01 Δεκεμβρίου 2021 (10:58)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τον εμβολιασμό των νησιωτών. Συμμετείχαν Περιφέρεια και Δήμος

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον καθολικό εμβολιασμό των μόνιμων κατοίκων των νησιών της Ελλάδας -πλην της Κρήτης- έως το τέλος Ιουνίου, ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος…

Ελλαδα Ζακυνθος , 11 Μαΐου, 2021 20:40

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον καθολικό εμβολιασμό των μόνιμων κατοίκων των νησιών της Ελλάδας -πλην της Κρήτης- έως το τέλος Ιουνίου, ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους των νησιών της χώρας, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε -μέσω τηλεδιάσκεψης- το μεσημέρι της Τρίτης 11 Μαΐου 2021.

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι νησιωτικών Περιφερειών και Δήμων της χώρας.

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», όπως ονομάζεται, εξελίσσεται παράλληλα με την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά του ιού Covid19 και σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουν εμβολιαστεί οι μόνιμοι κάτοικοι, τόσο των μεσαίων, όσο και των 19 μεγαλύτερων νησιών της χώρας πλην Κρήτης, τα οποία μάλιστα, συνολικά αριθμούν περισσότερους από 700.000 κατοίκους.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων στα 32 μικρότερα νησιά της χώρας και μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες του Μαΐου θα έχουν προστεθεί ακόμα 36 νησιά μεσαίου μεγέθους. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, «την εκτέλεση της επιχείρησης του εμβολιασμού στα ελληνικά νησιά χαρακτηρίζουν ο επαγγελματισμός, η ασφάλεια και η απόλυτη ακρίβεια χάρη και στην πολύτιμη συνεισφορά των ενόπλων δυνάμεων της χώρας». Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσει ενεργοποιώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του μόνιμου πληθυσμού της στο να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, υπογράμμισε ότι η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες ιδιαίτερα των μικρών νησιών, όπου δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές υγείας. Παράλληλα ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η ίδια προσωπικά βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, όπου θα δημιουργηθεί το Mega Εμβολιαστικό Κέντρο για τις ανάγκες των κατοίκων της Περιφέρειας.

Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου δεν παρέλειψε, εξάλλου, ν’ αναφερθεί στην αναμονή των αποτελεσμάτων του ταξιδιού του Υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, στο Λονδίνο υπογραμμίζοντας πως για τα Ιόνια Νησιά οι τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, τέλος, αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη, με την οποία περιβάλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για τις ευκαιρίες, τις οποίες της δίνει ώστε να συμβάλει κι εκείνη στην εθνική προσπάθεια εμβολιασμού κατά του Covid19, επεσήμανε τις ιδιαιτερότητες που έχει μια Περιφέρεια, όπως αυτή των Ιονίων Νήσων σε ό,τι αφορά την επικοινωνία μεταξύ των προορισμών της ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ενίσχυσή της με πλωτά μέσα (ταχύπλοα), στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικής πολιτικής για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία», σύμφωνα με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, θα γίνει ταχύτερο άνοιγμα των ηλικιακών ομάδων στα νησιά, ώστε άμεσα να μπορούν να εμβολιαστούν άτομα άνω των 18 ετών και μάλιστα, αυτό θα συμβεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson για ταχύτερο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, υπάρχουν αυξημένες επιχειρησιακές δυσκολίες και γι’ αυτό θα αυξηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του Ε.Σ.Υ. για ένα διάστημα 3-6 εβδομάδων, θα δημιουργηθούν κινητές ομάδες εμβολιασμού από τις υγειονομικές δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας που θα κατευθύνονται στα νησιά σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ενώ παράλληλα θα υπάρχει βοήθεια από συγκεκριμένες εθελοντικές ομάδες, αλλά και από τις κινητές ιατρικές μονάδες, που αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Αυτό που ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν η βοήθειά τους, τόσο στην προσπάθεια εξεύρεσης χώρων για τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων, όσο και στη φιλοξενία των υγειονομικών τονίζοντας ωστόσο, ότι η σημαντικότερη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι να καταφέρει να επικοινωνήσει όσο το δυνατόν καλύτερα στους κατοίκους των νησιών την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Για την συνάντηση δελτίο τύπου εξέδωσε και ο Δήμος Ζακύνθου, στο οποίο αναφέρεται:

“Στο πλαίσιο του προγράμματος περί του εμβολιασμού των μόνιμων κατοίκων των νησιών , πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εργασίας υπό τον Πρωθυπουργό σήμερα την Τρίτη 11 Μαΐου 2021 και ώρα 11.30 με την εξής σύνθεση:

Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Υγείας

Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας

Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών

Θεόδωρος Λιβάνιος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό

Άκης Σκέρτσος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό

Γρηγόρης Δημητριάδης, ΓΓ Πρωθυπουργού

Μάριος Θεμιστοκλέους, ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Αριστοτελία Πελώνη, Κυβερνητική Εκπρόσωπος

Κύρα Κάπη, Διευθύντρια Επικοινωνίας Γραφείου Πρωθυπουργού

Δημήτρης Τσιόδρας, Διευθυντής Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού

 

Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής

Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Χατζημάρκου Γεώργιος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Ρόδη Κράτσα, Περιφερεριάρχης Ιονίων Νήσων

 

Γιώργος Παναγόπουλος, Δήμαρχος Σαλαμίνας

Γιάννης Ζορμπάς, Δήμαρχος Αίγινας

 

Ταξιάρχης Βέρρος, Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου

Στρατής Κύτελης, Δήμαρχος Μυτιλήνης

Γεώργιος Στάντζος, Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου

Αλέξανδρος Λυμπέρης, Δήμαρχος Δυτικής Σάμου

Σταμάτης Κάρμαντζης, Δήμαρχος Χίου

Δημήτρης Μαρινάκης, Δήμαρχος Λήμνου

Κωνσταντίνος Κουκάς, Δήμαρχος Μυκόνου

 

Αντώνης Καμπουράκης, Δήμαρχος Ρόδου

Θεοδόσης Νικηταράς, Δήμαρχος Κω

Νικόλαος Λειβαδάρας, Δήμαρχος Σύρου

Δημήτρης Λιανός, Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Αντώνιος Σιγάλας, Δήμαρχος Σαντορίνης

Δημήτρης Διακομιχάλης, Δήμαρχος Καλύμνου

Ελευθέριος Κυριακίδης, Δήμαρχος Θάσου

Μάρκος Κωβαίος, Δήμαρχος Πάρου

 

Γιώργος Μαχειμάρης, Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας

Μερόπη Υδραίου, Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας

Κωνσταντίνος Λέσσης, Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας

Χαράλαμπος Καλός, Δήμαρχος Λευκάδος

Θεόφιλος Μιχαλάτος, Δήμαρχος Αργοστολίου

Γιώργος Κατσιβέλης, Δήμαρχος Ληξουρίου

Νικήτας Αρετάκης, Δήμαρχος Ζακύνθου

Νικήτας Σπίνος, Υπεύθυνος Covid-19 Δήμου Ζακύνθου και Αντιδήμαρχος Αλυκών

Στη σημαντική αυτή τηλεδιάσκεψη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι ο εμβολιασμός όλων των μόνιμων κατοίκων των νησιών μας από 18 ετών και άνω να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου. Στη τηλεδιάσκεψη αυτή και οι άλλοι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι αυτός ο προγραμματισμός είναι πολύ σημαντικός για την υγειονομική ασφάλεια των κατοίκων των νησιών μας αλλά και για το αίσθημα ασφάλειας των τουριστών στα νησιά μας.

Χρέος όλων μας είναι να εμβολιαστούμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό που διαμορφώνεται διότι είναι η μόνη επιλογή που έχουμε για την τελική αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.”

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.