28 Νοεμβρίου 2021 (16:46)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Αρχές Φεβρουαρίου και υπό προϋποθέσεις το άνοιγμα της εστίασης

Στις αρχές Φεβρουαρίου προσδιορίζουν το άνοιγμα της εστίασης οι ειδικοί, σημειώνοντας ότι  οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι «ελεγχόμενοι» κι έτσι «μπορούμε…

Ελλαδα Ζακυνθος , 19 Ιανουαρίου, 2021 11:14

Στις αρχές Φεβρουαρίου προσδιορίζουν το άνοιγμα της εστίασης οι ειδικοί, σημειώνοντας ότι  οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι «ελεγχόμενοι» κι έτσι «μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα».

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε αρχικά πως «με τις παραμέτρους και τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή την στιγμή και πιο συγκεκριμένα την επόμενη βδομάδα, μπορούν να ανοίξουν αρχικά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια».

«Οι θάνατοι μειώθηκαν. Αυτοί που δεν μειώθηκαν είναι οι διασωληνωμένοι. Πάμε καλύτερα αλλά χρειάζεται προσοχή» πρόσθεσε.

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό τόνισε ότι «πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία πρώτα και μαζί με το σχολεία να ανοίξει και το άνοιγμα από νομό και νομό γιατί θα υπάρχει θέμα στις μετακινήσεις».

Ειδικά για την εστίαση, η κ. Παγώνη δήλωσε ότι «μπορεί να ανοίξει σε τρεις βδομάδες, δηλαδή αρχές Φεβρουαρίου» και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα εστιατόρια και τα καφέ, ενώ εξέφρασε ενδοιασμούς για τα μπαρ λόγω του ότι υπάρχουν όρθιοι.

Παράλληλα, ανέφερε πως συγκριτικά με το πληθυσμό τα τεστ δεν είναι πολλά και τόνισε την αναγκαιότητα να γίνονται πολλά τεστ.

Σχετικά με τις ουρές στο άνοιγμα των καταστημάτων, είπε πως μέσα στα καταστήματα φάνηκε ότι τηρήθηκαν οι αποστάσεις, ενώ έξω οι αποστάσεις δεν ήταν οι απαιτούμενες. «Έπρεπε να υπάρχει 1,5 μέτρο απόσταση ή εφόσον το ραντεβού το είχαν έτσι κ αλλιώς να κάνουν βόλτα μέχρι να έρθει η σειρά τους» πρόσθεσε.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Αθηνά Λινού, ανέφερε πως «αν έχουμε περισσότερα μοριακά τεστ θα έχουμε καλύτερη εικόνα και θα μπορούμε να προχωρήσουμε».

Όπως ειπε, μιλώντας στο Mega, η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει, ενώ σημείωσε ότι σε ενδεχόμενο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού, ακόμα και στα λιφτ.

«Η εστίαση στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες, και με πολλή προσοχή στους εργαζομένους, θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζομένους και μόνο στους εξωτερικούς χώρους», δήλωσε.

Επίσης, έκανε έκκληση «να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί».

«Οι ουρές εκτός καταστημάτων, σε απόσταση και με μάσκα, δεν πειράζουν πολύ. Ας ελπίσουμε ότι θα πάμε καλά» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι ανησυχεί για τα πολυκαταστήματα «που δεν έχουν φυσικό αερισμό».

«Κι εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί απαγορεύτηκε το ψάρεμα και το κυνήγι» επεσήμανε.

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.