01 Δεκεμβρίου 2021 (12:00)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Ρ. Κράτσα: Συνευθύνη Δήμων και Περιφέρειας στη διαχείριση των αποβλήτων

Τη σημασία της εφαρμογής της πολιτικής απόφασης για τη δημιουργία του διαβαθμιδικού φορέα, προκειμένου η διαχείριση των αποβλήτων των Ιονίων…

Ελλαδα Ζακυνθος , 20 Φεβρουαρίου, 2021 13:42

Τη σημασία της εφαρμογής της πολιτικής απόφασης για τη δημιουργία του διαβαθμιδικού φορέα, προκειμένου η διαχείριση των αποβλήτων των Ιονίων Νήσων ν’ αποτελέσει αποτέλεσμα συνεργασίας και συνευθύνης και των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης, υπογράμμισε η Περιφερειάρχης, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, στην ενημέρωση που έκανε στο περιφερειακό συμβούλιο για το θέμα του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων.

Μετά την εισήγηση της Περιφερειάρχη στη συνεδρίαση της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου 2021, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς για περισσότερες από πέντε ώρες, πριν υπερψηφιστεί κατά πλειοψηφία η πρόταση, την οποία κατέθεσε στο σώμα η Περιφερειακή Αρχή.

Η σύγχρονη διαχείριση των αποβλήτων, σύμφωνα με τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στις οποίες ούτως ή άλλως είναι εναρμονισμένος και ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων.

Επί λέξει η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, η οποία υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, αναφέρει τα εξής:

«Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει προσεγγίσει με θετικό τρόπο, την πολιτική απόφαση, για τη δημιουργία του διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων Ιονίων Νήσων, έχοντας την άποψη  ότι ο νέος Φορέας θα συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών έχουν προκύψει και που μέχρι τώρα δυσχέραιναν τον ορθό και ενδεδειγμένο χειρισμό του ζητήματος της διαχείρισης των αποβλήτων, ιδιαίτερα στο κρίσιμο χρονικό αυτό σημείο, που πλέον έχουν συσσωρευθεί τεράστια πολύπλευρα προβλήματα και επίσης υφίστανται νέα περιβαλλοντικά δεδομένα για τη χώρα μας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν με την ψήφιση του νέου ΕΣΔΑ, που είναι πλήρως εναρμονισμένος  με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις σύγχρονες τεχνολογικά πρακτικές διαχείρισης.

Με την από κοινού συνεργασία των δύο βαθμών Τ.Α. θα δοθούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα διαχείρισης των αποβλήτων, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, από μία βιώσιμη και σε σύγχρονες βάσεις διαχείριση των αποβλήτων, με στόχο τη διαφύλαξη της υγείας των συμπολιτών μας, ενώ παράλληλα θα εξασφαλισθεί και η παραγωγή ενέργειας, με έργα και δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον, με ταυτόχρονη μείωση της επικινδυνότητας των αποβλήτων, με απώτερο και τελικό στόχο, την απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος των νησιών μας.

Ο τρόπος λειτουργίας του νέου Φορέα διαχείρισης αποβλήτων, σε συνδυασμό με τις ενέργειες των ΟΤΑ Α’ βαθμού, των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειάς μας, κατ’ εφαρμογή των Τ.Σ.Δ. (τοπικών σχεδίων διαχείρισης) των αποβλήτων, θα έχει θετικό αποτέλεσμα όχι μόνο στο τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, αλλά μέσω αυτού, στην συνολική αξιόπιστη τουριστική διεθνή εικόνα των νησιών μας.

Ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων οφείλει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες του ολοκληρωμένου σχεδιασμού και της εφαρμογής του με τους ρόλους και την συνευθύνη του Α’ και Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης για μια σύγχρονη διαχείριση προς όφελος των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, δήλωσε περήφανη για τον ρόλο που αναλαμβάνει η Περιφέρεια σ’ αυτή τη συνεργασία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, η οποία θα οδηγήσει τα Ιόνια Νησιά στην σύγχρονη εποχή διαχείρισης των απορριμμάτων. Παράλληλα, όμως, δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για τη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου και του επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α.» και πρώην Περιφερειάρχη, Θεόδωρου Γαλιατσάτου, σ’ ένα τόσο σημαντικό θέμα για το μέλλον των νησιών του Ιονίου.

«Είναι πραγματικά λυπηρό, κύριε Γαλιατσάτο -τόνισε η Περιφερειάρχης- να σας βλέπω τόση ώρα να μην είστε σε θέση να κάνετε ούτε μια αναφορά στα προβλήματα που επί σειρά ετών βλέπατε να βλάπτουν την υγεία των συμπολιτών μας. Συζήτηση τόσων ωρών και δεν καταθέσατε ούτε μια πρόταση για την ουσία, παρά μόνο τα γνωστά λαϊκίστικα με νομικίστικο μανδύα και εντελώς άσχετα με την πραγματικότητα σχόλια σας. Κρίμα που επιμένετε σ’ αυτά, ενώ όσες καταγγελίες κάνατε κι εσείς και η παρέα σας, απορρίφθηκαν. Είναι πραγματικά λυπηρό που ενώ διατελέσατε Περιφερειάρχης για μια πενταετία, δεν συλλέξατε τις απαραίτητες εμπειρίες για το πώς πρέπει να γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων στον τόπο μας. Δυστυχώς τόσα χρόνια δεν βλέπατε τι γινόταν δίπλα μας με τα απορρίμματα και το μόνο που κάνατε ήταν να διαχειρίζεστε τη μιζέρια μας. Με θλίβει το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή, κύριε Γαλιατσάτο, αγωνίζεσθε να διαλυθεί η συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων υποβαθμίζετε την Περιφέρειά μας και αντιπαλεύεστε τη συμμετοχή της σ’ ένα σχήμα αυτοδιοικητικής συνεργασίας, για το οποίο εμείς αισθανόμαστε υπερήφανοι».

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.