19 Μαΐου 2022 (15:18)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Άνοιγμα του λιανεμπορίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Αναλυτικές οδηγίες.

Την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε κατά την τριτολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα,…

Ελλαδα Ζακυνθος , 15 Ιανουαρίου, 2021 18:09

Την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε κατά την τριτολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι παγώνει για δέκα μέρες η απόφαση για αύξηση του προστίμου μη χρήσης μάσκας ΄άσκοπης μετακίνησης από τα 300 στα 500 ευρώ: Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είπε:

“Ο σκοπός μας είναι να αποφύγουμε 3ο κύμα. Η απόφαση που λήφθηκε από τους ειδκούς μας επιτρέπει να ανοίξουμε λιανεμπόριο εκτός από τις κόκκινες περιοχές και κάνουμε μια έκκληση για πρόσθετη προσοχή από όλους και όλες. Αν θέλουμε να στηρίξουμε την οικονομία σας λέω ότι καμία διαγραφή προστίμων και ρύθμιση οφειλών και επιστρεπτέα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον τζίρο λειτουργίας.

Εϊναι σημαντικό το λιανεμπόριο να λειτουργήσει αλλά με κανόνες που θα παρουσιαστούν σε μισή ώρα από τώρα. Να ανοίξει η αγορά αλλά με κανόνες ώστε να περιορίσουμε στο βαθμό του εφικτού μια νέα άνοδο κρουσμάτων.”

Έως δύο ώρες το περιθώριο για ψώνια – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

-Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.-Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

-Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.

-Έναρξη λειτουργίας, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

-Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ. Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 -«Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης

-Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

-Διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα (4) άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ.

-Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

-Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

-Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).

Αναλυτικά οι πίνακες:

YPANEP_15_1_2021
Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.