18 Οκτωβρίου 2021 (11:24)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Οσμή σκανδάλου με αποζημιώσεις του “Ιανού” σε αιρετούς και “ημέτερους”.

Αναπάντητα ερωτήματα, σκιές διαπλοκής, οσμές σκανδάλου που μπορούν να επισύρουν κατηγορίες μέχρι και για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, μνήμες… επιδομάτων τυφλότητας…

Ελλαδα Ζακυνθος , 13 Μαΐου, 2021 10:01

Αναπάντητα ερωτήματα, σκιές διαπλοκής, οσμές σκανδάλου που μπορούν να επισύρουν κατηγορίες μέχρι και για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, μνήμες… επιδομάτων τυφλότητας και καταγγελίες που τελικά καθιστούν ανούσιο το γνωστό δίλημμα περί ηθικής και τιμιότητας, αιωρούνται πάνω από το Ιόνιο, κυρίως στη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα πάνω από τα κτίρια της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου.

Όλα τα παραπάνω προκαλούνται από τις λίστες που έχουν αναρτηθεί στη “Διαύγεια” με τους δικαιούχους των κρατικών αποζημιώσεων για τις ζημιές από τον “Ιανό” με το ποσό των 8.000 ευρώ, καθώς και με ποσό έως 4.500 ευρώ για ζημιές που υπέστησαν ή “υπέστησαν” επιχειρήσεις και πρώτες κατοικίες.

Το κλίμα και τις συζητήσεις που γίνονται γύρω από το θέμα, έρχονται να βαρύνουν και καταγγελίες, ανώνυμες προς το παρόν για προφανείς λόγους, για “μίζες” που  δόθηκαν από όσους θέλησαν να μπουν στις λίστες για να λάβουν τις πολυπόθητες υπογραφές που απαιτούνταν για τις αποζημιώσεις, αλλά και οι φωνές όσων οι επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές από την θεομηνία, που όμως δεν είναι μεταξύ αυτών που λαμβάνουν την κρατική αποζημίωση.

Προφανώς και δεν μπορούν να “τσουβαλιάζονται” όλοι όσοι πήραν ή θα πάρουν αποζημιώσεις, καθώς οι συντριπτική πλειοψηφία τους τις δικαιούνται. Ούτε σημαίνει πως όποιος έχει εκλεγεί ή εργάζεται σε Περιφέρεια και Δήμο πήρε παράτυπα ή δολίως αποζημίωση. Το αντίθετο! όμως αυτοί οι ελάχιστοι που το έκαναν, κρύβονται πίσω από τους πολλούς που δικαίως αποζημιώθηκαν και πιθανόν με πολύ λιγότερα χρήματα από την πραγματική ζημιά που υπέστησαν.

Τις μεγαλύτερες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα 8χίλιαρα και τα 4χίλιαρα που εισπράτουν αιρετοί, τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου, για ορισμένους εκ των οποίων οι “κακές γλώσσες” λένε ότι και δεν δικαιούνταν και δεν είχαν ανάγκη να εισπράξουν.

Ειδικά στην Αντιπεριφέρεια Ζακύνθου, κάποιοι εκ των αιρετών αλλά και υπάλληλοί, φιγουράρουν στις λίστες των πληγέντων και δικαιούχων αποζημιώσεων από τον “Ιανό”, χωρίς οι επιχειρήσεις, δικές τους ή συγγενών τους να έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες.

Η αλήθεια είναι πως, ειδικά στην πόλη της Ζακύνθου, που οι καταστροφές αφορούσαν σε μερικά σπασμένα δέντρα και κλαριά, σε μερικούς κουβάδες νερό που αδειάστηκαν από κάποια καταστήματα, σε πτώσεις ορισμένων πινακίδων και τις διακοπές ρεύματος, οι ζημιές αφορούσαν σε λίγες επιχειρήσεις και πάντως σίγουρα όχι σε όλες όσες λαμβάνουν το 8χίλιαρο.

Το… ρητορικό ερώτημα που κυκλοφορεί στα χείλη των Ζακυνθινών είναι πως γίνεται π.χ. σε έναν δρόμο που έχει 50 καταστήματα να έπαθαν ζημιά 2 ή 3 και τα διπλανά τους ή όλα τα υπόλοιπα όχι… ή πως αιτήθηκαν αποζημίωσης και κυρίως πως την πήραν, επιχειρήσεις που δούλευαν κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα την επομένη του “Ιανού”.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν έχει αντιδράσει ακόμα η αντιπολίτευση στην Περιφέρεια, που έχει ξεσηκωθεί ακόμα και για τις πλάκες που κουνιούνται στο Κρυονέρι, αλλά για τα 8χίλιαρα και τις αποζημιώσεις δεν βρίσκει να πει κουβέντα… Μήπως επειδή κάποιοι από αυτούς και μάλιστα εκ των πιο προβεβλημένων και με παρελθόν στην Αυτοδιοίκηση, έχουν κάνει ακριβώς το ίδιο και αιτούνται αποζημιώσεις ενώ δεν τους έχει σπάσει ούτε κεραμίδι -και δεν αναφερόμαστε απαραίτητα στη Ζάκυνθο αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου- και τα ονόματά τους φιγουράρουν η θα φιγουράρουν στις λίστες που θα δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες;

Αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν και για τις αποζημιώσεις που δόθηκαν από τον Δήμο Ζακύνθου, σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς αυτοψίες αλλά με βάση τον… λόγο του αιτούντος ή της αιτούσης…

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει απαραιτήτως μία κομματική απόχρωση, καθώς η χρωματική παλέτα είναι μεγάλη και τα… πινέλα πολλά και σε πολλά χέρια.

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.