17 Μαΐου 2022 (07:41)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Στην Σύνοδο της Ε.Ε. θέτει τη νέα τουρκική προκλητικότητα ο πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο…

Ελλαδα Ζακυνθος , 12 Οκτωβρίου, 2020 15:17

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Michel ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στο Λουξεμβούργο, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα θα θέσουν επί τάπητος τις τουρκικές προκλήσεις που αφορούν αφενός στο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και αφετέρου στην έκδοση της νέας παράνομης τουρκικής Navtex νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου.

«Ενέργειες της Τουρκίας που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020. Ήδη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Στο μεταξύ, αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στη 1 το μεσημέρι τον Καναδό υπουργό Εξωτερικών, κ. François-Philippe Champagne και στις 7 το απόγευμα τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για σοβαρή κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας υπογραμμίζοντας την αναξιοπιστία της προσθέτοντας ότι οι αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς θα γίνουν στη Σύνοδο Κορυφής στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.

Τόνισε, δε, ότι το εν λόγω Συμβούλιο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς θα «ενεργοποιηθεί» η εργαλειοθήκη που απαιτείται για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών. «Η Τουρκία έκανε το αντίθετο από αυτό που υπέδειξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και απαιτείται η ενεργοποίηση πιο δραστικών λύσεων», κατέληξε.

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.