26 Μαΐου 2022 (14:10)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ από τον “Ιανό” και δακοκτονία

Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από την θεομηνία “ΙΑΝΟΣ”, καθώς και την υλοποίηση του προγράμματος της δακοκτονίας στο νησί της Ζακύνθου…

Ελλαδα Ζακυνθος , 19 Δεκεμβρίου, 2020 11:26

Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από την θεομηνία “ΙΑΝΟΣ”, καθώς και την υλοποίηση του προγράμματος της δακοκτονίας στο νησί της Ζακύνθου αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης υπηρεσιακών παραγόντων με τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Γεώργιο Στασινόπουλο.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Τουρισμού, Παραγωγής και Ανάπτυξης της Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κ. Κωνσταντίνος Υψηλάντης, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου κ. Ευστάθιος Κομης, καθώς και οι επόπτες του ΕΛΓΑ κα. Μαρίνα Δελή και κ. Δημήτριος Μαστρογιάννης.

 

Επικοινωνήθηκε πως από το συνολικό αριθμό του 1.800.000 του φυτικού κεφαλαίου της ελαιοκαλλιέργειας του Νομού Ζακύνθου, έχει δηλωθεί για ζημιά από την θεομηνία “ΙΑΝΟΣ” περίπου 20.000 αγροτεμάχια με 1.400.000 ελαιόδενδρα, από 4.500 περίπου εκμεταλλεύσεις.

 

Έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι στο 75% των δηλωθέντων, τόσο για ζημιά επί της παραγωγής όσο και επί του φυτικού κεφαλαίου.

 

Αναμένεται η ολοκλήρωση των ελέγχων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2021 και στόχος μας είναι να ακολουθήσει η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, σύμφωνα με τα πορίσματα των ελέγχων, περί τα τέλη Ιανουαρίου 2021.

 

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της δακοκτονίας και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την μέχρι σήμερα εφαρμογή του προγράμματος, ενώ εκφράστηκε η πρόθεση να οργανωθεί εφαρμογή, πιθανώς τριέτους διάρκειας, ώστε να βελτιωθούν στον μέγιστο δυνατό οι συνθήκες υλοποίησης και κατά συνέπεια να μεγιστοποιηθούν η αποτελεσματικότητα και τα οφέλη του προγράμματος, με βασική προϋπόθεση την συναίνεση της πλειοψηφίας των παραγωγών και τη καθολική συμμετοχή του συνόλου των κοινοτήτων του νησιού.

 

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.