28 Νοεμβρίου 2021 (17:03)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


“Ελεύθερο” Πάσχα αλλά “εντός των τειχών”. Αναλυτικά τα μέτρα.

Πάσχα στις εκκλησίες αλλά χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό θα κάνουμε φέτος, κατόπιν των αποφάσεων της κυβέρνησης, αφού έλαβε…

Ελλαδα Ζακυνθος , 22 Απριλίου, 2021 10:30

Πάσχα στις εκκλησίες αλλά χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό θα κάνουμε φέτος, κατόπιν των αποφάσεων της κυβέρνησης, αφού έλαβε υπόψιν τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδοκών. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα ο κόσμος να επισκεφθεί τις εκκλησίες, για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα με τις εξής προϋποθέσεις:

Παραμένει σε ισχύ η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη εφαρμόζονται (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10 τ.μ. μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς σε εσωτερικούς  και εξωτερικούς χώρους.

Εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Για τη Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών. Το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συνωστισμών.

Μετατίθεται στις 22:00 η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας  για τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και την Κυριακή του Πάσχα, ενώ από τις 3 Μαΐου Δευτέρα του Πάσχα, ο περιορισμός κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 23:00.

Την Κυριακή του Πάσχα, δίνεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο το όριο εννέα ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου self test.

Τα μετρα που θα εφαρμοστούν από την Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου είναι τα εξής:

Επαναλειτουργεί η Εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και διευρύνεται η κυκλοφορία έως τις 23.00, με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό, όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.