03 Δεκεμβρίου 2021 (19:15)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


4 κόντρα πλακέ σε τάφους, μετά από 14 μέρες, το… “έργο” του Δήμου στο νεκροταφείο.

Τραγική παραμένει η κατάσταση του νεκροταφείου Ζακύνθου ενώ έχουν περάσει 14 ημέρες από την ημέρα που ο “Ϊανός” χτύπησε το…

Ελλαδα Ζακυνθος , 2 Οκτωβρίου, 2020 19:57

Τραγική παραμένει η κατάσταση του νεκροταφείου Ζακύνθου ενώ έχουν περάσει 14 ημέρες από την ημέρα που ο “Ϊανός” χτύπησε το νησί, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στο κοιμητήριο και μόλις χθες ο δήμος έστειλε μερικά φύλλα κόντρα πλακέ, προκειμένου να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να σκεπάσουν όπως – όπως μερικούς από τους σπασμένους τάφους που παρέμεναν ανοιχτοί όλο αυτό το διάστημα, αφήνοντας εκτεθειμένα οστά και σορούς ταφέντων.

 

 

Το zantereport επισκέφθηκε το νεκροταφείο, η κατάσταση του οποίου παραμένει, επιεικώς τραγική. Είναι χαρακτηριστικό, πως σε ορισμένα σημεία του κοιμητηρίου όπου έχουν σπάσει τάφοι, η δυσοσμία που αναδύεται είναι έντονη, καθώς οι απαραίτητες επισκευές δεν μπορούν να γίνουν αν δεν απομακρυνθούν τόσο τα πεσμένα όσο και τα ετοιμόρροπα δέντρα.

Αν και έχουν περάσει δύο εβδομάδες, τα περισσότερα από τα 60 κυπαρίσσια που έπεσαν από την κακοκαιρία “Ιανός”, παραμένουν ακριβώς εκεί που έπεσαν. Όπως παραμένουν και οι καταστροφές που προκάλεσαν. Η μεγάλη ανησυχία που υπάρχει είναι σε τι κατάσταση βρίσκονται τα μνήματα που παραμένουν πλακωμένα από δέντρα εδώ και 14 ημέρες.

Στην “θέση” τους παραμένουν επίσης και τα περίπου 20 ετοιμόρροπα δέντρα, τα οποία δεν έχουν κοπεί και συνεχίζουν να αποτελούν κίνδυνο τόσο για τους εργαζόμενους του νεκροταφείου, που προσπαθούν να καθαρίσουν ό,τι μπορούν, με τα μηδενικά μέσα που τους παρέχει ο Δήμος, όσο και για όσους κηδεύουν, κατ’ εξαίρεσιν τους ανθρώπους τους που έφυγαν από την ζωή αυτές τις δύο εβδομάδες.

Οι μόνες εργασίες που γίνονται εντός του νεκροταφείου, είναι μερικά κλαδέματα των πεσμένων δέντρων και καθαρισμοί κάποιων διαδρόμων. Εργασίες που γίνονται αποκλειστικά και μόνο με πρωτοβουλία των εργαζομένων, οι οποίοι εργάζονται χωρίς κανέναν μέσο προστασίας και κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες. Οι ίδιοι κατήγγειλαν στο zantereport, ότι  η δημοτική αρχή αρνείται να τους παραχωρήσει έστω κράνη, προκειμένου να εργαστούν με υποτυπώδη ασφάλεια.

“Εδώ δεν μας έφεραν λάδι για τα αλυσοπρίονα και συζητάμε για κράνη”, είπε ένας από τους εργαζόμενους κουνώντας το κεφάλι του…

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοτική αρχή, που παζάρευε επί δύο εβδομάδες με εργολάβους για την κοπή και απόσυρση των δέντρων από το κοιμητήριο, φαίνεται να καταλήγει σε συμφωνία με έναν από αυτούς και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αρχίσουν οι εργασίες.

Ωστόσο το ημερολόγιο δείχνει ήδη 2 Οκτωβρίου και το νεκροταφείο της Ζακύνθου παραμένει  για δεύτερη εβδομάδα κλειστό. Αδιαφορία, ανικανότητα ή αναισθησία..;

 

Ανδρέας Παπαδημητρίου

 

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.