26 Μαΐου 2022 (15:06)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Διαχείριση απορριμμάτων και αποζημιώσεις για τον “Ιανό” σε συναντήσεις της Περιφερειάρχη με υπουργούς

Η συνεργασία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, η λειτουργία του διαβαθμιδικού Φο.Δ.Σ.Α. και η αποκατάσταση των ζημιών από τον «Ιανό», συζητήθηκαν…

Ελλαδα Ζακυνθος , 12 Ιανουαρίου, 2021 21:34

Η συνεργασία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, η λειτουργία του διαβαθμιδικού Φο.Δ.Σ.Α. και η αποκατάσταση των ζημιών από τον «Ιανό», συζητήθηκαν στις συναντήσεις της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, με τον νέο Υπουργό Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, τον νέο Υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά και με τον νέο Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα.

Τα θέματα που συζητήθηκαν κυρίως, αφορούσαν την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο σύνολο των Ιονίων Νήσων και στην αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών από τον «Ιανό»

Στη συνάντησή της με τον Υπουργό Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, η Περιφερειάρχης τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στα Ιόνια Νησιά και ειδικότερα οι δημοπρατήσεις των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε Κεφαλονιά και Κέρκυρα, όπως και το ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης, καθώς αναμένεται το επόμενο διάστημα σχετικό ν/σ του Υπουργείου.

Στην ενημέρωση του Υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, η κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου αναφέρθηκε στη μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία και στις ιδιαίτερες προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουν τα Ιόνια Νησιά, όπως αυτή της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές. Παράλληλα, συζητήθηκε η αναγκαιότητα της συνεργασίας της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Περιφερειών με τις Δασικές Δ/νσεις, με σκοπό την αναβάθμιση της προστασίας δασικών περιοχών και την μεγαλύτερη ασφάλεια, τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών των νησιωτικών προορισμών.

Η συνάντηση με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, κινήθηκε γύρω από δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορούσε το εγχείρημα, το οποίο βρίσκεται εν εξελίξει, έπειτα από τον κυβερνητικό σχεδιασμό, της συνεργασίας των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, για την λειτουργία του νέου διαβαθμιδικού περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.). Άλλωστε, τόσο η Κυβέρνηση, όσο και ο νέος Υφυπουργός -στο χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνονται τα θέματα Α’ και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης- προσδοκούν άμεσα θετικά αποτελέσματα στο πεδίο αυτής της συνεργασίας. Παράλληλα αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε και ο σύγχρονος σχεδιασμός βάσει του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.).

Ο δεύτερος άξονας, γύρω από τον οποίο, κινήθηκε η συνάντηση του κ. Πέτσα με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, ήταν αυτός της αποκατάστασης των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν από τον «Ιανό», με προτεραιότητα το νησί της Ιθάκης, λόγω του επίκαιρου προβλήματος, που προκλήθηκε από τις σοβαρές ζημιές στον δρόμου του Μπροστά Αετού. Στο πλαίσιο αυτό, την συζήτηση απασχόλησε και η αποκατάσταση των ζημιών, που προκάλεσε ο «Ιανός» σε χώρους που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων στα Ιόνια Νησιά.

Ο νέος Υφυπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε στην Περιφερειάρχη ότι θα επισκεφθεί άμεσα τα Ιόνια Νησιά, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.