23 Ιουνίου 2021 (14:02)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Ανέφικτο στη Ζάκυνθο το νέο σχέδιο για τα ΕΛ.ΤΑ., δηλώνει ο Δ. Ακτύπης. Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση προς τον υπουργό́ Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, με την οποία του ζητά να επανεξετάσει την απόφαση για την αναδιοργάνωση…

Ελλαδα Ζακυνθος , 21 Ιανουαρίου, 2021 18:07

Ερώτηση προς τον υπουργό́ Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, με την οποία του ζητά να επανεξετάσει την απόφαση για την αναδιοργάνωση και το νέο τρόπο διανομής που αποφασίσθηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΛΤΑ Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και αφορούν στα καταστήματα ΕΛΤΑ Ν. Ζακύνθου κατέθεσε ο βουλευτής Ζακύνθου, Δ. Ακτύπης.

Η ερώτηση:

“Την 21/12/2020 η Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας απέστειλε στο Κεντρικό Κατάστημα των ΕΛΤΑ Ν. Ζακύνθου το νέο σχέδιο αναδιαμόρφωσης της εκτέλεσης διανομών εντός του Νομού.
Η αναδιάρθρωση και ο νέος σχεδιασμός για τον τρόπο διανομής εντός του Ν. Ζακύνθου βασίζεται στην υπ. αρ. 29768/2020 Υπουργική Απόφαση «Τροποποίηση της υπ. αρ. 72142/1663/2014 Υπ. Απ. «Καθορισμός της ποιότητας των παρεχόμενων καθολικών εθνικών και ενδοκοινοτικών ταχυδρομικών υπηρεσιών», σύμφωνα με την οποία από 01.01.2021 και εφεξής,
Α.Καταργούνται οι στόχοι ποιότητας αλληλογραφίας εσωτερικού, Α’ Προτεραιότητας από την εργάσιμη ημέρα κατάθεσης (Ημέρα D): D+1 87% και D+3 98%
και
Β.Ισχύουν, παρακάτω, νέα ποσοστά επίδοσης της αλληλογραφίας εσωτερικού στον παραλήπτη από την ημέρα D: D+3 90% και D+5 98%.
Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας αυτό σημαίνει πως ο τρόπος διανομής και λειτουργίας θα πρέπει να αλλάξει, αφού βεβαίως ληφθεί σοβαρά υπόψιν και η ραγδαία πτώση του πλήθους των διακινουμένων ταχυδρομικών αντικειμένων την τελευταία τριετία.
Ωστόσο, όπως απολύτως ορθά επισημαίνουν η Διεύθυνση του Κεντρικού Καταστήματος ΕΛΤΑ Ζακύνθου, το Ενιαίο Περιφερειακό Σωματείο Ταχυδρομικών Νομών Ζακύνθου & Κεφαλληνίας -Ιθάκης καθώς και οι Διανομείς του νησιού μας με έγγραφό τους, το νέο σχέδιο διεκπεραίωσης των διανομών καθίσταται παντελώς ανέφικτο δεδομένων των μεγάλων αποστάσεων, καθώς και των πληθυσμιακών δεδομένων του νησιού.
Πιο συγκεκριμένα, στο Κεντρικό Κατάστημα Ζακύνθου προτείνεται η διεκπεραίωση των διανομών από έναν αστικό διανομέα που θα καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της πόλης της Ζακύνθου, η οποία είναι δεύτερη σε πληθυσμό σε όλα τα Ιόνια Νησιά (9.772 κάτοικοι). Τούτου δοθέντος, καθίσταται εκ των πραγμάτων ανέφικτη η διανομή της αλληλογραφίας από ένα μόνο άτομο.
Ακόμα, σε ό,τι αφορά στην αγροτική διανομή, προτείνονται, : α) στο Κατάστημα Ζακύνθου δύο μόλις δρομολόγια αντί των τεσσάρων που προβλέπονταν μέχρι πρότινος, β) στο Κατάστημα Μαχαιράδου ένα δρομολόγιο αντί των δυο που ίσχυαν και γ) στο Κατάστημα Κατασταρίου επίσης ένα δρομολόγιο αντί δύο που προβλέπονταν.
Θα πρέπει δε να ληφθεί σοβαρά υπόψιν πως η Ζάκυνθος, με πληθυσμό 40.000 κατοίκους, αποτελεί έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό – συγκεκριμένα τον τέταρτο μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα – και ως εκ τούτου κατά τη θερινή περίοδο ο πληθυσμός του νησιού τετραπλασιάζεται. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπόψιν πως, ακριβώς λόγω του μεγάλου όγκου του τουρισμού στη Ζάκυνθο κατά τη θερινή περίοδο, αυξάνεται κατακόρυφα και ο αριθμός των επιχειρήσεων που είναι σε λειτουργία.
Ακόμη, στις αγροτικές περιοχές στη Ζάκυνθο η διανομή γίνεται πόρτα – πόρτα και, λόγω των μεγάλων αποστάσεων, οι Διανομείς των ΕΛΤΑ, ακόμα και με τα δρομολόγια που προβλέπονταν μέχρι πρότινος, κάλυπταν πλήρες ωράριο στην εργασία τους. Συνεπώς, καθίσταται ανέφικτο να εφαρμοστεί το νέο προτεινόμενο σχέδιο, αφού αυτό δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των Ζακυνθινών πολιτών ενώ δυσχεραίνει υπέρμετρα το έργο των διανομέων και μάλιστα σε σημείο που το καθιστά ακατόρθωτο.
Επειδή η Ζάκυνθος αποτελεί έναν από του κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς με πληθυσμό που κατά τη θερινή περίοδο πολλαπλασιάζεται και λόγω του όγκου τουριστών και λόγω του κόσμου που έρχεται στο νησί για να απασχοληθεί στον τομέα τουρισμού, με αποτέλεσμα για έξι μήνες ο πληθυσμός του νησιού να φθάνει συνολικά τους εκατόν εξήντα χιλιάδες κατοίκους.
Επειδή η Ζάκυνθος είναι αραιοκατοικημένο νησί με αποτέλεσμα οι διανομές να απαιτούν περισσότερο χρόνο συγκριτικά με άλλες περιφέρειες.
Επειδή οι απαιτήσεις από τους εκατοντάδες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά μεγάλες ως προς τον χρόνο και τον τρόπο παράδοσης της αλληλογραφίας τους, γεγονός που δικαιολογείται αφού σχετίζεται άμεσα με τη δουλειά τους.
Επειδή η αυξημένη κίνηση στους δρόμους του νησιού μας κατά το εξάμηνο της θερινής περιόδου δυσχεραίνει υπέρμετρα τη μετακίνηση των διανομέων, με συνέπεια οι χρόνοι διανομής να αυξάνονται ακόμα περισσότερο, γεγονός που καθιστά εκ των πραγμάτων αδύνατη την εφαρμογή του νέου σχεδίου διανομής.
Επειδή συλλήβδην η περικοπή της τάξης του 50% στα δρομολόγια της Π.Ε. Ζακύνθου δεν συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες και τα πληθυσμιακά δεδομένα του νησιού.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός,
Προτίθεται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επανεξετασθεί το νέο σχέδιο αναδιοργάνωσης και τρόπου διανομής στην Π.Ε. Ζακύνθου με τρόπο ώστε ο αριθμός των δρομολογίων να διαμορφωθεί με βάση τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού μας;”

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.