22 Απρ 2021 (01:41)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Παντελώς απούσα η Ζάκυνθος από τις επετειακές εκδηλώσεις. Έκθετοι οι τοπικοί άρχοντες.

Όποιος παρακολούθησε τις χθεσινές, πραγματικά εντυπωσιακές, επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, παρατήρησε εύκολα πως…

Ελλαδα Ζακυνθος , Μαρ 26, 2021 12:36

Όποιος παρακολούθησε τις χθεσινές, πραγματικά εντυπωσιακές, επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, παρατήρησε εύκολα πως η Ζάκυνθος ήταν παντελώς απούσα!

Πέραν της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου και την μνημόνευση του Ζακύνθιου ποιητή Διονυσίου Σολωμού από τους κατά περίπτωση ομιλητές ή παρουσιαστές, η Ζάκυνθος και η τεράστια συμβολή της στην εθνεγερσία δεν ακούστηκε καν. Πουθενά.

Ακόμα και στην παρέλαση, όπου παρήλασαν αγήματα με παραδοσιακές στολές της εποχής, από περιοχές της χώρας που συνέδραμαν με διάφορους τρόπους στην επανάσταση, η Ζάκυνθος ήταν απούσα! Υπήρξε ολόκληρο άγημα π.χ. για την Κέρκυρα, ενώ για την Ζάκυνθο ούτε μία φορεσιά!

Και πως να υπάρξει, όταν ποτέ και κανένας από τους τοπικούς άρχοντες, όλων των βαθμίδων, επί έναν χρόνο δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με το θέμα της επετείου και της ανάδειξης ή υπενθύμισης της σημαντικής συμβολής του νησιού, πέρα από τα μεγάλα λόγια και τα μεγαλόπνοα σχέδια και υποσχέσεις για εκδηλώσεις που θα αφήσουν εποχή.

Ποια πρόταση υιοθετήθηκε – αν υπήρξε – του Βουλευτή, της Περιφερειάρχη ή του Δημάρχου από την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” ή από την κυβέρνηση; Τι ακριβώς κατάφεραν για τη Ζάκυνθο με τις πολυφωτογραφημένες και πολυδιαφημισμένες συναντήσεις τους; Αλήθεια, πόσο πιο σημαντική ήταν η προσφορά της Κέρκυρας στον αγώνα του 1821 η οποία τιμήθηκε με άγημα στην παρέλαση, ή της Κεφαλονιάς στην οποία παρέστη υπουργός της κυβέρνησης και συγκεκριμένα ο κ. Θεοχάρης, από της Ζακύνθου;

Και ας μην σπεύσουν να οικειοποιηθούν τις ελάχιστες εκδηλώσεις που έγιναν, όπως την διαδικτυακή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής με ερμηνεία του “Ύμνου εις την Ελευθερίαν”, γιατί δεν είχαν καμία σχέση.

Ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, εκτός από τις λίγες εκδηλώσεις που οργάνωσε η Αντιπεριφέρεια, η κατάσταση ήταν ντροπιαστική.  Το… τεράστιο έργο της περίφημης επιτροπής του Δήμου για το 1821, όλο αυτό το διάστημα, πέραν της ανακοίνωσης εκδηλώσεων που εκ των πραγμάτων δεν θα γίνονταν ποτέ λόγω κορωνοϊού, καθώς τις είχαν προγραμματίσει με τη συμμετοχή κόσμου εν μέσω πανδημίας(!), ήταν τελικά η ανάρτηση… δύο banner, ενός στο Δημαρχείο και ενός στη Βιβλιοθήκη. Α! και μία “ασπίδα” με δύο σημαιάκια σε μία κολώνα απέναντι από το Δημαρχείο… Προφανώς στον Δήμο, τόσο κοστολογούν την προσφορά της Ζακύνθου στον αγώνα της απελευθέρωσης.

Ούτε ένας σημαιοστολισμός ή μία διαδικτυακή εκδήλωση ή μία προβολή στην πρόσοψη σε κάποιο δημοτικό κτίριο, μία μπάντα στη πλατεία για ένα τέταρτο ή έστω πέντε ηχεία στην πλατεία να ακούγεται κάτι. Μάλιστα προσπάθησαν θρασύτατα να οικειοποιηθούν την κίνηση των δύο ιδιωτών να υψώσουν την 150 τ.μ. ελληνική σημαία στην πλατεία Σολωμού.

Ελάχιστη έως ανύπαρκτη ήταν η προσφορά και της Μητρόπολης, η οποία αρκέστηκε στην έπαρση ευμεγέθων σημαιών στον Άγιο Διονύσιο και στην Μητρόπολη και πέραν αυτού ουδέν, ενώ θα μπορούσε να έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Προφανώς και δεν έχει κανείς την απαίτηση από όλους τους παραπάνω να σκεφτούν και να οργανώσουν εκδηλώσεις όπως άλλες περιοχές και δήμοι της χώρας, που προκάλεσαν εντύπωση, όπως αυτή του Δήμου Γλυφάδας, που σκέφτηκε – άκουσον άκουσον – να ζητήσει και να πάρει ειδική άδεια και να παρελάσουν στους δρόμους της πόλης 21 έφιπποι εύζωνες. Άδεια πήρε και ο Δήμος Πειραιά, όχι φυσικά για να προβάλει την ελληνική σημαία στο δημοτικό θέατρο και να φωταγωγήσει όλη την πόλη αλλά για να απλώσει με δύτες μέσα στη θάλασσα μια 60 τ.μ. σημαία. Αντίστοιχα εντυπωσιακές εκδηλώσεις έκαναν και περιφέρειες και πολλοί μικρότεροι δήμοι με αναπαραστάσεις ή μουσικές εκδηλώσεις, με συνεργασία πάντα των τοπικών αρχόντων όλων των επιπέδων.

Σε αντίθεση με τον Δήμο και την αρμόδια επιτροπή, οι τοπικοί πρόεδροι προσπάθησαν και κατάφεραν να γιορτάσουν την επέτειο πολύ καλύτερα. Είτε στολίζοντας τα χωριά τους, είτε κάνοντας προβολές σε κτίρια και εκκλησίες, είτε κάνοντας καταθέσεις στεφάνων, πολύ πιο ουσιαστικές και όμορφες από αυτές που έγιναν στο Ηρώο και στο λόφο του Στράνη.

Για μία ακόμη φορά, τη Ζάκυνθο σήκωσαν ψηλά και την “ταξίδεψαν” μέσω των social, οι ιδιώτες. Είτε υψώνοντας μεγάλες σημαίες σε διάφορα εμβληματικά σημεία του νησιού, όπως το ναυάγιο και την πλατεία Σολωμού, είτε προβάλλοντας την ελληνική σημαία σε κτίρια, όπως το ΚΤΕΛ, δίνοντας το παράδειγμα και εκθέτοντας όλους τους τοπικούς άρχοντες ,που εκτός από μια δήλωση και μια κατάθεση στεφάνου, δεν έκαναν απολύτως τίποτα άλλο, για να τιμήσουν την ιστορική επέτειο και να αναδείξουν τον σημαντικό ρόλο και την συμβολή της Ζακύνθου στην επανάσταση του 1821.

 

 

Ανδρέας Παπαδημητρίου

 

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.