17 Μαΐου 2022 (08:02)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Κυβέρνηση: Αυστηρή τήρηση των μέτρων, ειδικά σε εστίαση και διασκέδαση.

Στα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, σε τηλεδιάσκεψη που…

Ελλαδα Ζακυνθος , 23 Οκτωβρίου, 2020 16:15

Στα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με 114 δημάρχους και τη συμμετοχή της Γιάννας Αγγελοπούλου και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την χρηματοδότηση έργων που συνδυάζονται με την “Ελλάδα 2021”.

“Μιας και δεν μας δίνεται συχνά η ευκαιρία να συζητήσουμε τόσο διευρυμένα, η τεχνολογία πια μας δίνει αυτή τη δυνατότητα και ίσως αγαπητέ Πρόεδρε να την αξιοποιούμε και πιο συχνά πια για να μπορούμε να συνομιλούμε με όλους τους Δημάρχους της χώρας καθώς αποδεικνύεται ότι δεν χρειάζεται πάντα να μετακινούμαστε για να κάνουμε ουσιαστικές συζητήσεις, να κλείσω λέγοντας δυο κουβέντες για τη μεγάλη πρόκληση των ημερών που δεν είναι άλλη -των ημερών, των εβδομάδων, των επόμενων μηνών- που δεν είναι άλλη από την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID19”, επεσήμανα ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Θέλω καταρχάς να σας ευχαριστήσω, διότι βρίσκεστε εκ των πραγμάτων στην πρώτη γραμμή και της ενημέρωσης των πολιτών για τα ζητήματα αυτά. Γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα έξαρση των κρουσμάτων η οποία δεν αφορά οριζόντια ολόκληρη τη χώρα, αλλά θέλω να σας πω, είχα την ευκαιρία να το πω χθες και στους Περιφερειάρχες, ότι και στις περιοχές εκείνες που έχουμε ελάχιστα ή και μηδενικά κρούσματα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχει καμία επανάπαυση. Είδαμε περιοχές, οι οποίες πριν από δύο-τρεις εβδομάδες ήταν στο πράσινο και ξαφνικά βρέθηκαν στο κόκκινο. Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό να υπακούμε και να ακολουθούμε τις βασικές εντολές των ειδικών. Εάν μπορούμε να εφαρμόσουμε τους βασικούς κανόνες τους οποίους μας υποδεικνύουν οι ειδικοί και τους εφαρμόσουμε με καθολικότητα θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την πανδημία: Μάσκα, ατομική υγιεινή, αποφυγή συνωστισμού, όσο μπορούμε να είμαστε σε εξωτερικούς και όχι σε εσωτερικούς χώρους. Απλά πράγματα τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερο οικονομικό κόστος, τα οποία όμως εφόσον τα εφαρμόσουμε θα μας επιτρέψουν να μην αναγκαστούμε να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα τα οποία εκ των πραγμάτων θα έχουν οικονομικό κόστος.

Γνωρίζετε ότι θέλουμε να αποφύγουμε να βάλουμε περιοχές στο κόκκινο, να κλείσουμε δηλαδή ένα μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο αν έχουμε και τη δικιά σας συνεργασία. Και τη συνεργασία μπορούμε να την έχουμε σε δύο επίπεδα. Πρώτον στο επίπεδο της ενημέρωσης. Εσείς μπορείτε να μιλήσετε πολύ καλύτερα τη γλώσσα των τοπικών κοινωνιών και να εξηγήσετε όχι τόσο στους μεγαλύτερους αλλά κυρίως στους νεότερους συμπολίτες μας, γιατί η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη του νομίσματος της κοινωνικής αλληλεγγύης. Με το να προσέχουν οι νέοι δεν προστατεύουν μόνο τους εαυτούς τους από μία ασθένεια που μάλλον δεν θα τους επηρεάσει πολύ, αλλά φροντίζουν και τους φίλους τους, κυρίως τους γονείς τους τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Και βέβαια το δεύτερο το οποίο μπορείτε να κάνετε και έχετε τη δυνατότητα είναι να μας βοηθήσετε -τυπικά και άτυπα- και νομίζω ότι καταλαβαίνετε ακριβώς τι λέω, στους ελέγχους οι  οποίοι πρέπει να γίνουν αγαπητέ πρόεδρε, ώστε να σιγουρευτούμε ότι ειδικά στον τομέα της εστίασης και της διασκέδασης τα μέτρα τα οποία έχουμε εξαγγείλει τηρούνται και τηρούνται στο ακέραιο.

Αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρο πού είναι το πρόβλημα, μας το λένε όλοι οι ειδικοί, είναι σε νεότερες ηλικίες, σχετίζεται κυρίως με τη νυχτερινή διασκέδαση και με την ανεμελιά μιας ηλικίας η οποία εκ των πραγμάτων έχει μάθει να ζει με έναν διαφορετικό τρόπο. Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί και αναφέρομαι κυρίως στους δήμους που έχουν Δημοτική Αστυνομία, έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία και με την εθνική αρχή διαφάνειας, τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει πρέπει να τα εφαρμόσουμε και εσείς έχετε τον πρώτο λόγο έχετε το πρώτο ενδιαφέρον αν θέλετε, να προστατεύσετε τις τοπικές σας κοινωνίες και βέβαια να αποφύγετε πιο δραστικά μέτρα τα οποία εκ των πραγμάτων αναπόφευκτα θα έχουν οικονομικές συνέπειες.

Να πω κλείνοντας ότι και αν αναγκαστούμε να βάλουμε κάποιες περιοχές κάποιους Δήμους στο κόκκινο γνωρίζετε πολύ καλά ότι θα υπάρχει οικονομική στήριξη. Ο υπουργός οικονομικών έχει εξαγγείλει το πακέτο στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας για τους Δήμους οι οποίοι θα ενταχθούν σε αυτήν την κατηγορία, θέλουμε να αποφύγουμε προφανώς να είναι περισσότεροι, για λόγους ευνόητους, αλλά θέλω να γνωρίζετε ότι κανείς δεν πρόκειται να μείνει απροστάτευτος.

Έχουμε επίσης αποφασίσει ότι και στην κατηγορία 4 στην “κόκκινη” κατηγορία, θα κρατήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο, διότι δεν έχουμε δει μετάδοση από τα εμπορικά καταστήματα ή στα εμπορικά καταστήματα όσο τουλάχιστον αυτά τηρούν τα μέτρα. Αυτό είναι μία περαιτέρω οικονομική ανάσα για τις τοπικές κοινωνίες αλλά πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε μπροστά μας δύο με τρεις δύσκολους μήνες καθώς ο καιρός θα κρυώνει και στη Βόρεια Ελλάδα θα κρυώσει νωρίτερα -έχει ήδη κρυώσει- από ότι στα νησιά, ο κόσμος θα μπαίνει ολοένα και περισσότερο μέσα και όσο θα είμαστε μέσα τόσο αυξάνει ο κίνδυνος της μετάδοσης του και τόσο πιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε.

Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχουμε ένα ίσως και περισσότερα εμβόλια τα οποία θα είναι αποτελεσματικά. Αλλά οι επόμενοι τρεις μήνες, ο χειμώνας αυτός θα είναι ένας χειμώνας δύσκολος και πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη ώστε να τον ξεπεράσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.”

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.