07 Δεκεμβρίου 2021 (20:53)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


“Αλαλούμ” με τα σχολεία στη Ζάκυνθο. Τι μπορεί να γίνει και τι όχι.

Πολλά ακούστηκαν και άλλα τόσα ειπώθηκαν στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να κλείσουν τα…

Ελλαδα Ζακυνθος , 11 Φεβρουαρίου, 2021 13:18

Πολλά ακούστηκαν και άλλα τόσα ειπώθηκαν στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να κλείσουν τα σχολεία της Ζακύνθου, καθώς τα κρούσματα μεταξύ μαθητών αλλά και δασκάλων, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους γονείς.

Τελικά μετά από πολύωρη συζήτηση, στην οποία παρενέβησαν, ο βουλευτής Δ. Ακτύπης, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Στασινόπουλος, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, οι διευθυντές της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας, κατέληξαν στο αυτονόητο. Να ζητήσουν από κοινού το ολιγοήμερο κλείσιμο των σχολείων, προκειμένου να γίνουν απολυμάνσεις.

Ο κ. Ακτύπης, επεσήμανε ότι έχει ήδη ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς για την ανησυχία που επικρατεί στη Ζάκυνθο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι απόφαση για αναστολή λειτουργίας των σχολείων μπορεί να πάρει μόνο η Επιτροπή των Επιδημιολόγων, αφού μελετήσει το ιικό φορτίο και κανείς άλλος. Τόνισε μάλιστα ότι “Ο καθένας μπορεί να λέει κλείνω τα σχολεία, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι. Και εγώ έχω τις ενστάσεις μου, όμως κάποιος παίρνει αυτές τις αποφάσεις.”

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο κ. Στασινόπουλος, που αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η αντιπεριφέρεια και στην πληθώρα των rapid test που γίνονται καθημερινά στο νησί, αλλά και ο κ. Αρετάκης ο οποίος όμως, στάθηκε περισσότερο στην ατομική ευθύνη, τονίζοντας ότι κάθε δημότης είναι υπεύθυνος και ζητώντας να σταματήσουν όλοι να ρίχνουν ευθύνες στο Δήμο.

Οι της αντιπολίτευσης επεσήμαναν ότι δεν ελήφθησαν τα απαιτούμενα, από γονείς και εκπαιδευτικούς, μέτρα όταν άνοιξαν τα σχολεία, γεγονός που καθιστά το κλείσιμο τους σήμερα επιβεβλημένο και κάλεσαν τον Δήμαρχο να απαιτήσει από το υπουργείο Παιδείας και την Πολιτική Προστασία την αναστολή λειτουργίας των δια ζώσης μαθημάτων και την έναρξη της τηλεκπαίδευσης.

Υπέρ του κλεισίματος των σχολείων και μάλιστα μέχρι να ξαναγίνει η Ζάκυνθος “πράσινη” τάχθηκε και ο πρόεδρος του συλλόγου Γονεών και Κηδεμόνων, Δ. Γεωργάνος.

Ωστόσο, όλη αυτή η συζήτηση, όπως και η απόφαση για εισήγηση των τριών προς τα αρμόδια υπουργεία για ολιγοήμερο κλείσιμο των σχολείων, είναι, ουσιαστικά, κενή περιεχομένου, καθώς όντως ούτε ο βουλευτής, ούτε ο δήμαρχος, ούτε η Περιφέρεια, ούτε καν τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας ή το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, μπορούν να αποφασίσουν το κλείσιμο των σχολείων. Αυτή που μπορεί να το κάνει, γνωμοδοτώντας, είναι η επιτροπή των Λοιμοξιολόγων. Όμως, τα μέχρι τώρα δεδομένα και ο αριθμός των κρουσμάτων στη Ζάκυνθο, δεν είναι τέτοια που να επιβάλλουν την αναστολή λειτουργίας των σχολείων.

Αυτό που αποφασίστηκε και που μπορεί όντως να γίνει, χωρίς να ζητηθεί η παρέμβαση ή η άδεια κανενός, είναι να γίνει, τώρα, αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει πριν ανοίξουν τα σχολεία, αλλά να γίνεται και κάθε Σαββατοκύριακο που είναι κλειστά. Δηλαδή σχολαστικοί καθαρισμοί και απολυμάνσεις. Το ίδιο και στα πούλμαν που μεταφέρουν τους μαθητές. Εάν ανακοίνωνε ο Δήμος ότι π.χ. κλείνει τα σχολεία την Παρασκευή και την Δευτέρα για να τα απολυμάνει όλα, δεν θα υπήρχε αντίρρηση από κανένα υπουργείο, κανέναν φορέα και κανένα σύλλογο.

Εν αναμονή, λοιπόν, της επίσημης ανακοίνωσης του Δήμου σχετικά με τις απολυμάνσεις, ο κάθε γονέας έχει την ευχέρεια να αποφασίσει εάν θα στείλει ή όχι τα παιδιά του στο σχολείο

 

 

Ανδρέας Παπαδημητρίου

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.