18 Ιανουαρίου 2022 (03:47)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Πολίτες Β’ κατηγορίας οι Ζακυνθινοί. Ούτε ένα εμβόλιο για τους 60-64 στο νησί.

Ως τέτοιους αντιμετωπίζει τους κατοίκους των Ιονίων και ειδικά της Ζακύνθου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η αρμόδια γραμματεία του…

Ελλαδα Ζακυνθος , 24 Φεβρουαρίου, 2021 11:33

Ως τέτοιους αντιμετωπίζει τους κατοίκους των Ιονίων και ειδικά της Ζακύνθου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η αρμόδια γραμματεία του υπουργείου Υγείας, καθώς στο νησί δεν έχει γίνει ούτε ένας εμβολιασμός με το πολυπόθητο astrazaneca.

Όσο κι αν προσπαθούν να εγγραφούν στην πλατφόρμα των εμβολιασμών οι Ζακυνθινοί από 60 έως 64 ετών, δεν τα καταφέρνουν, αφού η Επιτροπή έκρινε με κριτήρια που μόνο εκείνη ξέρει, πως η Ζάκυνθος θα εξαιρεθεί από τη διανομή των εμβολίων AstraZeneca, τα οποία προορίζονται για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Προφανώς για τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι 60 – 64 ετών κάτοικοι της Ζακύνθου, η οποία την περίοδο που ξεκίνησε ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο ήταν στις περιοχές υψηλού κινδύνου, δεν χρειαζόταν να κάνουν το εμβόλιο και να προφυλαχθούν από τον ιό.

Υποτίθεται ότι η συγκεκριμένη γραμματεία θα ανέπτυσε ένα δίκτυο εμβολιασμών για το astrazeneca παράλληλο με αυτό που υπάρχει για τα pfizer και που τουλάχιστον στη Ζάκυνθο λειτουργεί άψογα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η διαχείριση και η χορήγηση των εμβολίων astrazeneca θα γινόταν από τα κέντρα υγείας και όχι από τα νοσοκομεία που χορηγούν μόνο τα pfizer. Το ίδιο έγινε και στη Ζάκυνθο, στην οποία όμως, τελικά, δεν έφτασε ποτέ, ούτε ένα εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας.

Πρόκειται για αμέλεια ή λάθος της αρμόδιας γραμματείας του υπ. Υγείας;  της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού; ή μήπως πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και σε τοπικό επίπεδο;

Τα ερωτήματα έχουν τεθεί και οι απαντήσεις αμαμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Ανδρέας Παπαδημητρίου

 

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.