25 Ιανουαρίου 2022 (13:02)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Τι θα γινόταν αν η φωτιά ξέσπαγε πριν έναν ή δύο μήνες με κόσμο στο πλάτωμα;

Η χθεσινή πυρκαγιά, εκτός απ΄την περιβαλλοντική καταστροφή που άφησε πίσω της, με τις χιλιάδες των καμένων στρεμμάτων δάσους, ανέδειξε εκ…

Ελλαδα Ζακυνθος , 5 Οκτωβρίου, 2020 20:15

Η χθεσινή πυρκαγιά, εκτός απ΄την περιβαλλοντική καταστροφή που άφησε πίσω της, με τις χιλιάδες των καμένων στρεμμάτων δάσους, ανέδειξε εκ νέου την εγκληματική ανευθυνότητα όσων ρίσκαραν για μία ακόμη χρονιά με τις ζωές χιλιάδων επισκεπτών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής, “ανοίγοντας” παρανόμως το πλάτωμα του Ναυαγίου, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο ασφάλειας και χωρίς να έχει γίνει, ακόμα, ο περιβόητος ¨”δρόμος διαφυγής”.

Αν η χθεσινή πυρκαγιά ξέσπαγε πριν ένα, ενάμιση ή δύο μήνες και όχι βραδυνές ώρες αλλά πρωινές ή μεσημβρινές, ώρες τέλος πάντων που στο πλάτωμα του Ναυαγίου και στις περιοχές που κάηκαν υπήρχαν εκατοντάδες τουριστών τι θα γινόταν; Πολύ πιθανόν αυτό για το οποίο έχει προειδοποιήσει ο διοικητής της Πυροσβεστική Ζακύνθου, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ένα νέο “Μάτι”.

Αν εγκλωβιζόταν από την φωτιά και έχανε την ζωή του έστω κι ένας άνθρωπος ή τραυματιζόταν, τότε τι θα γινόταν; Τι θα έλεγαν όλοι όσοι έχουν την ευθύνη λειτουργίας του πλατώματος;

Το πινγκ πονγκ των ευθυνών μεταξύ των εμπλεκομένων, κρατά καλά εδώ και δύο χρόνια, με τον Δήμο να δηλώνει διά στόματος Αρετάκη ότι “δεν έχουμε καμία απολύτως ευθύνη στο Ναυάγιο. Nα κλείσει μέχρι να γίνει ο δρόμος διαφυγής” για τον οποίο όμως δεν έχει καταθέσει μελέτη, εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, ως οφείλει και δεν το έχει κάνει και την Μητρόπολη να εξαπολύει μύδρους και απειλές εναντίον όσων τολμήσουν να σκεφτούν να χρησιμοποιήσουν ένα μέτρο γης – το οποίο η Εκκλησία θεωρεί ότι της ανήκει.

Ο κ. Αρετάκης δεν λέει να καταλάβει πως την όποια “μελέτη” έχει πρέπει να την καταθέσει στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, δηλαδή μεταξύ άλλων, στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και στην Διεύθυνση Δασών και πως το υπουργείο Τουρισμού που “συμφώνησε” είναι παντελώς αναρμόδιο να αποφασίσει.

Αλήθεια, τι εμπόδισε τον κ. Δήμαρχο να υλοποιήσει όλες τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που εμπεριέχονται στην ¨”μελέτη” του για το πλάτωμα ή έστω κάποιες από αυτές; Η μελέτη του προβλέπει: φυλάκιο και πύλη εισόδου, περίφραξη του χώρου, ενημερωτικό περίπτερο, χώρος πώλησης τοπικών προϊόντων, εγκατάσταση χημικών κινητών τουαλετών, τοποθέτηση κάδων καθαριότητας, δημιουργία χώρου στάθμευσης με θέση αποβίβασης – επιβίβασης και αναστροφής των οχημάτων, κατασκευή εξέδρας για την ασφαλή παρακολούθηση και φωτογράφιση του Ναυαγίου από ψηλά, δημιουργία χώρου αναψυχής, δενδροφύτευση του χώρο, βελτίωση του οδικού δικτύου, κατασκευή πλακόστρωτων μονοπατιών προς την εξέδρα.

Τι ακριβώς από όλα αυτά έγινε φέτος και με τίνος απόφαση άνοιξε για τους επισκέπτες το πλάτωμα του Ναυαγίου;

Είναι κοινό… μυστικό μεταξύ των Ζακυνθινών και όχι μόνο, πως το πλάτωμα του Ναυαγίου λειτούργησε και φέτος, παρά την απόφαση να παραμείνει κλειστό και χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό για την ασφάλεια των επισκεπτών, εκτός από μερικές… κορδέλες και κοτετσοσύρματα, πόσω δε μάλλον δρόμος διαφυγής.

Πρέπει να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές για να αφήσουν, επιτέλους, όλοι οι εμπλεκόμενοι τις ιδιοκτησιακές λογικές και τους κουτσαβακισμούς και να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να συνεννοηθούν;

 

Ανδρέας Παπαδημητρίου

 

 

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.