώτες μας και βοηθάμε τους πληγέντες. Είμαστε υπέρ της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα. Αν υπάρχουν καταγγελίες που λένε ότι κάποιος πήρε αποζημίωση εις βάρος κάποιου άλλου που δικαιούτο την αποζημίωση, οφείλει να παραδώσει τα στοιχεία. Αν υπάρχουν τέτοια δεδομένα, αλλοίωση στοιχείων ή προνομιακή μεταχείριση ενός φακέλου, να γίνουν οι καταγγελίες, να γίνει ένσταση και να τα εξετάσουμε όλα. Μόνο έτσι μπορεί να αποδειχτεί αν κάποιος ή κάποιοι πήραν ποσά αποζημίωσης που δεν δικαιούντο.”

Ουσιαστικά η Περιφερειάρχης “έριξε το μπαλάκι” στους καταγγέλοντες να βγουν και να μιλήσουν, την ώρα που θα περίμενε κανείς, μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει, να έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα στις υπηρεσίες της Περιφέρειας που ασχολήθηκαν με τον έλεγχο και την έγκριση των αποζημιώσεων και φυσικά όλων όσοι τις έχουν υπογράψει.

Επίσης, όσο “οφείλει” ο καταγγέλων να καταθέσει όποια στοιχεία έχει, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι καταθέσεις, πιθανόν ένορκες, που θα αναφέρουν πως ήταν πριν τον “Ιανό” η τάδε επιχείρηση και πόσο… ίδια παρέμεινε μετά, άλλο τόσο οφείλει η Περιφέρεια να ελέγξει αν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν νόμιμες και καθόλα διαφανείς και αν στέκουν οι καταγγελίες για εγκρίσεις χωρίς κανέναν έλεγχο.

Πόσο δύσκολο είναι γίνει μια απλή διασταύρωση στοιχείων, όπως π.χ. ότι στην τάδε επιχείρηση δόθηκε αποζημίωση γιατί καταστράφηκαν τα τάδε μηχανήματα και να κατατεθούν οι αποδείξεις αγοράς των νέων ή επισκευής των παλιών; ή ότι στο τάδε σπίτι έπεσε η σκεπή και να γίνει έλεγχος αν έχουν αλλαχθεί και πόσα κεραμίδια;

Η κ. Κράτσα, πολύ σωστά από την πλευρά της, καλεί τους καταγγέλοντες να παραδώσουν στοιχεία. Μα, στα αλήθεια περιμένει κανείς από εκείνον που τον “έκοψαν” από τις αποζημιώσεις να εμπιστευτεί τον οποιονδήποτε για να κάνει καταγγελία; Ας πούμε ότι κάποιοι αποφασίζουν να το κάνουν. Σε ποιους θα καταθέσουν τα όποια στοιχεία έχουν; Σε εκείνους μεταξύ των οποίων είναι και καταγγελόμενοι;

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση και η Περιφέρεια ανταποκρίθηκαν και αντέδρασαν ταχύτατα και “έτρεξαν” τις διαδικασίες των αποζημιώσεων, όπως και κανείς δεν αμφισβητεί ότι η πλειοψηφία των αποζημιωθέντων επλήγη πραγματικά.

Ωστόσο κάποιες αποζημιώσεις μπορεί να είναι νόμιμες ή μάλλον νομότυπες, αλλά σίγουρα δεν είναι ηθικές.

Και θα περίμενε κανείς, την ίδια ζέση που έδειξε η Περιφέρεια για την εξασφάλιση και ταχεία απόδοσή των αποζημιώσεων στους πολίτες, να δείξει και κατά τους ελέγχους αλλά και μετά και να ξεκινήσει ουσιαστική έρευνα για τις καταγγελίες.

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι προφανώς και δεν μπορούν να “τσουβαλιάζονται” όλοι όσοι πήραν ή θα πάρουν αποζημιώσεις, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους τις δικαιούνται. Ούτε σημαίνει πως όποιος έχει εκλεγεί ή εργάζεται σε Περιφέρεια και Δήμο πήρε παράτυπα ή δολίως αποζημίωση. Το αντίθετο! όμως αυτοί οι ελάχιστοι που το έκαναν, κρύβονται πίσω από τους πολλούς που δικαίως αποζημιώθηκαν και πιθανόν με πολύ λιγότερα χρήματα από την πραγματική ζημιά που υπέστησαν.

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.