28 Νοεμβρίου 2021 (16:47)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Επιμ. Ζακύνθου: Ο Δήμος εμπαίζει τους επιχειρηματίες. Καταγγελία στον υπ. Εσωτερικών

“Φτάνει πια ο εμπαιγμός των πληττόμενων επιχειρηματιών από τον Δήμο. Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών”, τονίζει σε ανακοίνωσή…

Ελλαδα Ζακυνθος , 7 Φεβρουαρίου, 2021 21:31

“Φτάνει πια ο εμπαιγμός των πληττόμενων επιχειρηματιών από τον Δήμο. Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Ζακύνθου, το οποίο κάνει λόγο για παντελή αδιαφορία και άρνηση του Δήμου να εφαρμόσει τις ελαφρύνσεις που έχουν θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις του νησιού.

“Η παντελής αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής απέναντι στους επιχειρηματίες της Ζακύνθου και η άρνησή της να εφαρμόσει τις νομοθετημένες και χρηματοδοτούμενες, από το υπουργείο Εσωτερικών, εκπτώσεις των τελών και λοιπές ελαφρύνσεις, μας υποχρεώνει να ζητήσουμε την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων οργάνων και του ιδίου του υπουργού Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στον συνεχιζόμενο εμπαιγμό προς τους αιμορραγούντες επαγγελματίες του νησιού”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου και προστίθεται ότι:

“Το Επιμελητήριο Ζακύνθου, μεταφέροντας την αγωνία και την απόγνωση των επιχειρηματιών, έχει παρέμβει πολλάκις προς τον Δήμο, όχι μόνο ζητώντας εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων αλλά και προτείνοντάς του πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ των πληττόμενων επιχειρήσεων του νησιού. Εις μάτην…
Πλέον, απαιτούμε από τον Δήμο Ζακύνθου, τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου και τις οικονομικές υπηρεσίες, να προχωρήσουν στην άμεση εφαρμογή των εκπτώσεων στα τέλη και όλων των υπολοίπων θεσμοθετημένων ελαφρύνσεων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ και για το 2020.
Ζητάμε επίσης την εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης και για το 2021 με επιπλέον ρυθμίσεις με βάση τα 10 σημεία που έχουμε αιτηθεί από 7.5.2020.
Επισημαίνουμε και τονίζουμε, την επιπλέον επιβάρυνση για τις κλειστές επιχειρήσεις λόγω των αυξημένων νέων βεβαιωμένων τετραγωνικών που θα επιφέρει και γενναία αύξηση εσόδων για τα ταμεία του δήμου εν μέσω πανδημίας.

Ο λαβωμένος επιχειρηματικός κόσμος του νησιού απαιτεί συνεργασία όλων μας, γρήγορα αντανακλαστικά, αποτελεσματικότητα, άμεση εφαρμογή.”

Η επιστολή του Επιμελητηρίου Ζακύνθου προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Μ. Βορίδη και Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη, με την καταγγελία κατά της δημοτικής αρχής:

“ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ε Π Ι Μ Ε Λ Η Τ Η Ρ Ι Ο ΖΑΚΥΝΘΟΥ
___
Ταχ. Δ/νση : Λομβάρδου 20 Ζάκυνθος 5/2/2021
Τ.Κ.: 291 00 Ζάκυνθος Αρ.Πρωτ: 151
Τηλέφωνο: 2695041941
FAX: 26950 23135
E- mail: zantecci@otenet.gr

Προς: – Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη
– Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Αδωνη Γεωργιάδη

Κοινοποίηση – Βουλευτή Ζακύνθου κ. Διονύσιο Ακτύπη
– Περιφερειάρχη κα Ρόδη Κράτσα
– Πρόεδρο ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου
– Δήμαρχο Ζακύνθου
– Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
– Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου
– Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος
– Επιμελητήρια της Χώρας

ΘΕΜΑ : «Άμεση εφαρμογή των αποφάσεων Υπουργείου Εσωτερικών και Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, ελάφρυνσης από τα τέλη/Δήμου υπέρ των πληττόμενων επιχειρηματιών του νησιού».

Κε υπουργέ,

Το Επιμελητήριο Ζακύνθου, με αφορμή τις νομοθετικές σας παρεμβάσεις και τις κυβερνητικές οικονομικές ενισχύσεις προς τους δήμους της χώρας, για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης και ανακούφισης των πληγέντων επαγγελματιών του νησιού, από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία covid-19 και αφού ενθυμίσει ότι έχει ήδη παρθεί ομόφωνα η υπ΄αρ. 49/7-4-2020 απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια για την μη μέχρι σήμερα εφαρμογή τους.
Δεχόμαστε από τα μέλη μας κύμα αντιδράσεων, αγωνίας και γενικευμένου θυμού για μια πραγματική αδιαφορία το Δήμου στην εφαρμογή των αυτονόητων υπέρ ημών, αγνοώντας μάλιστα κυβερνητικές αποφάσεις και χρηματοδοτήσεις!!!
Ως επίσημος φορέας του επιχειρηματικού κόσμου, έχουμε προβεί σε 5 παρεμβάσεις με συγκριμένες θέσεις 10 σημείων (επισυνάπτεται 677_7.5.2020) .
Επισημαίνουμε δε ότι δεν βλέπουμε το Δήμο μας ενταγμένο στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα εκπτώσεων της ΚΕΔΕ.

Η Ζάκυνθος βρίσκεται στη δίνη, ως αμιγώς τουριστικό νησί, ενός οικονομικού κυκλώνα εδώ και τρία χρόνια (σεισμός του 2018, πτώχευση της Thomas Cook το 2019, περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού και πρόωρο κλείσιμο της κύριας τουριστικής αγοράς το 2020), επισημαίνει την απόλυτη ανάγκη εφαρμογής των αποφασισμένων μέτρων για τις επιχειρήσεις και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 1/3/2020 με επιστροφή των παρανόμως εισπραχθέντων τελών από το Δήμο Ζακύνθου.

Ειδικότερα εφαρμογή της υπ΄αρ.49/7-4-2020 απόφασης (επισυνάπτεται) η οποία συμπεριλαμβάνει και τρία σημεία για τις επιχειρήσεις:
– (Νο.16) Την επιβολή βάσει των εσόδων τους και εφόσον παραμένουν κλειστά λόγω απαγόρευσης των τελών παρεπιδημούντων.
– (Νο.22) Την απαλλαγή ανταποδοτικών τελών (καθαριότητας και φωτισμού) ηλεκτροδοτούμενων χώρων από 1/3/2020 μέχρι την κατάργηση των περιοριστικών.
– (Νο.23) Την απαλλαγή καταβολής τελών επί των ακαθάριστων εσόδων των καταστημάτων από 1-3-2020 μέχρι την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων.
Ζητάμε την εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης και για το 2021 με επιπλέον ρυθμίσεις με βάση τα 10 σημεία που έχουμε αιτηθεί από 7.5.2020.
Επισημαίνουμε και τονίζουμε, την επιπλέον επιβάρυνση για τις κλειστές επιχειρήσεις λόγω των αυξημένων νέων βεβαιωμένων τετραγωνικών που θα επιφέρει και γενναία αύξηση εσόδων για τα ταμεία του δήμου εν μέσω πανδημίας.

Οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες, κάθε είδους, ήταν, είναι και θα είναι αυτοί που στηρίζουν την ελληνική οικονομία και εκείνοι που ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, έχουν υποστεί την μεγαλύτερη οικονομική αφαίμαξη.
Ειδικά οι Ζακυνθινοί, μετά από τρία καταστροφικά χρόνια, πρέπει να στηριχθούν άμεσα και ουσιαστικά με την υλοποίηση των αποφασισμένων μέτρων.

Ο λαβωμένος επιχειρηματικός κόσμος του νησιού απαιτεί συνεργασία όλων μας, γρήγορα αντανακλαστικά, αποτελεσματικότητα, άμεση εφαρμογή.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΦΩΤΙΟΣ ΣΤ. ΚΟΤΤΗΣ”

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.