01 Δεκεμβρίου 2021 (10:50)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Πως θα ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από τις 15 Μαΐου

Με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου απελευθερώνονται και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, επανέλαβε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, καθώς…

Ελλαδα Ζακυνθος , 7 Μαΐου, 2021 09:00

Με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου απελευθερώνονται και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, επανέλαβε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, καθώς βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι «ότι ανοίγει να μην ξανακλείνει», με βασική προϋπόθεση την ισορροπία ανάμεσα στα ανοίγματα και την επιδημιολογική πορεία της χώρας.

Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία τους για πιθανό εκτροχιασμό της επιδημίας από τις μετακινήσεις πληθυσμού, κάτι που θα επιβάρυνε σημαντικά το σύστημα υγείας, ιδίως σε μικρές πόλεις και επαρχία.

Ωστόσο, από τα επιδημιολογικά και εμβολιαστικά δεδομένα, οι υπερτοπικές μετακινήσεις φαίνεται πως έρχονται και τα sms μα γίνονται παρελθόν.

Η τελευταία επίσημη πληροφόρηση στις 28 Απριλίου από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά, ανέφερε μόνο τη παράταση των υποχρεωτικών sms για μετακινήσεις έως τις 15 Μαΐου, ωστόσο δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη φουντώνουν τα σενάρια περί κατάργησής τους την ημέρα επαναλειτουργίας του τουρισμού.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ.Γιώργος Γεωργαντάς, εξέφρασε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ την πεποίθηση ότι τα sms θα διακοπούν με την άρση της απαγόρευσης για υπερτοπικές μετακινήσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο πως αναμένονται οι σχετικές εισηγήσεις από τους ειδικούς.

Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, εφόσον όμως εξακολουθήσουν ο ταχύς ρυθμός των εμβολιασμών και η υποχώρηση της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, έδωσε ένα παραπάνω στοιχείο ενδεχομένως για τον ρόλο που θα διαδραματίσουν τα self tests στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Ερωτηθείς αν ο εμβολιασμός θα αποτελέσει κριτήριο εν προκειμένω, απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε πως, στην παρούσα φάση, για κάθε μετακίνηση και δραστηριότητα είναι χρήσιμη η μεγάλη διοχέτευση αυτοδιαγνωστικών (self tests) για τον αυτοέλεγχο των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 15 Μαΐου, υπερτοπικές μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο από και προς την εργασία, για λόγους υγείας, για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, για μετάβαση σε κηδεία ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, εφόσον η μετακίνηση είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.