01 Αυγούστου 2021 (10:57)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Έρευνα απόψεων κατοίκων Ζακύνθου για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Ελεύθερη συμμετοχή.

Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε συνεργασία με την Greenpeace διεξάγει έρευνα που απευθύνεται στους κατοίκους της Ζακύνθου. Το…

Ελλαδα Ζακυνθος , 17 Δεκεμβρίου, 2020 14:13

Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε συνεργασία με την Greenpeace διεξάγει έρευνα που απευθύνεται στους κατοίκους της Ζακύνθου.

Το ερωτηματολόγιο στοχεύει στη καταγραφή των απόψεων των κατοίκων του νησιού σχετικά τις Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚ).

Οι EK είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων πρωτίστως οι πολίτες μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από πολίτες για ιδιοκατανάλωση ή και πώληση προς το δίκτυο αποτελεί δικαίωμά που πλέον έγινε θεσμός με τις ΕΚ σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Renewable Energy Directive (EU) 2018/2001 – Internal Electricity Market Directive (EU) 2019/944). Οι ΕΚ τελούν υπό τον ουσιαστικό έλεγχο των τοπικών εταίρων και των μελών.

Η φιλοσοφία των ΕΚ βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην παραγωγή ενέργειας, η οποία ουσιαστικά παύει να αφορά λίγους μεγάλους ‘παίκτες’.

Το ενεργειακό μέλλον για όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη χαρακτηρίζεται από την ενεργειακή μετάβαση σε μία οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα. Η ενεργειακή δημοκρατία, όπως προάγεται από τις ΕΚ, μπορεί να διασφαλίσει ότι η ενεργειακή μετάβαση θα γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με την κοινωνία σε ενεργό και όχι παθητικό ρόλο. Ο εκδημοκρατισμός του τομέας της ενέργειας διασφαλίζει ότι η ενεργειακή μετάβαση θα γίνει με τον πιο κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Το Ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο και αφορά μόνο όσους/ες κατοικούν στο νησί της Ζακύνθου. Αν ζείτε ή δραστηριοποιήστε στο νησί ακολουθείστε το παρακάτω link για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου που θα βοηθήσει στην επιτυχή έκβαση της έρευνας. Η βοήθεια σας είναι πολύτιμη!

 

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Energy_Communities_Zakynthos

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.