25 Ιανουαρίου 2022 (12:18)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Ποια είναι η διαδικασία για δωρεάν τεστ κορωνοϊού

Τη διενέργεια 12.000 τυχαίων rapid tests σε ημερήσια βάση, για τη λεπτομερή παρακολούθηση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα,…

Ελλαδα Ζακυνθος , 20 Δεκεμβρίου, 2020 11:56

Τη διενέργεια 12.000 τυχαίων rapid tests σε ημερήσια βάση, για τη λεπτομερή παρακολούθηση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ανέφερε ότι στο πρόγραμμα τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί, χωρίς να απαιτείται η καταβολή τιμήματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα στην πλατφόρμα testing.gov.gr, η οποία αναμένεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία από το βράδυ της Δευτέρας.

Η σχετική υποδομή περιλαμβάνει:

386 Σημεία Ελέγχων.
278 Σημεία Εξέτασης σε Κέντρα Υγείας.
98 Σημεία Εξέτασης από Υγειονομικές Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.
10 Σημεία Εξέτασης από Υγειονομικές Μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Η αίτηση θα περιλαμβάνει ονοματεπώνυμο, ηλικία, ταχυδρομικό κώδικα, ιδιότητα, επάγγελμα και οπωσδήποτε αριθμό κινητού τηλεφώνου. Η πρώτη ομάδα 12.000 πολιτών θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου και τα πρώτα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 28 του μήνα.

Ωστόσο οι πολίτες που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα δεν θα πρέπει να περιμένουν αλλά να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό τους. Η αίτηση δεν εξασφαλίζει άμεσο έλεγχο, καθώς η επιλογή είναι προϊόν τυχαιοποίησης.

Θα αποστέλλεται αρχικά ένα SMS με το οποίο θα επιβεβαιώνεται η λήψη του αιτήματος, στη συνέχεια ένα δεύτερο με το οποίο θα γίνεται ενημέρωση για το εάν έγινε δεκτό το αίτημα και ένα τρίτο, με τον χώρο και τον χρόνο στον οποίο θα διενεργείται η εξέταση.

Κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού (lockdown) το SMS με το ραντεβού επιτρέπει τη μετακίνηση. Το SMS με το ραντεβού δικαιολογεί 3ωρη αποχή από την εργασία.

Τα δεδομένα των επιλεγμένων πολιτών διαγράφονται άμεσα από τη Βάση Δεδομένων. Αν μέχρι το τέλος της πανδημίας υπάρχουν πολίτες στη βάση δεδομένων που δεν έχουν επιλεγεί, τα στοιχεία τους διαγράφονται οριστικά και αμετάκλητα, καθώς επεξεργάζονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, και μόνο τα στατιστικά συμπεράσματα κοινοποιούνται στους ειδικούς εμπειρογνώμονες. Τα στατιστικά συμπεράσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας και καμία άλλη επιστημονική ή μη χρήση.

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.