31 Ιουλίου 2021 (21:58)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Σάλος από τις σκανδαλώδεις διαδικασίες της προκήρυξης-παρωδία του Δήμου

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Ζάκυνθο από το θέμα που ανέδειξε το zantereport, με την προκήρυξη – παρωδία του Δήμου για…

Ελλαδα Ζακυνθος , 1 Μαρτίου, 2021 11:14

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Ζάκυνθο από το θέμα που ανέδειξε το zantereport, με την προκήρυξη – παρωδία του Δήμου για προσλήψεις 8μηνιτών συμβασιούχων, η οποία έγινε με σκανδαλώδεις, ρουσφετολογικές διαδικασίες.

Η δημοτική αρχή μπορούσε, με βάση την απόφαση του υπ. Εσωτερικών, να προχωρήσει σε έκτακτες προσλήψεις προσωπικού από τον Δεκέμβριο, για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας. Κάτι που έκανε τότε το σύνολο, σχεδόν, των Δήμων στη χώρα.

Όλοι οι Δήμοι το έκαναν με fast track διαδικασίες, δίνοντας λίγες ημέρες περιθώριο, αλλά αναρτώντας τις προκηρύξεις στο διαδίκτυο και κυρίως στη “Διαύγεια”.

Ο Δήμος Ζακύνθου επέλεξε μα το κάνει την τελευταία εργάσιμη της διορίας, χωρίς καμία ανάρτηση, ούτε στην ιστοσελίδα του ούτε στη “Διαύγεια”, αλλά δίνοντας σε τοπική αφημερίδα την “πληροφορία” της προκήρυξης, με ασφυκτικό χρονικό περιθώριο κατάθεσης αιτήσεων, λίγων ωρών μόλις, με προφανή σκοπιμότητα, να προσλάβει “ημέτερους”.

Η διαδικασία – εμπαιγμός προς τους ανέργους και κατοίκους του νησιού, αλλά και όλους όσοι κατέθεσαν αιτήσεις, ξεκίνησε την Παρασκευή το πρωί και διήρκεσε μέχρι… το μεσημέρι που ο Δήμος έκλεισε. Συνεχίστηκε την Κυριακή, που ο Δήμος άνοιξε για να πάνε μόνο όσοι ειδοποιήθηκαν, από τους 160 που υπέβαλαν αίτηση, και να δώσουν συνέντευξη στον ίδιο τον Δήμαρχο!

Από τον Δήμο ισχυρίζονται ότι η διαδικασία είναι νόμιμη ή μπορεί να γίνει εκ των υστέρων…. Ας υποθέσουμε ότι είναι έτσι, αν και ελέγχεται. Πόσο ηθική, διαφανής, αξιοκρατική και δίκαιη είναι, με τον τρόπο που η δημοτική αρχή επέλεξε να την κάνει;

Οι αντιδράσεις των δημοτικών παρατάξεων, για την προκήρυξη – παρωδία, υπήρξαν έντονες.

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη “Μαζί αλλάζουμε τη Ζάκυνθο” επισημαίνει:

“Εκατοντάδες Ζακυνθινοί την Παρασκευή 26-2-2021, μετά από δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα, μέσα σε λίγες ώρες κατέθεσαν αιτήσεις για να προσληφθούν στο Δήμο Ζακύνθου με οκτάμηνη σχέση εργασίας.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή ο Δήμαρχος Ζακύνθου είπε ότι εξεπλάγη με την αθρόα προσέλευση για την κατάληψη των θέσεων εργασίας.
Ο Δήμαρχος Ζακύνθου αγνοεί ότι με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ 2 στους 3 οικονομικά ενεργούς πολίτες βρίσκονται σε κατάσταση ημιανεργίας και ανεργίας. Ιδιαίτερα στη Ζάκυνθο με την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού πολλοί Ζακυνθινοί αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης ευρισκόμενοι σε ανεργία από τον Οκτώβριο του 2019.
ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ να ανακοινώνεται ότι θα υποβάλλονται αιτήσεις από τις 26-2 μέχρι στις 28-2 όταν μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο.
ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ να μην αποδέχονται την αξιολόγηση των αιτήσεων με βάση αντικειμενικά κριτήρια.
ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ να χρησιμοποιούν τις θέσεις εργασίας ως λάφυρα της εξουσίας τους.
ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ οι προσλήψεις να έχουν γίνει πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία.
Αποχωρήσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο για να τονίσουμε την πλήρη αντίθεση μας με την μετατροπή του Δήμου μας σε ρουσφετολογικό μηχανισμό και όχι σε αυτοδιοικητικό όργανο Δημοκρατίας και ισονομίας των πολιτών.
Η αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στην εργασία των Ζακυνθινών καταπατήθηκε με προκλητικά και χυδαία επιχειρήματα .
Η υποτίμηση και η περιφρόνηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των Ζακυνθινών να είστε σίγουροι ότι θα ανταμειφτούν με το αντίστοιχο τίμημα γιατί άλλωστε, είναι πολύ μικρή η κοινωνία μας για να μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες σας πίσω από την άρνηση της ψηφοφορίας.”

Στο ίδιο μήκος κύματος και η “Επανεκκίνηση Τώρα”:

“Εμπαιγμός απέναντι στους πολίτες από το Δήμο Ζακύνθου και παντελής έλλειψη αξιοκρατίας.
Με έντονο προβληματισμό ακούσαμε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο το Δήμαρχο να παραδέχεται: «Σήμερα κατάλαβα ότι οι νέοι της Ζακύνθου πεινάνε.. Οι προθεσμίες δίνονται με βάση την προσφορά. Αυτή την στιγμή η προσφορά είναι μεγάλη άρα δεν χρειάζεται να δώσουμε και προθεσμίες μεγαλύτερες!!»
Ο Δήμαρχος δεν έχει αντιληφθεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημότες.

Μετά από ερώτηση που τέθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο από την παράταξη «Επανεκκίνηση Τώρα» και τον εκπρόσωπο της Νίκο Καλαμαρά, ο Δήμαρχος για άλλη μια φορά έδειξε να βρίσκεται εκτός πραγματικότητας. Η ερώτηση ήταν σχετική με τις εκατοντάδες αιτήσεις που έφτασαν στο Δημαρχείο από δημότες οι οποίοι έμαθαν τελευταία στιγμή ότι ο Δήμος πρόκειται να προσλάβει έκτακτο προσωπικό (οχτάμηνης σύμβασης) για να καλύψει τις ανάγκες του.

Πιο συγκεκριμένα ρωτήθηκε ο κος Αρετάκης που ακριβώς αναρτήθηκε η σχετική προκήρυξη
(αν υπάρχει..), με τον ίδιο να απαντά ψευδώς ότι υπάρχει… Έπειτα επικαλέστηκε ότι ο Δήμος είναι νόμιμο να προσλάβει λόγω πανδημίας προσωπικό χωρίς προκήρυξη κάτι που το γνώριζε από τον Δεκέμβριο. Επέλεξε όμως να προχωρήσει τις διαδικασίες Παρασκευή 26 Φεβρουάριου και καταληκτική ημερομηνία την Κυριακή 28 Φεβρουάριου.
Δηλαδή έδωσε διορία μερικών ωρών, αφού Σάββατο και Κυριακή οι υπηρεσίες του Δήμου δεν λειτουργούν.
Πόσο ηθικό είναι να μην δοθεί μεγαλύτερη προθεσμία ώστε οι Ζακυνθινοί να προλάβουν να ενημερωθούν; Πόσο ηθικό είναι η πρόσκληση να βασίζεται σε μία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία δεν έχει υπογραφεί από τον Δήμαρχο; Πόσο ηθικό είναι μια και μόνο αίτηση (με στοιχεία μόνο ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και αριθμό ταυτότητας) να είναι αρκετή ώστε να επιλεγούν οι «κατάλληλοι», χωρίς βιογραφικό, χωρίς τίτλο σπουδών; Τέτοιες προλήψεις θα έκανε ο Δήμος; Με ποια κριτήρια; Οι υπάλληλοι του Δήμου δεν γνώριζαν καν για τις επικείμενες προσλήψεις αν και παραλάμβαναν κανονικά τις αιτήσεις των πολιτών.

Είναι για μας ανεπίτρεπτο ο Δήμαρχος να μην γνωρίζει έναν χρόνο τώρα, ότι λόγω πανδημίας η οικονομική κατάσταση στο νησί είναι πολύ δύσκολη. Ότι υπάρχει ανεργία και οικονομική στενότητα. Το έχει αποδείξει βέβαια και στο παρελθόν μην εφαρμόζοντας την απόφαση για μείωση των δημοτικών τελών προς την πληγείσα από την πανδημία κοινωνία.
Καλό θα ήταν ο κος Αρετάκης να απαντήσει ουσιαστικά σχετικά με το εν λόγω ζήτημα και να αφήσει στην άκρη πρακτικές άλλων εποχών που αποσκοπούν σε «εξυπηρετήσεις» συγκεκριμένων προσώπων.

Η θέση του Δημάρχου είναι θέση ευθύνης και ο Δήμαρχος διοικεί έναν Δήμο της χώρας και όχι μια ιδιωτική του επιχείρηση στην οποία δε λογοδοτεί για τις πράξεις του.
Ζητάμε να γίνονται οι προσλήψεις με αξιοκρατία και ισονομία για όλους.
Δυστυχώς επιλέγετε η λογική των διακρίσεων (δεν πέρασε άλλωστε πολύς καιρός από τότε που χαρακτήρισε τα ΑΜΕΑ «σακάτηδες και άχρηστους») ,αδιαφορώντας εντελώς για τη συνοχή της κοινωνίας. Ο Δήμος οφείλει να μεριμνά για το καλό του τόπου, όχι να ικανοποιεί τους λίγους.”

 

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.