04 Αυγούστου 2021 (18:11)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Ο Δ. Ακτύπης προκρίνει συμμετοχή της Εκκλησίας στον φορέα για το Ναυάγιο

Τη συμμετοχή του Δήμου αλλά και της Εκκλησίας, στον φορέα διαχείρισης του Ναυαγίου, πρότεινε στον υπουργό Τουρισμού ο βουλευτής Ζακύνθου,…

Ελλαδα Ζακυνθος , 3 Απριλίου, 2021 11:42

Τη συμμετοχή του Δήμου αλλά και της Εκκλησίας, στον φορέα διαχείρισης του Ναυαγίου, πρότεινε στον υπουργό Τουρισμού ο βουλευτής Ζακύνθου, Δ. Ακτύπης, όπως είπε, μιλώντας στον stigma fm..

Πρόταση που προκαλεί εντύπωση και ερωτήματα, καθώς ο μητροπολίτης Δωδώνης είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος αυτής της προοπτικής, χρησιμοποιώντας συχνά βαρύγδουπες και απαράδεκτες εκφράσεις εναντίον όσων δεν συμφωνούν μαζί του. Δεν έχει περάσει ούτε μία εβδομάδα από την ημέρα που έστρεψε τα πυρά του εναντίον όσων υποστηρίζουν τη δημιουργία του φορέα, αποκαλώντας τον κ. Θεοχάρη “βούρδουλα”, ενώ επιτέθηκε ανοιχτά και εναντίον του Επιμελητηρίου Ζακύνθου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Ακτύπης, επιχειρεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις τόσο από την κυβέρνηση, της οποίας είναι βουλευτής, όσο και από την Μητρόπολη και συγκεκριμένα από τον κ. Χρυσόστομο, δηλώνοντας ότι πρέπει να βρεθεί η “χρυσή τομή”.

Ο βουλευτής Ζακύνθου, υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει επέμβαση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, τουλάχιστον προς το παρόν και τονίζει ότι αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να ανοίξει το Ναυάγιο με ασφάλεια για τους επισκέπτες.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Ακτύπη στον stigma fm:

«Έχω λάβει υπόψη μου εδώ και δύο μήνες το σχέδιο νόμου που αφορά το Ναυάγιο, το οποίο βέβαια είναι ακόμα υπό επεξεργασία μέχρι την τελική του μορφή, με την οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, κατά την διάρκεια της οποίας θα κατατεθούν απόψεις και ενστάσεις από την τοπική κοινωνία, όμως έχω ήδη θέσει και εγώ κάποια ζητήματα.
Παρότι όλοι γνωρίζουμε ότι το Ναυάγιο, ενώ είναι το 2ο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της Ελλάδας μετά την Ακρόπολη, εμείς εδώ στη Ζάκυνθο επί δεκαετίες δεν μπορέσαμε να το προστατεύσουμε και να το αξιοποιήσουμε όπως έπρεπε. Το καράβι καταστρέφεται, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να το συντηρήσει, να το σώσει, όπως κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να προστατεύσει τους επισκέπτες στην περιοχή. Διαπιστώνουμε έριδες και διαφωνίες για την διαχείριση του και λόγω όλων αυτών των προβλημάτων, συζητούσαμε ανέκαθεν την αναγκαιότητα της παρέμβασης του κράτους. Έρχεται λοιπόν τώρα η Πολιτεία και λέει ότι αφού εσείς δεν μπορείτε να βρείτε λύσεις, αναλαμβάνω εγώ τη διαχείριση του Ναυαγίου για να λύσω όλα αυτά τα ζητήματα. Και έτσι πλέον έχουμε να κάνουμε με μια ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου, όπως είναι και οι αναπτυξιακές εταιρείες ενός Δήμου, που δεν πωλούνται σε ιδιωτικοποιούνται.

Η εταιρεία αυτή δεν θα επέμβει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή. Όταν αναζητήθηκαν ευθύνες για τις ζωές που χάθηκαν στο Ναυάγιο δεν παρουσιάστηκε κανένας ως ιδιοκτήτης της έκτασης αυτής. Η εταιρεία αυτή θα διαχειριστεί την καθορισμένη περιουσία του δημοσίου. Από το 2018 έχει καθορισθεί η γραμμή αιγιαλού, και ο αιγιαλός ανήκει στο Ελληνικό δημόσιο, στη Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου, δηλαδή αποτελεί δημόσια περιουσία. Εκεί λοιπόν αναλαμβάνει δράση η εταιρεία, σε ότι είναι ήδη οριοθετημένο όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης.

Η εταιρεία που θα ιδρυθεί έχει προτεραιότητα την προστασία της εικόνας του Ναυαγίου, την συντήρηση του πλοίου και την ασφαλή επισκεψιμότητα του αξιοθέατου. Χάνονται ανθρώπινες ζωές στο Ναυάγιο και αυτό πρέπει να το σταματήσουμε.
Η εταιρεία αυτή δεν θα κάνει, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, κάποια μορφή επένδυσης στην περιοχή, δεν θα κάνει έργα, κτίσματα και εξέδρες για να κόβει εισιτήρια.

Καλό θα ήταν να γίνει μια συζήτηση ουσίας για το Ναυάγιο και νομίζω ότι αυτό θα το ήθελε και ο υπουργός τουρισμού για να μπορέσει να δώσει εξηγήσεις.

Δύο ζητήματα έχει αυτός ο φορέας ως προτεραιότητα. Πρώτον, η ασφάλεια των επισκεπτών τόσο στο φρύδι του γκρεμού του Ναυαγίου, όσο και στην παραλία, και δεύτερον, η προστασία και συντήρηση του καραβιού. Αυτό το σχέδιο υπάρχει στη παρούσα φάση. Στο μέλλον, ενδέχεται μετά από επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες εκτάσεων στην περιοχή, είτε με τη μορφή της συνεργασίας είτε με τη μορφή της απαλλοτρίωσης εκτάσεων όμορων περιοχών κατόπιν αποζημίωσης, να υπάρξει μια ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής.

Μας ενδιαφέρει να ανοίξει άμεσα το Ναυάγιο και να μπορέσει να λειτουργήσει με ασφάλεια για τους επισκέπτες.

Σε ότι αφορά την σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου πρέπει να επισημάνω ότι τουλάχιστον πέντε Ζακυνθινοί θα είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, και δεν νομίζω να πιστεύει κάποιος ότι αυτοί οι άνθρωποι θα παίρνουν αποφάσεις που θα είναι κόντρα στα συμφέροντα της Ζακύνθου. Έθεσα στον Υπουργό την ένστασή μου, ότι πέραν των δύο όμορων Κοινοτήτων, θα πρέπει να εκπροσωπείται και ο Δήμος στο Δ.Σ.
Εγώ διαχρονικά έχω μια πάρα πολύ καλή σχέση με την Εκκλησία, από την εποχή που ήμουν Δήμαρχος, γιατί έχω αναγνωρίσει την προσφορά της και το ρόλο της στην τοπική κοινωνία. Θυμίζω ότι το Νοσοκομείο Ζακύνθου χτίστηκε πάνω σε Εκκλησιαστική περιουσία, όπως και πολλά σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις χτίστηκαν σε περιουσία της εκκλησίας. Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα να έρθω σε μία κόντρα με την εκκλησία. Αναγνωρίζω την διαχρονική προσφορά της Εκκλησίας στη τοπική κοινωνία και πάντα προσπαθώ να συνυπάρχουμε όλοι μας σε αυτό το τόπο χωρίς κόντρες.

Έθεσα και αυτό το ζήτημα στον Υπουργό, ότι επειδή έχουμε τις δύο όμορες κοινότητες να εκπροσωπούνται στο Δ.Σ., όμορη ιδιοκτησία έχει και η εκκλησία με τα μοναστήρια που υπάρχουν στην περιοχή, ανεξάρτητα με την έκταση που εξετάζεται στο πλάτωμα του Ναυαγίου από τη δικαιοσύνη. Ζήτησα να εξεταστεί η πιθανότητα να συμμετέχει και η Εκκλησία σε αυτή την εταιρεία, δεν θα ήταν κακό και τον έθεσα αυτόν τον προβληματισμό. Αλλά ακόμα και αν δεν μετέχει τελικά στο Διοικητικό Συμβούλιο η τοπική εκκλησία θα μπορούσε να υπάρξει μια μορφή συνεργασίας μαζί της.

Καλό είναι οι τόνοι να πέσουν και στην διαβούλευση που θα γίνει να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να δούμε σφαιρικά το όλο ζήτημα. Αλλά με εντάσεις δεν θα μπορέσει να υπάρξει συζήτηση. Οι εντάσεις και οι χαρακτηρισμοί που ακούγονται, δεν βοηθούν την όλη συζήτηση. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το ρόλο της εκκλησίας η οποία έχει προσφέρει στην τοπική κοινωνία και εγώ θα είμαι ο τελευταίος που θα αμφισβητήσω την προσφορά της. Δεν ξέρω αν τελικά στο τέλος θα τα καταφέρω να συνυπάρξουμε όλοι μαζί αλλά ούτε και μπορούμε να πούμε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει το θέμα της ίδρυσης του φορέα αν προηγουμένως δεν λύσουμε κάποια ζητήματα. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

Θεωρώ ότι ο Υπουργός κ. Θεοχάρης είναι ένας συζητήσιμος άνθρωπος, δέχτηκε τις παρατηρήσεις μου και μου υποσχέθηκε ότι θα ελέγξει τα θέματα που του έθεσα. θα δούμε τις όποιες διορθώσεις γίνουν, θα δούμε που θα καταλήξει και η δημόσια διαβούλευση, αλλά επαναλαμβάνω ότι οι εντάσεις δεν βοηθούν. Πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να μην χρησιμοποιούμε εκφράσεις που για κανέναν δεν είναι καλές. Θα προσπαθήσω μέχρι τέλους να βρεθεί μια χρυσή τομή.

Τα όσα σχόλια διαβάζω στο διαδίκτυο περί αρπαγής της περιουσίας του Ναυαγίου δεν αξίζουν σχολιασμού. Για πρώτη φορά η πολιτεία προσπαθεί θα δώσει λύση για το Ναυάγιο.

Στόχος μας είναι μέχρι τις 14 Μαΐου να ανοίξει ο τουρισμός με ένα σχέδιο άφιξης Ευρωπαίων τουριστών στη χώρα, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή με έλεγχο αντισωμάτων, ή με αρνητικό τεστ 72 ώρες πριν την πτήση. Αναμένεται μέχρι τα τέλη Απριλίου να έχουν εμβολιαστεί επιπλέον ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι, να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες, ώστε με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια να ανοίξει η νέα τουριστική σεζόν ευελπιστώντας ότι θα πετύχουμε το 50% της κίνησης του 2019.»

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.