07 Δεκεμβρίου 2021 (19:50)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Απάντηση του Δ. Ακτύπη στους “δήθεν ανησυχούντες” για τα έργα στην παραλιακή

Σχολιάζοντας τα όσα γίνονται, αλλά κυρίως τα όσα ακούγονται για το έργο της αποκατάστασης του πλακόστρωτου στην παραλιακή της πόλης…

Ελλαδα Ζακυνθος , 25 Φεβρουαρίου, 2021 21:15

Σχολιάζοντας τα όσα γίνονται, αλλά κυρίως τα όσα ακούγονται για το έργο της αποκατάστασης του πλακόστρωτου στην παραλιακή της πόλης της Ζακύνθου, ο βουλευτής Διονύσης Ακτύπης, αναφέρει:

 

“Αγαπητοί μου συμπολίτες, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει αναφορικά με το έργο στο λιμάνι, θα ήθελα προς αποκατάσταση της αλήθειας και προκειμένου να μην επικρατήσουν οι «συνωμοσιολογίες»  πως δήθεν κάποιοι θα τα «φάνε» και πως «κάτι περίεργο συμβαίνει» να σας ενημερώσω ως προς τα εξής.

 

Το έργο αυτό αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το λιμάνι από τους σεισμούς του 2018.

 

Προηγήθηκε η μελέτη του έργου, η οποία παραδόθηκε και το έργο δημοπρατήθηκε τον Νοέμβριο του 2019. Έργο δικό μου και της παρούσας Κυβέρνησης ήταν η διασφάλιση της χρηματοδότησης της αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι η οποία ανήλθε στο ποσό των 2.900.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προέκυψε από τη μελέτη, η οποία εκπονήθηκε, όπως αντιλαμβάνεται ο κάθε σώφρων πολίτης, επί της θητείας της προηγούμενης επιτροπής του λιμενικού ταμείου, χωρίς βεβαίως η προαναφερθείσα επιτροπή να βαρύνεται με οποιαδήποτε ευθύνη σχετίζεται με τυχόν λάθη ή παραλείψεις ως προς το περιεχόμενό της μελέτης αυτής.

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η χρηματοδότηση του έργου έγινε εν μέσω μιας ιδιαιτέρως δύσκολης συγκυρίας, ενώ το έργο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020. Αρχικά το έργο στο λιμάνι ξεκίνησε με την αποκατάσταση των ζημιών του μεγάλου τραπεζοειδούς. Έκτοτε, συμφωνήθηκε όπως το έργο συνεχιστεί και στην περιοχή της παραλιακής. Παράλληλα, ελήφθη κάθε σχετική μέριμνα έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωσή του έργου πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί αναστάτωση στην πόλη της Ζακύνθου δεδομένης της αυξημένης κίνησης της περιόδου αυτής.

 

Από τη στιγμή που ξεκίνησε το έργο στην παραλιακή ορισμένοι άρχισαν να ενοχλούνται. Αρχικά, η «ενόχλησή» τους αφορούσε στο θέμα των πλακών. Υπήρξε όψιμη, βεβαίως, η «ανησυχία» τους γιατί στο παρελθόν όταν εκλάπησαν οι πλάκες και τώρα κοσμούν τα σπίτια κάποιων, δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία. Αντίθετα, σήμερα που οι πλάκες βγήκαν με προσοχή και χωρίς μεγάλες φθορές, που τοποθετήθηκαν πάνω σε ξύλα και σκεπάστηκαν με νάιλον, σήμερα θεώρησαν πως είναι η κατάλληλη στιγμή να ασκήσουν τη δριμεία κριτική τους. Αφού, λοιπόν, δεν πέτυχαν  με τον τρόπο αυτό να σταματήσουν το έργο, που γίνεται στο λιμάνι της Ζακύνθου, – σημειώνεται πως για πρώτη φορά πραγματοποιείται μία ολοκληρωμένη παρέμβαση και ένα τόσο μεγάλο έργο στο λιμάνι –  άρχισαν να ξετρυπώνουν άλλα προβλήματα τα οποία αυτή τη φορά αφορούν στην εκτέλεση του έργου.

 

Θα ήθελα, λοιπόν να καταστήσω σαφές πως τα  όποια πραγματικά προβλήματα υπήρξαν σχετικά με την αποπεράτωση του έργου εντοπίστηκαν άμεσα από τον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου κ. Α. Πλέσσα ο οποίος φρόντισε να ενημερωθεί ενδελεχώς από τον αρμόδιο εργολάβο που το έχει αναλάβει. Ακολούθως, άμεσα κλήθηκε στη Ζάκυνθο ο επιβλέπων μηχανικός ο οποίος και αναμένεται με τη λήξη της απεργίας των πλοίων να καταφθάσει στο νησί μας και να επισκεφθεί το έργο προκειμένου να αξιολογήσει την κατάστασή του και, βεβαίως, να δώσει λύσεις και οδηγίες για την ορθή και ολοκληρωμένη αποπεράτωση αυτού.

 

Αλήθεια, όμως, δεν γνωρίζουν όλοι αυτοί που ασκούν άτοπη κριτική πως όλα τα μεγάλα έργα κατά την διαδικασία αποπεράτωσής τους μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα;

 

Επομένως, κανένας δεν προσπάθησε να κουκουλώσει τα προβλήματα. Αντίθετα, κάθε ζήτημα ως προς την ολοκλήρωση του έργου αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών. Οφείλουμε δε να κάνουμε γνωστό πως το έργο θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ θα γίνουν όλα όσα χρειάζεται για να έχουμε ένα έργο σωστό και λειτουργικό. Αυτό όμως θα το κρίνουν οι ειδικοί και κανένας άλλος.

 

Πρέπει δε να γνωρίζουν όλοι αυτοί που δήθεν «ανησυχούν», ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίσαμε επιτυχώς και κατά την αποκατάσταση των ζημιών του τραπεζοειδούς. Προβλήματα τα οποία λύθηκαν μετά από ορθές και καίριες παρεμβάσεις.

 

Επομένως, καλό είναι να αφήσουμε τους ειδικούς να μας πουν με ποιον τρόπο θα λυθούν τα όποια ζητήματα γύρω από την αποπεράτωση του έργου και να σταματήσουν ορισμένοι να παριστάνουν τους ειδικούς ενώ δεν είναι. Ο τόπος χρειάζεται έργα που θα φέρουν ανάπτυξη και θα βελτιώσουν την εικόνα του νησιού μας.

 

Για πρώτη φορά, δε, γίνεται μία προσπάθεια να λυθούν ζητήματα που δεν λύθηκαν εδώ και δεκαετίες. Προχωράμε στη λύση του προβλήματος των στερεών αποβλήτων με την κατασκευή του νέου εργοστασίου στο Λίβα, στην αναβάθμιση του βιολογικού με 3.250.000 ευρώ έργο για το οποίο η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται σύντομα, στην αποκατάσταση των ζημιών του λιμανιού, στη βελτίωση του οδικού δικτύου μέσα από χρηματοδότηση συνολικού ύψους 7.000.000 ευρώ από το ελληνικό κράτος προς την Περιφέρεια, στην αλλαγή της  θέσης της προβλήτας για τα κρουαζιερόπλοια και στην αντίστοιχη υλοποίηση του master plan του λιμανιού, στην υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων από την Περιφέρεια με χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση, η οποία ανέρχεται στο ποσό του 1.500.000 ευρώ , στη διαμόρφωση μελετών για το master plan αντιπλημμυρικών έργων Ζακύνθου καθώς και για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στο ρέμα Τσιρογιάννη συνολικού ύψους 264.148 ευρώ και 680.000 ευρώ αντίστοιχα από το Υπουργείο Υποδομών, στην αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου στις Στροφάδες με ενίσχυση ύψους 14.000.000 ευρώ, στην ένταξη του Αρχοντικού Ρώμα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομών και βιώσιμης ανάπτυξης μέσω του προγράμματος “Α. Τρίτσης” συνολικού ύψους των 2 δις. ευρώ για όλη την Ελλάδα, στη μέριμνα για την ασφάλεια των επισκεπτών του Ναυαγίου Zακύνθου, σε ουσιώδεις παρεμβάσεις για  τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου και άλλα πολλά που θα μπορούσαμε να πούμε.

 

Θα έλεγα, λοιπόν, σε αυτούς τους λίγους συμπολίτες μας, που χωρίς ουσιαστικό επιχείρημα προσπαθούν να ασκήσουν κριτική, πως για εμάς είναι καλοδεχούμενη οποιαδήποτε κριτική και οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση για το καλό του νησιού μας. Ωστόσο, τους απευθύνω θερμή παράκληση να αφήσουν στην άκρη τα μικροπολιτικά παιχνίδια. Δεν αντέχει άλλο ο τόπος μας μιζέρια και απαξίωση.”

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.