26 Φεβρουαρίου 2021 (05:36)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων “αδειάζει” την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου για την παραλιακή

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου & Νοτίου Ιονίου κ. Γεώργιος Παπανδρέου, “αδειάζει”… μεγαλοπρεπώς…

Ελλαδα Ζακυνθος , 17 Φεβρουαρίου, 2021 11:51


Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου & Νοτίου Ιονίου κ. Γεώργιος Παπανδρέου, “αδειάζει”… μεγαλοπρεπώς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, επισημαίνοντας πως δεν έχει καμία αρμοδιότητα ελέγχου, επίβλεψης, έγκρισης ή οποιαδήποτε άλλη, του έργου της αποκατάστασης της παραλιακής της πόλης.

Μιλώντας στο zantetimes.gr, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι “προφανώς δεν έχει καμία σχέση η Εφορεία Ζακύνθου, καθώς – παρ’ όλο που συνεργαζόμαστε άριστα ως συνυπηρεσίες του υπ. Πολιτισμού – είναι ένα αντικείμενο το οποίο εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της”. Προσθέτει μάλιστα ότι υπάρχει μελέτη εγκεκριμένη η οποία όμως δεν έχει γνωμοδότηση από την υπηρεσία του.

Ο προϊστάμενος της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, αναφερόμενος στο έργο, δηλώνει ότι έχει ενημερωθεί για τον τρόπο που αυτό γίνεται και πως ουσιαστικά εγκρίνει την όλη διαδικασία αφαίρεσης και επανατοποθέτησης των πλακών, κλιμάκων και λοιπών στοιχείων.

Ξεκαθαρίζει μάλιστα πως το έργο δεν θα σταματήσει, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι έχει ζητήσει και πρέπει να λάβει εγγράφως τα στοιχεία του έργου από την εργολήπτρια εταιρεία για να γνωμοδοτήσει, για το τυπικό της διαδικασίας.

Η συνέντευξη του κ. Παπανδρέου στο site zantetimes:

Νωρίτερα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, με διευκρινιστική ανακοίνωσή της σύμφωνα με την οποία το προηγούμενο έγγραφό της, της 11/2 που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις, είχε ενημερωτικό προς τις υπηρεσίες χαρακτήρα.

Η νέα ανακοίνωση:

“Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τοπικό Τύπο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σχετικά με τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο λιμένα Ζακύνθου, επιθυμεί να διασαφηνίσει τα εξής:

1. Το έργο της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018 στο λιμένα Ζακύνθου ουδέποτε έλαβε τις απαιτούμενες εγκρίσεις από όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, παρά μόνον από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, στο έγγραφο της οποίας σαφώς αναφέρεται ότι θα πρέπει «να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου & Νοτίου Ιονίου».

2. Καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία για την προστασία των σωζόμενων παλαιών τεχνικών έργων στο λιμάνι της Ζακύνθου είναι η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου & Νοτίου Ιονίου. Το από 11.02.2021 έγγραφό μας σκοπό είχε να ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την έναρξη των εργασιών ενός έργου, το οποίο η καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ δεν είχε εγκρίνει ούτε και επέβλεπε.

3. Στην παρούσα φάση πραγματοποιείται η ενημέρωση των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, χωρίς ωστόσο να έχουν διακοπεί οι εργασίες, αφού αυτό δεν έχει κριθεί αναγκαίο μέχρι στιγμής από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου & Νοτίου Ιονίου.

4. Η λήψη των αναγκαίων από το Νόμο αδειοδοτήσεων δημοσίων έργων αποτελεί ευθύνη του φορέα που τα υλοποιεί.”

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.