06 Δεκεμβρίου 2021 (12:45)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Στην Τοσίτσα ο ανδριάντας του Σολωμού. Επιστολή Κ. Μπακογιάννη στον βουλευτή Ζακύνθου.

Απάντηση στην επιστολή του βουλευτή Ζακύνθου Δ. Ακτύπη με την οποία ζητούσε από τον δήμαρχο Αθηναίων την τοποθέτηση ανδριάντα του…

Ελλαδα Ζακυνθος , 9 Απριλίου, 2021 09:33

Απάντηση στην επιστολή του βουλευτή Ζακύνθου Δ. Ακτύπη με την οποία ζητούσε από τον δήμαρχο Αθηναίων την τοποθέτηση ανδριάντα του Εθνικού μας Ποιητή Διονυσίου Σολωμού, σε σημείο εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, απέστειλε χθες, Πέμπτη 8 Απριλίου 2021 ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης.

Ο Βουλευτής είχε επισκεφθεί τον κ. Μπακογιάννη και του είχε θέσει το συγκεκριμένο αίτημα, το οποίο εκκρεμεί από το 2007 όταν η Ένωση Ζακυνθίων είχε ζητήσει από τον τότε δήμαρχο Αθηναίων κ. Κακλαμάνη, την τοποθέτηση ανδριάντα του Σολωμού σε κάποια πλατεία της πρωτεύουσας, η οποία μάλιστα θα έπαιρνε και το όνομά του. Έκτοτε και παρά τις υποσχέσεις του τότε δημάρχου αλλά και των διαδόχων του, δεν έχει γίνει τίποτα.

Η συνάντηση του κ. Ακτύπη με τον κ. Μπακογιάννη έγινε με τη συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ζακυνθίων, η οποία και είχε την πρωτοβουλία της κίνησης.

Συνεπικουρούμενος την προσπάθεια αυτή, ο βουλευτής Ζακύνθου είχε αποστείλει σχετική επιστολή προς τον κ. Μπακογιάννη, στην οποία υπογράμμιζε τη μεγάλη σημασία της απόδοσης φόρου τιμής στον Εθνικό μας Ποιητή.

Στην επιστολή του κ. Ακτύπη απάντησε ο Δήμαρχος Αθηναίων, αναφέροντας ότι, σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Γλυπτών του Δήμου Αθηναίων, το πλέον κατάλληλο σημείο τοποθέτησης του ανδριάντα του Διονυσίου Σολωμού είναι ο πεζόδρομος της οδού Τοσίτσα. Αναφέρει μάλιστα πως ο ανδριάντας δεν θα είναι μαρμάρινος αλλά ορειχάλκινος.

Ο κ. Μπακογιάννης επισημαίνει παράλληλα πως, για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, ο Δήμος Αθηναίων αναμένει την τελική έγγραφη απάντηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η οποία έχει εκφράσει προφορικά την πρόθεσή της να προκηρύξει καλλιτεχνικό διαγωνισμό και να δωρίσει το εν λόγω έργο τέχνης στο Δήμο.

Ο Βουλευτής Ν. Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης δήλωσε:

«Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση διάβασα σήμερα την επιστολή την οποία μου απέστειλε ο Δήμαρχος Αθηναίων κύριος Κώστας Μπακογιάννης. Πράγματι, ο Διονύσιος Σολωμός, ο «Γενάρχης του Νεοελληνικού Πνευματικού Πολιτισμού» όπως τον αποκάλεσε ο Οδυσσέας Ελύτης, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821».

Η απαντητική επιστολή του δημάρχου Αθηναίων

 

 

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.