28 Νοεμβρίου 2021 (16:50)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Συνάντηση Ρ. Κράτσα με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζακύνθου. Δάνεια και σταφίδα στο επίκεντρο

Θέματα αγροτικής οικονομίας αλλά και ανάδειξης των τοπικών προϊόντων συζήτησαν στην συνάντηση που είχαν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα…

Ελλαδα Ζακυνθος , 27 Φεβρουαρίου, 2021 10:57

Θέματα αγροτικής οικονομίας αλλά και ανάδειξης των τοπικών προϊόντων συζήτησαν στην συνάντηση που είχαν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου με τον Πρόεδρο Αντώνη Αντίοχο – Μπαλιακρά, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τον Διευθυντή του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου (Ε.Α.Σ.Ζ.) Πέτρο Βισβάρδη.

Η επικεφαλής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ενημερώθηκε και αντάλλαξε απόψεις και προτάσεις για την ανάγκη σημαντικής στήριξης της καλλιέργειας της μαύρης σταφίδας, προϊόντος ιδιαίτερης θρεπτικής αξίας που κινδυνεύει με εξαφάνιση, μέσω επιδοτούμενης αναμπέλωσης που συζητείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επίσης, συζητήθηκε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ε.Α.Σ.Ζ. με τα “κόκκινα” δάνεια της πρώην ΑΤΕ που βρίσκονται υπο εκκαθάριση και απειλούν τον Φορέα με κλείσιμο αφού η απουσία ταμειακής ρευστότητας σε συνδυασμό με την έλλειψη δυνατότητας δανεισμού τον θέτει εκτός αγοράς.

Από πλευράς υποδομών ζητήθηκε η συνδρομή της Περιφέρειας αφενός για την μετεγκατάσταση του σταφιδεργοστασίου στο χώρο του οινοποιείου με σύγχρονη δημιουργία συνθηκών επισκεψιμότητας, και αφετέρου για την μεταφορά του εδαφολογικού εργαστηρίου στις εγκαταστάσεις του του Συνεταιρισμού, γεγονός που θα συμβάλει στην ορθή χρήση φυτοφαρμάκων και την ανάπτυξη σχεδίων δράσης με ολιστική προσέγγιση.

Παράλληλα αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και στην ανάδειξη της έρευνας και ταυτότητας των προϊόντων της Ιόνιας Γης σε συνάρτηση με τον τουρισμό για την βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας προκειμένου με ισχυρά ποιοτικά συγκριτικά πλεονεκτήματα να αναδειχθούν.

Η Περιφερειάρχης ενημέρωσε για τις σχετικές συζητήσεις που γίνονται με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και άλλους φορείς για ολοκληρωμένη πρόταση, προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής ενημέρωσε για την εφαρμογή δολωματικής δακοκτονίας για τα επόμενα τρία χρόνια ανα Περιφερειακή Ενότητα με ένα καινοτόμο πρόγραμμα ηλεκτρονικής παγιδοθεσίας και παρακολούθησης από δορυφόρο που θα συμβάλει στην σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος με στόχο την προστασία της παραγωγής ελαίου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, επίσης, οι Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης της Υπαίθρου Σωτήρης Κουρής, Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος, Οικονομικών και θεμάτων Πολιτισμού Κατερίνα Μοθωναίου και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Δρ. Κωνσταντίνος Καποδίστριας.

Απο την ατζέντα της συζήτησης δεν έλειψε ο προβληματισμός για την κατάρτιση των στρατηγικών σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν όψει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την εναρμόνιση με ειδικές στρατηγικές.

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.