24 Ιανουαρίου 2022 (13:33)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Σπασμένοι τάφοι, οστά εκτεθειμένα και ο Δήμος παζαρεύει με εργολάβους…

Κλειστό και σε τραγική κατάσταση παραμένει 10 ημέρες μετά το πέρασμα του “Ιανού” το νεκροταφείο Ζακύνθου, με την δημοτική αρχή…

Ελλαδα Ζακυνθος , 29 Σεπτεμβρίου, 2020 10:41

Κλειστό και σε τραγική κατάσταση παραμένει 10 ημέρες μετά το πέρασμα του “Ιανού” το νεκροταφείο Ζακύνθου, με την δημοτική αρχή να μην έχει κάνει σχεδόν τίποτα, παρά τις διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις – για μία ακόμη φορά – για άμεση έναρξη των εργασιών και αποκατάσταση του χώρου.

Περισσότερα από 70 κυπαρίσσια τα οποία έχουν πέσει πάνω σε τάφους, διαδρόμους και την μάντρα του κοιμητηρίου, παραμένουν ως έχουν, πλην ελαχίστων που κόπηκαν και αυτά με πρωτοβουλία των εργαζομένων του Δήμου, ενώ αρκετά ακόμα, περίπου 20, είναι ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για επισκέπτες και εργάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zantereport, η δημοτική αρχή ήρθε σε επαφή με εργολάβο για να πάρει τα ήδη πεσμένα δέντρα και να κόψει τα ετοιμόρροπα, ωστόσο προσπάθησε να κάνει συμφωνία μαζί του, είτε να πάρει την ξυλεία και μάλιστα να πληρώσει και ένα ποσοστό στον Δήμο, είτε να την δώσει στον Δήμο για να την εκμεταλλευτεί! Και κάπως έτσι τα κυπαρίσσια παραμένουν, τα πεσμένα – πεσμένα και τα ετοιμόρροπα – ετοιμόρροπα.

Οι εικόνες που αντικρίζει όποιος και με όποιο τρόπο καταφέρει να μπει στο νεκροταφείο είναι ντροπιαστικές και σοκαριστικές για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, πόσω δε μάλλον για τους συγγενείς των κεκοιμημένων, με τάφους πλακωμένους από δέντρα, σπασμένους, ανοιχτούς, και κόκαλα και κρανία νεκρών παντελώς εκτεθειμένα.

Εικόνες οι οποίες μάλλον δεν έχουν συγκινήσει τον Δήμαρχο κ. Αρετάκη, ο οποίος έχει επισκεφθεί 4 φορές το κοιμητήριο…

Αντιμέτωπος με αυτές τις σοκαριστικές εικόνες, τις οποίες και επιβεβαίωσε, ήρθε χθες και ο επικεφαλής της “ΑΝΑΔΡΑΣΗΣ”, Γιάννης Αγαλιανός, όταν επισκέφθηκε το κοιμητήριο: “Ντρέπομαι πραγματικά για αυτά που αντίκρισα στο κεντρικό κοιμητήριο της πόλης μας και θα έπρεπε πρώτη να είχε τοποθετηθεί επί του θέματος η Εκκλησία”, δήλωσε μιλώντας στο stigmafm:

“Όταν άκουγα για τις καταστροφές που υπέστη το 1ο νεκροταφείο Ζακύνθου, δεν μπορούσα να φανταστώ το μέγεθος. Μου άνοιξε ένας υπάλληλος την είσοδο και είδα πραγματικά μια εικόνα απερίγραπτη. Έχουν ξεριζωθεί τάφοι και έχουμε βγει οι νεκροί έξω. Έχουν πέσει 80 κυπαρίσσια και άλλα είναι έτοιμα να πέσουν, ένα εξ αυτών πάνω στον Καραμπίνειο τάφο.

Δέκα ημέρες μετά την καταστροφή και ακόμα δεν έχουν πάει τα κόντρα πλακέ που ζητάνε οι υπάλληλοι του νεκροταφείου για να καλύψουν τα μνήματα που είναι εντελώς εκτεθειμένα.”

Ο κ. Αγαλιανός κάλεσε τον εισαγγελέα να παρέμβει και ξεκαθάρισε πως αν αυτό δεν συμβεί, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη ο ίδιος.

 

 

Ανδρέας Παπαδημητρίου

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.