18 Μαΐου 2022 (00:02)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Άθλιοι χαρακτηρισμοί Δημάρχου: “Άχρηστοι” και “σακατεμένοι” ευπαθείς και ΑμεΑ (βίντεο)

Με χαρακτηρισμούς που θυμίζουν άλλες εποχές, που γράφτηκαν στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ζακύνθου στις ευπαθείς…

Ελλαδα Ζακυνθος , 7 Δεκεμβρίου, 2020 14:18

Με χαρακτηρισμούς που θυμίζουν άλλες εποχές, που γράφτηκαν στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ζακύνθου στις ευπαθείς ομάδες, στα ΑμεΑ και στους μακροχρόνια άνεργους, όταν σε τηλεδιάσκεψη τόλμησαν να του προτείνουν να προσλάβει 2 άτομα αυτών των κατηγοριών στην ΔΕΥΑΖ και μάλιστα με ελάχιστο κόστος, αφού επιδοτούνται μέχρι και 90% από τον ΟΑΕΔ.

Διαβάστε την απαράδεκτη αντίδραση του Δημάρχου: “Αυτό το μπάχαλο της επιχείρησης θέλεις εσύ έτσι ; Να πάρουμε επιδοτούμενους, να πάρουμε ανθρώπους άσχετους, να δουλεύουν ένα διάστημα και να φεύγουν μετά, να μην έχουν επιμέτρηση, να μην έχουμε οργάνωση στο τμήμα και περιμένεις να πάμε μπροστά. Με επιδοτούμενους και με ανθρώπους που δεν μπορούν να δουλέψουν, σακατεμένους, θα πάει μπροστά η ΔΕΥΑΖ , έτσι; Δεν αφήνεις τη φιλοσοφία;”

Λίγο αργότερα και όταν αντιλήφθηκε τι είπε, προσπάθησε να το “στρογγυλέψει”, προσποιούμενος ότι δεν κατάλαβε πως επρόκειτο για ΑμεΑ…

Διαβάστε τον χαρακτηριστικό διάλογο:

“??? : Είναι ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που τρέχει αυτή τη στιγμή. Είναι για ανθρώπους από πενήντα πέντε έως εξήντα επτά ετών . Είναι επιδοτούμενο κατά 80%  με ένα 20% για την επιχείρηση που θα απασχοληθούν και αφορά και τις ΔΕΥΑ κι επειδή ήδη μου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δύο άνθρωποι και το γνωρίζετε και εσείς κύριε δήμαρχε , θέλω απλά να πούμε αν το εγκρίνουμε να προχωρήσει ή όχι αυτό γιατί εγώ θα πρέπει να πάω στον ΟΑΕΔ για κάποιες διαδικασίες…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Όχι, δεν χρειάζεται τίποτα. Ας έρθουν στο Δήμο.

 

??? : Βρε παιδιά μισό λεπτό, την ίδια ευαισθησία έχουμε όλοι . Απλά αν εγκρίνουμε να συμμετέχουμε …

 

ΖΑΡΚΑΔΗΣ : Να ρωτήσω και εγώ κάτι, για πόσο χρονικό διάστημα ;

 

??? : Κοιτάξτε Γιώργο, επειδή αυτό το συγκεκριμένο δεν το έχω ψάξει για να πω την αλήθεια, αλλά νομίζω ότι είναι δώδεκα συν δώδεκα . Έχω την αίσθηση ότι είναι το ίδιο κι αυτό .

 

ΖΑΡΚΑΔΗΣ : Η επιχορήγηση είναι 80% ;

 

??? : Είναι 80% σε αυτό ενώ στα ΑΜΕΑ είναι 90% .

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Δεν έχουν ΙΚΑ αυτοί οι άνθρωποι, δεν έχουν ασφάλεια ;

 

ΖΑΡΚΑΔΗΣ : Να το πούμε όπως έχει το πράγμα, πολλοί από αυτούς θέλουν να συμπληρώσουν ένσημα.

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Δεν μπορούμε, είμαστε σε έκτακτη ανάγκη , το καταλαβαίνετε αυτό το πράγμα ; Ας έρθουν στο Δήμο να τους πάρουμε στο Δήμο που έχουμε λεφτά . Δεν γίνεται γιατί θα έρθουν και άλλοι δύο και άλλοι δύο .

 

ΖΑΡΚΑΔΗΣ : Κατ αρχάς για πόσους εργαζόμενους μιλάμε ;

 

??? : Δύο μου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον . Αυτά τα προγράμματα είναι για δημοτικές επιχειρήσεις που σας λέω τώρα .

 

ΖΑΡΚΑΔΗΣ : Να σας πω κάτι, δεν νομίζω να επιβαρυνθούμε αν πάρουμε δύο εργαζόμενους . Για παράδειγμα αν λείπει μια καθαρίστρια….

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Εγώ δεν μπαίνω σε τέτοια λογική. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Γιατί ότι χαλάμε είναι σαν να τρώμε από τις σάρκες μας . Δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα γιατί οι δύο θα γίνουν τέσσερις , οι τέσσερις οκτώ και στο τέλος δεν ξέρουμε τι θα βγει γιατί έχει ασφάλεια, έχει ιστορίες … Δηλαδή με ξένα κόλλυβα κάνουμε μνημόσυνο ;

 

ΖΑΡΚΑΔΗΣ : Με ένα πλαφόν ; Ένα πλαφόν να υπάρχει .

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Εδώ χρωστάμε τα μαλλιοκέφαλα μας , ενώ είμαστε κάτω …… θα κάνουμε σπατάλες .

 

??? : Όμως κύριε δήμαρχε στο Μουζάκι και στο Τσιλιβί στο Μουζάκι που έχει παρά πολλές παροχές και κάναμε έξι μήνες αν είχαμε πάρει επιδοτούμενους θα είχαμε κάνει δουλειά γιατί μαθαίνει ο …. Έτσι βοηθάτε και την ανεργία .

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Αυτό το μπάχαλο της επιχείρησης θέλεις εσύ έτσι ; Να πάρουμε επιδοτούμενους, να πάρουμε ανθρώπους άσχετους, να δουλεύουν ένα διάστημα και να φεύγουν μετά, να μην έχουν επιμέτρηση, να μην έχουμε οργάνωση στο τμήμα και περιμένεις να πάμε μπροστά .

Με επιδοτούμενους και με ανθρώπους που δεν μπορούν να δουλέψουν, σακατεμένους, θα πάει μπροστά η ΔΕΥΑΖ , έτσι ; Δεν αφήνεις τη φιλοσοφία ;

 

??? : Τι εννοείτε σακατεμένους κύριε δήμαρχε ; Τους ανάπηρους ;

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ : ΑΜΕΑ είναι αυτοί ;

 

??? : Σακάτη εμένα η μάνα μου που είναι από την Λάρισα έλεγε τον ανάπηρο . Πρόσεξε γιατί μιλάμε …..

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Ανάπηροι είναι ;

 

??? : Ανάπηροι είναι και τους ανάπηρους επιδοτεί . Τα ΑΜΕΑ που λέμε είναι ανάπηροι .

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Εγώ εννοούσα …..

 

??? : Αλλά τι να σου πω ; Νομίζεις ότι όλα στη ζωή είναι … και χρήματα .

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Άσε την αγάπη σου στους φτωχούς καημένη ….”

 

Δείτε και το βίντεο

 

Οι απαράδεκτες αναφορές του κ. Αρετάκη, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της “ΑΝΑΔΡΑΣΗΣ” η οποία με επιστολή της προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, στον βουλευτή Ζακύνθου, στην Περιφερειάρχη και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης, καταγγέλλει τον Δήμαρχο για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των ηθικών Νόμων που διέπουν τον πολιτισμένο κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες του zantereport, η καταγγελία και το επίμαχο υλικό, βρίσκονται ήδη στα δύο υπουργεία.

Η επιστολή – καταγγελία της “ΑΝΑΔΡΑΣΗΣ”

 

“Ζάκυνθος 7 Δεκεμβρίου 2020

ΠΡΟΣ

Αξ.Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο

Αξ. Υπουργό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση

Αξ. Βουλευτή Ζακύνθου κ. Διονύσιο Ακτύπη

Αξ. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα

Αξ. Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και Ιον.Νήσων κ. Ν. Παπαθεοδώρου

Αξιότιμοι Κύριοι

Με μεγάλη μας λύπη και δικαιολογημένη ντροπή, αναγκαζόμαστε να καταγγείλουμε τον Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Νικήτα Αρετάκη για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των ηθικών Νόμων που διέπουν τον πολιτισμένο κόσμο.

Συγκεκριμένα ως Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΖ), σε επίσημη συνεδρίαση του ΔΣ της Επιχείρησης και κατά την συζήτηση του θέματος περί πρόσληψης ατόμων στην επιχείρηση, σύμφωνα με τα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ: α. Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετών και β. Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες, όχι μόνο αρνήθηκε κατηγορηματικά την συμμετοχή της ΔΕΥΑΖ στα προγράμματα, αλλά το κυριότερο αποκάλεσε τους ανθρώπους αυτούς «άσχετους», «άχρηστους» και «σακατεμένους» που «δεν μπορούν να δουλέψουν» απαξιώνοντας συγχρόνως τους φτωχούς και άνεργους ανθρώπους που αιτήθηκαν να εργασθούν.

Επειδή η δημοκρατική Ζάκυνθος έχει, στο σύνολό της, καταδικάσει διαχρονικά κάθε ρατσιστική απειλή, με απαστράπτουσα ενέργεια την διάσωση των Εβραίων του νησιού από τους Γερμανούς το 1943-44, με την σθεναρή στάση του τότε Μητροπολίτη και του Δημάρχου του νησιού και τη συμπαράσταση ολόκληρου του Ζακυνθινού Λαού, δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοιες ενέργειες και στάσεις που προσβάλλουν την Ανθρώπινη ύπαρξη και τα Ανθρώπινα δικαιώματα.

Γι αυτό σας καλούμε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας και σύμφωνα με το Σύνταγμα και την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, σε άμεση παρέμβαση ώστε να προστατευθούν οι θιγόμενοι συνάνθρωποί μας και να αποκατασταθεί η τιμή του νησιού μας, που πλήττεται βάναυσα από τέτοιες συμπεριφορές του απαράδεκτου και επικινδύνου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Δημάρχου του.

Σας επισυνάπτουμε απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα της συζήτησης στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΖ, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, όπου φαίνεται το ύφος, το ήθος και οι εκφράσεις του Δημάρχου προς της πληττόμενες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που ζήτησαν να εργασθούν.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

ΤΗΣ ΔΗΜ. ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΑΝΑΔΡΑΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Ο Επικεφαλής Γιάννης Π. Αγαλιανός”

 

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.