24 Ιανουαρίου 2022 (13:14)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Ενεργοποίηση των αποφάσεων της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας θα ζητήσει η Αθήνα

Νέος γύρος διπλωματικών επαφών ξεκινά από σήμερα, μετά την νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει Navtex για έρευνες του…

Ελλαδα Ζακυνθος , 12 Οκτωβρίου, 2020 14:04

Νέος γύρος διπλωματικών επαφών ξεκινά από σήμερα, μετά την νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει Navtex για έρευνες του Ορούτς Ρέις, κοντά στο Καστελόριζο.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο πρωθυπουργός θα έχει αργότερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ για να του θέσει το ζήτημα των παράνομων και προκλητικών τουρκικών ενεργειών των τελευταίων ημερών.

Στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στο Λουξεμβούργο, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα θα θέσουν επί τάπητος τις τουρκικές προκλήσεις που αφορούν αφενός στο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και αφετέρου στην έκδοση της νέας παράνομης τουρκικής Navtex νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου.

«Ενέργειες της Τουρκίας που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020. Ήδη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Στο μεταξύ, αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στη 1 το μεσημέρι τον Καναδό υπουργό Εξωτερικών, κ. François-Philippe Champagne και στις 7 το απόγευμα τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για σοβαρή κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας υπογραμμίζοντας την αναξιοπιστία της προσθέτοντας ότι οι αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς θα γίνουν στη Σύνοδο Κορυφής στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.

Τόνισε, δε, ότι το εν λόγω Συμβούλιο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς θα «ενεργοποιηθεί» η εργαλειοθήκη που απαιτείται για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών. «Η Τουρκία έκανε το αντίθετο από αυτό που υπέδειξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και απαιτείται η ενεργοποίηση πιο δραστικών λύσεων», κατέληξε.

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.