31 Ιουλίου 2021 (21:40)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


“Πόρτα” Θεοχάρη σε Ακτύπη για συμμετοχή Εκκλησίας και Δήμου στον Φορέα.

Διπλό και ξεκάθαρο “όχι”, τόσο για συμμετοχή της Μητρόπολης όσο και για συμμετοχή του Δήμου στον Φορέα Διαχείρισης του Ναυαγίου,…

Ελλαδα Ζακυνθος , 9 Απριλίου, 2021 10:34

Διπλό και ξεκάθαρο “όχι”, τόσο για συμμετοχή της Μητρόπολης όσο και για συμμετοχή του Δήμου στον Φορέα Διαχείρισης του Ναυαγίου, εισέπραξε ο Δ. Ακτύπης από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Ο βουλευτής Ζακύνθου, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Θεοχάρη, του επανέλαβε, εκτός των άλλων και την πρότασή του για συμμετοχή της Μητρόπολης και του Δήμου Ζακύνθου στον Φορέα. Ο κ. Θεοχάρης από την πλευρά του, ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά, πως η Εκκλησία δεν έχει θέση στον φορέα που θα δημιουργηθεί, ενώ για τον Δήμο ανέφερε πως από τη στιγμή που μετέχουν δύο κοινότητες της περιοχής, ο Δήμος εκπροσωπείται και άρα δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Σε ότι αφορά την έδρα του Φορέα, ο υπουργός εξήγησε στον βουλευτή πως αυτή πρέπει να είναι στην Αθήνα και όχι στη Ζάκυνθο, καθώς ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν διαρκώς για τις συνεδριάσεις, ούτε να μένουν στο νησί. Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας γραφείου στη Ζάκυνθο.

Ο κ. Ακτύπης μιλώντας στον stigma fm, δήλωσε πως ο κ. Θεοχάρης του επεσήμανε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ιδιωτικοποίησης του Ναυαγίου, ενώ επιβεβαίωσε πως είχε γίνει πρόταση από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου στον κ. Αρετάκη να συμμετάσχει στον Φορέα, την οποία ο δήμαρχος αρνήθηκε λόγω φόρτου εργασίας.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Ακτύπης στον stigma fm:

«Συναντήθηκα με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη με σκοπό να μεταφέρω στον ίδιο όλα τα ζητήματα και τις ανησυχίες που έχει η τοπική κοινωνία, σε σχέση με την ίδρυση του φορέα διαχείρισης του Ναυαγίου. Συζητήσαμε διεξοδικά και ο Υπουργός θεώρησε ότι δεν είναι σοβαρές αυτές οι ανησυχίες.

Ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση ιδιωτικοποίησης του Ναυαγίου, διότι όπως είπε και ο Υπουργός, ο αιγιαλός αποτελεί δημόσια περιουσία η οποία δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί και ο φορέας διαχείρισης θα δραστηριοποιείται μόνο εντός της κρατικής περιουσίας, δηλαδή εντός αιγιαλού. Παρόλα αυτά, ζήτησα από τον Υπουργό να αναφέρεται στο νομοσχέδιο ότι οι μετοχές του κράτους δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν, κάτι που δέχθηκε ο Υπουργός.

Μετέφερα στον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη το αίτημα της συμμετοχής και του Δήμου στο Δ.Σ. του φορέα. Ο Υπουργός μου είπε ότι βάση του σχετικού άρθρου αρκεί η συμμετοχή των δύο όμορων Κοινοτήτων της περιοχής. Επειδή όμως επέμεινα, τελικά συμφωνήσαμε στο να βρεθεί ένας τρόπος να μετέχει και ο Δήμος στο Δ.Σ. της εταιρείας.

Ο λόγος που επικαλείται ο κ. Θεοχάρης για την αναγκαιότητα η έδρα της εταιρείας να είναι στην Αθήνα και όχι στη Ζάκυνθο, είναι στο ότι τα δύο πρόσωπα που θα επιλεγούν για τις θέσεις του Προέδρου και του Διευθύνοντα Συμβούλου, δεν θα μπορούν να έρχονται συνεχώς στη Ζάκυνθο για τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, ούτε θα μπορούν να μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Ζάκυνθο.
Τελικά συμφωνήσαμε ότι θα λειτουργήσει στη Ζάκυνθο ένα «παράρτημα» της εταιρείας, με γραφείο στελεχωμένο με προσωπικό, αν είναι δυνατόν και εντός του Δήμου. Θεωρώ λοιπόν ότι τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο, τις παρατάξεις και την τοπική κοινωνία, διορθώνονται.

Πήρα την δέσμευση από τον κ. Θεοχάρη, ότι θα συναντηθούμε και πάλι πριν αναρτηθεί το νομοσχέδιο προς δημόσια διαβούλευση, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να έρθει και στη Ζάκυνθο ο Υπουργός.

Ο κ. Θεοχάρης είναι πάντα ανοιχτός για κάποια συνάντηση με την Εκκλησία, όμως ισχυρίζεται ότι στον φορέα που θα δημιουργηθεί η Εκκλησία δεν έχει θέση. Αν στο μέλλον υπάρξει μια περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία του φορέα σε όμορες ιδιοκτησίες, τότε θα μπορούσε ο φορέας να συνεργαστεί και με την Εκκλησία.

Αυτός ο φορέας θα αποφέρει έσοδα τόσο προς το κράτος, όσο και προς την τοπική κοινωνία. Συμφωνήσαμε να δούμε και το θέμα των ανταποδοτικών οφελών από αυτή την δραστηριότητα στο Ναυάγιο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας θα απαρτίζεται από επτά μέλη εκ των οποίων τουλάχιστον τα πέντε θα είναι Ζακυνθινοί. Κανείς δεν αποκλείει ακόμα και τα επτά μέλη να είναι Ζακυνθινοί. Υπάρχουν άξιοι Ζακυνθινοί οι οποίοι θα μπορούσαν να ασκήσουν διοίκηση. Δεν συζητήσαμε να αφαιρεθούν μέλη, αλλά την πιθανότητα να προστεθούν. Δεν αποκλείεται να προστεθούν δύο μέλη στο Δ.Σ ώστε αυτό να γίνει εννεαμελές. Τα δύο επιπλέον μέλη θα μπορούσαν να εκπροσωπούν το Δήμο και το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Επιβεβαιώνω ότι πράγματι, σε μια συνάντηση που είχε γίνει πέρυσι στο Υπουργείο Τουρισμού, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Βασιλάκης, είχε προτείνει στο Δήμαρχο να μετέχει σε μια επιτροπή που θα προετοίμαζε το όλο σχέδιο της δημιουργίας του φορέα διαχείρισης, και τότε ο κ. Αρετάκης είπε πως δεν μπορεί να μετέχει λόγω φόρτου εργασίας.

Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, σύντομα θα αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση και θα ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο μετά από τέσσερεις συνεδριάσεις. Εκτιμώ ότι τέλη Μαΐου πιθανότατα θα έχει ψηφιστεί.

Μέσα στην επόμενη διετία, θα πρέπει να έχει αλλάξει ριζικά η εικόνα του Ναυαγίου. Για να ανοίξει το φετινό καλοκαίρι το Ναυάγιο, θα πρέπει να υπάρχει δρόμος αυξημένης ετοιμότητας, δρόμος διαφυγής για την ασφάλεια των επισκεπτών, για να μην συμβεί τίποτα μοιραίο και καταστροφικό όπως στο «Μάτι». Ακόμα δεν υπάρχει αυτός ο δρόμος διαφυγής και θα δούμε αν θα μπορέσουμε φέτος, έστω και προσωρινά, με κάποιον τρόπο, να ανοίξουμε το Ναυάγιο.

Το σημαντικό είναι, πως το Υπουργείο Τουρισμού και αυτή η κυβέρνηση έρχεται και λύνει ζητήματα που δεν καταφέραμε εμείς να λύσουμε εδώ και τριάντα χρόνια.

Στην ορεινή Ζάκυνθο προσπαθούν κάποιοι να θολώσουν το τοπίο, μιλώντας για δούρειους ίππους, δόλο και ιδιωτικοποίηση του Ναυαγίου. Αυτά είναι μυθεύματα. Το επαναλαμβάνω, ο αιγιαλός δεν πωλείται, όπως δεν ιδιωτικοποιούνται και τα κρατικά μνημεία. Τίποτα δεν θα γίνει εκτός νόμου.

Είναι πλέον αργά να μιλάμε για το τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος απαλλοτριώνοντας την περιοχή. Πλέον ότι χρειασθεί να γίνει, θα γίνει μόνο από τον νέο φορέα.

Ακούω τις ανησυχίες της κοινωνίας, αφουγκράζομαι τα προβλήματα και φροντίζω να τα μεταφέρω στην κεντρική εξουσία. Μπορεί να είμαι κυβερνητικός Βουλευτής, αλλά πάνω από όλα είμαι Βουλευτής Ζακύνθου και μάχομαι για τα συμφέροντα του τόπου μας. Έτσι έπραξα και με το θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών. Και οι τέσσερεις Βουλευτές των Ιονίων Νήσων επισκεφθήκαμε Υπουργούς και το Μέγαρο Μαξίμου και θέσαμε τις ανησυχίες, τα προβλήματα, το γρήγορο χρονοδιάγραμμα και τις ενστάσεις των κατοίκων, αλλά και τις δικές μας, για την όλη διαδικασία. Τελικά πετύχαμε την εξάμηνη παράταση.»

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.