06 Δεκεμβρίου 2021 (13:03)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Προτεραιότητα το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων. Ακολουθεί η εστίαση.

Στην επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Πελώνη δηλώνοντας πως η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα πλαίσιο…

Ελλαδα Ζακυνθος , 29 Μαρτίου, 2021 14:50

Στην επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Πελώνη δηλώνοντας πως η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα πλαίσιο στρατηγικής στην Επιτροπή η οποία θα το εξετάσει με το συμπληρωματικό εργαλείο των self test.

«Το λιανεμπόριο και η επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης, κυρίως στα λύκεια και στα γυμνάσια, αποτελούν προτεραιότητα», σημείωσε ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν πάμε σε μία άνευ όρων επανεκκίνηση».

Υπογράμμισε ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα επιδημιολογικά δεδομένα και πως στόχος είναι να πάμε σε προσαρμογές και για την καλύτερη τήρηση των μέτρων και προφανώς για να δοθούν ανάσες και στην κοινωνία και στην οικονομία, με ελεγχόμενες δραστηριότητες και μεταφορά όσων περισσότερων δραστηριοτήτων μπορούμε σε εξωτερικούς χώρους.

«Έχει μεγαλώσει η ημέρα, βελτιώνεται ο καιρός. Όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις από Νομό σε Νομό είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε. Ωστόσο, εφόσον το προκρίνει και η Επιτροπή, οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν. Πρέπει όσο το δυνατόν περισσότερο να απλωθεί ο κόσμος σε εξωτερικούς χώρους, σε μεγαλύτερους χώρους», πρόσθεσε ενώ ανέφερε πως ό,τι γίνει, πρέπει να είναι σταδιακό και ελεγχόμενο.

«Στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης είναι το άνοιγμα και της εστίασης. Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα πρώτα. Να δούμε πώς μπορούν να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Θα έλεγα μετά τα μέσα Απριλίου, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα είναι καλή περίοδος, μένει να το δούμε», ανέφερε.

«Υπάρχει φως στο τούνελ. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πέρυσι. Κάθε εβδομάδα που περνά προστίθενται τουλάχιστον 200.000 εμβολιασμοί και χτίζεται σιγά-σιγά το τείχος ανοσίας, που θα μας επιτρέψει, ειδικά από τον Μάιο και μετά, να πάμε σε άρση των περιοριστικών μέτρων», υπογράμμισε.

Για την κατάσταση στο σύστημα υγείας δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα πίεση αλλά και ένα ενθαρρυντικό σημάδι τις τελευταίες ημέρες που είναι η μείωση των εισαγωγών.

«Οι διασωληνωμένοι είναι εικόνα της πανδημίας των προηγούμενων εβδομάδων. Οι εισαγωγές είναι η εικόνα της στιγμής. Οπότε, αυτός ο δείκτης έχει σημασία», διευκρίνισε.

Για τον εμβολιασμό έκανε λόγο για υποδειγματική διαδικασία χωρίς ουρές και χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια. Τον Απρίλιο θα γίνουν επιπλέον 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί. Έχουμε παραδόσεις τον Μάιο και πιο αυξημένες τον Ιούνιο. Σε λίγες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού και για την επόμενη ηλικιακή ομάδα. Εμβολιάζονται οι ευπαθείς συμπολίτες μας πολύ αυξημένου κινδύνου, ενώ άνοιξε και η διαδικασία για την ηλικιακή ομάδα 70 έως 74 ετών. Προφανώς, όσα περισσότερα εμβόλια έχουμε, τόσο περισσότερο θα επιταχύνεται η διαδικασία. Το Σύστημα είναι έτοιμο. Έχουμε 1.078 γραμμές. Από την 1η Απριλίου θα λειτουργήσουν και τα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα στο Ελληνικό και στο Περιστέρι, ανάλογα και με τις ροές των εμβολίων που φθάνουν. Σε κάθε περίπτωση, αρχές Μαΐου, όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς αυξημένου κινδύνου θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», ανέφερε.

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.