24 Ιανουαρίου 2022 (13:37)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Σάλος με τις αποζημιώσεις για τον Ιανό. “Φουντώνουν” οι καταγγελίες.

Όσο μεγαλώνει  η λίστα με τα ονόματα εκείνων που εισέπραξαν αποζημιώσεις για καταστροφές από τον “Ιανό”, τόσο μεγαλώνουν και οι…

Ελλαδα Ζακυνθος , 15 Μαΐου, 2021 12:49

Όσο μεγαλώνει  η λίστα με τα ονόματα εκείνων που εισέπραξαν αποζημιώσεις για καταστροφές από τον “Ιανό”, τόσο μεγαλώνουν και οι αντιδράσεις εκείνων που δικαιούνταν αλλά δεν πήραν αποζημίωση, πολύ περισσότερο όμως εκείνων που αποζημιώθηκαν για πραγματικές ζημιές που υπέστησαν – στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ μεγαλύτερης αξίας των 8.000 και των 4.000- αλλά που εδώ και μέρες “μουτζουρώνονται” εξαιτίας εκείνων που αποζημιώθηκαν πατώντας στις πλάτες τους, χρησιμοποιώντας πλάγιους τρόπους και χωρίς να δικαιούνται.

Ωστόσο κάποια από τα αναπάντητα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί, σιγά σιγά βρίσκουν απαντήσεις, καθώς, μετά το ρεπορτάζ του zantereport, το οποίο είναι το πρώτο και το μόνο μέσο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το θέμα, τα στόματα ανοίγουν και οι καταγγελίες πληθαίνουν. Το γιατί δεν ασχολήθηκαν με το θέμα και άλλα τοπικά μέσα, πιθανόν να απαντάται, για κάποια από αυτά, με μια ματιά στις επίμαχες λίστες των αποζημιωθέντων που έχουν αναρτηθεί στην “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”…

Κάποιοι από εκείνους που φέρονται να εισέπραξαν 8χίλιαρα και 4χίλιαρα, χωρίς να τα δικαιούνται σύμφωνα με τις καταγγελίες, έχουν αρχίσει να ψελλίζουν δικαιολογίες του τύπου, “μα η επιχείρησή μου πλημμύρισε” ή “έσπασαν δέντρα στην… πίσω αυλή” ή “μου γκρεμίστηκε η σκεπή και την έφτιαξα μόνος μου, αλλά κράτησα τα σπασμένα κεραμίδια ως απόδειξη” ή “τα νερά που κατέστρεψαν εξοπλισμό” και διάφορες τέτοιες δικαιολογίες. Τώρα αν δέκα σπασμένα κεραμίδια, δύο καρέκλες, τρία πεσμένα κλαριά και δύο κούτες με φακέλλους και κάποια ρολά χαρτιού εκτύπωσης, αν καταστράφηκαν, αξίζουν 8 χιλιάδες ευρώ, είναι άλλο θέμα.

Το ζήτημα, όμως δεν είναι μόνο ότι πιθανόν οι συγκεκριμένοι να πήραν χρήματα που δεν τα δικαιούνταν, αλλά ότι κάποιοι έχουν βάλει φαρδιές πλατιές τις υπογραφές τους σε διάφορα έγγραφα, βεβαιώνοντας ζημιές που σε κάποιες περιπτώσεις δεν έγιναν, ή τουλάχιστον έγιναν αλλά όχι στην έκταση που παρουσιάστηκαν. Μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έγιναν καν αυτοψίες. Καταγγελίες που αν αποδειχθούν μπορούν να επισύρουν κατηγορίες μέχρι και για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Το κλίμα και τις συζητήσεις που γίνονται γύρω από το θέμα, έρχονται να βαρύνουν ακόμα περισσότερο και καταγγελίες, ανώνυμες προς το παρόν για προφανείς λόγους, για “μίζες” που  δόθηκαν από όσους θέλησαν να μπουν στις λίστες για να λάβουν τις πολυπόθητες υπογραφές που απαιτούνταν για τις αποζημιώσεις, αλλά και οι φωνές όσων οι επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές από την θεομηνία, που όμως δεν είναι μεταξύ αυτών που λαμβάνουν την κρατική αποζημίωση.

Προφανώς και δεν μπορούν να “τσουβαλιάζονται” όλοι όσοι πήραν ή θα πάρουν αποζημιώσεις, καθώς οι συντριπτική πλειοψηφία τους τις δικαιούνται. Ούτε σημαίνει πως όποιος έχει εκλεγεί ή εργάζεται σε Περιφέρεια και Δήμο πήρε παράτυπα ή δολίως αποζημίωση. Το αντίθετο! όμως αυτοί οι ελάχιστοι που το έκαναν, κρύβονται πίσω από τους πολλούς που δικαίως αποζημιώθηκαν και πιθανόν με πολύ λιγότερα χρήματα από την πραγματική ζημιά που υπέστησαν.

Τις μεγαλύτερες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα 8χίλιαρα και τα 4χίλιαρα που εισπράτουν αιρετοί και “ημέτεροι”, τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου, για ορισμένους εκ των οποίων οι “κακές γλώσσες” λένε ότι και δεν δικαιούνταν και δεν είχαν ανάγκη να εισπράξουν.

Η αλήθεια είναι πως, ειδικά στην πόλη της Ζακύνθου, που οι καταστροφές αφορούσαν σε μερικά σπασμένα δέντρα και κλαριά, σε μερικούς κουβάδες νερό που αδειάστηκαν από κάποια καταστήματα, σε πτώσεις ορισμένων πινακίδων και τις διακοπές ρεύματος, οι ζημιές αφορούσαν σε λίγες επιχειρήσεις και πάντως σίγουρα όχι σε όλες όσες λαμβάνουν το 8χίλιαρο.

Το… ρητορικό ερώτημα που κυκλοφορεί στα χείλη των Ζακυνθινών είναι πως γίνεται π.χ. σε έναν δρόμο που έχει 50 καταστήματα να έπαθαν ζημιά 2 ή 3 και τα διπλανά τους ή όλα τα υπόλοιπα όχι… ή πως αιτήθηκαν αποζημίωσης και κυρίως πως την πήραν, επιχειρήσεις που δούλευαν κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα την επομένη του “Ιανού”.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν έχει αντιδράσει ακόμα η αντιπολίτευση στην Περιφέρεια, που έχει ξεσηκωθεί ακόμα και για τις πλάκες που κουνιούνται στο Κρυονέρι, αλλά για τα 8χίλιαρα και τις αποζημιώσεις δεν βρίσκει να πει κουβέντα… Μήπως επειδή κάποιοι από αυτούς και μάλιστα εκ των πιο προβεβλημένων και με παρελθόν στην Αυτοδιοίκηση, έχουν κάνει ακριβώς το ίδιο και αιτούνται αποζημιώσεις ενώ δεν τους έχει σπάσει ούτε κεραμίδι -και δεν αναφερόμαστε απαραίτητα στη Ζάκυνθο αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου- και τα ονόματά τους φιγουράρουν η θα φιγουράρουν στις λίστες που θα δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες;

Αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν και για τις αποζημιώσεις που δόθηκαν από τον Δήμο Ζακύνθου, σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς αυτοψίες αλλά με βάση τον… λόγο του αιτούντος ή της αιτούσης…

Αξίζει να σημειωθεί πως επισήμως για το θέμα έχει αντιδράσει, προς το παρόν, μόνο το ΚΙΝΑΛ.

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.