25 Ιανουαρίου 2022 (12:50)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Το νεκροταφείο επισκέφθηκε η Περιφερειάρχης. Τι είπε στον Δήμαρχο

Το νεκροταφείο Ζακύνθου επισκέφθηκε το πρωί η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, “υποχρεώνοντας” τον Δήμαρχο να κάνει το ίδιο, αφού και τον…

Ελλαδα Ζακυνθος , 26 Σεπτεμβρίου, 2020 17:20

Το νεκροταφείο Ζακύνθου επισκέφθηκε το πρωί η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, “υποχρεώνοντας” τον Δήμαρχο να κάνει το ίδιο, αφού και τον ειδοποίησε για την επίσκεψή της, αλλά και έπρεπε κάποιος να της ανοίξει να μπει, αφού οι πόρτες του κοιμητηρίου παραμένουν κλειστές εδώ και μία εβδομάδα.

Η κ. Κράτσα είδε από κοντά την καταστροφή που έχει υποστεί το νεκροταφείο Ζακύνθου και είχε μια σύντομη συνομιλία με τον κ. Αρετάκη, τόσο σχετικά με την αποκατάσταση του νεκροταφείου, όσο και με την καταγραφή και καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες από την κακοκαιρία. Ουσιαστικά η Περιφερειάρχης απηύθυνε, με πάρα πολύ ευγενικό και διπλωματικό τρόπο, προειδοποίηση στον Δήμαρχο να μην κωλυσιεργήσει σε κανένα από τα δύο θέματα.

Δείτε τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες η Περιφερειάρχης με το Δήμαρχο:

“Ν. Αρετάκης: Από αύριο θα ξεκινήσουμε τις προσπάθειες για να καταφέρουμε το νεκροταφείο, όχι μόνο να αποκαταστήσουμε τις ζημιές, αλλά να το φέρουμε σε μία καλύτερη κατάσταση από όσο ήταν στο παρελθόν. Διότι υπήρχε μία αταξία, υπήρχε δυστυχώς μία κατάσταση η οποία είχε από χρόνια κατηργηθεί, είχε παραμεληθεί το νεκροταφείο, είχε παραμεληθεί το κυλικείο που έχει μέσα το νεκροταφείο, δεν υπήρχαν τουαλέτες σωστές, δεν είχε ύδρευση σωστή κτλπ, θα τα φροντίσουμε τώρα όλα και φωτισμός σωστός δεν υπήρχε, θα κάνουμε τώρα καινούργια μελέτη και καινούργια εγκατάσταση φωτισμού. Αυτά θα τα ξεκινήσουμε και θα είναι άμεση η προσπάθεια που θα κάνουμε και το αποτέλεσμά της και σας καλώ να΄ρθείτε σε έναν μήνα, το πολύ σε ένα μήνα, να ξανασυζητήσουμε, να ξαναδείτε το χώρο, να δείτε τις διαφορές να το συνειδητοποιήσετε και οι ίδιοι.

Ρ. Κράτσα Τσαγκαροπούλου: Πιστεύω κ. Δήμαρχε ότι θα έχετε όλη την στήριξη και των συνεργείων του Δήμου, αλλά και εθελοντικών ομάδων αν χρειαστείτε, γιατί η αποκατάσταση του νεκροταφείου, όπως λέγαμε, έχει μία μεγάλη σημασία ηθική, συναισθηματική και φυσικά ως ένα έργο ιστορικό της πόλης μας. Πολλοί τάφοι πραγματικά ήταν σε μία κατάσταση που ήθελαν τάξη χωροταξική, περιποίηση και επίσης θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό την συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των τάφων και τους συγγενείς των ταφέντων, είμαι σίγουρη ότι θα έχετε όλη τη συνεργασία των συμπολιτών μας, αλλά και να αναδείξουμε, έχετε δίκιο ποτέ δεν αναδείχθηκε, το ιστορικό κομμάτι του νεκροταφείου μας, το οποίο έχει και καλλιτεχνική αξία και ιστορική.

Ας πούμε, ότι αυτή η θεομηνία, θα είναι μία ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι μια παρέμβαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της πάρα πολλές διαστάσεις και να διορθώνει και τα κακά του παρελθόντος.

Είμαι σίγουρη ότι στην επόμενή μου επίσκεψη το νεκροταφείο μας θα είναι αυτό που όλοι έχουμε στην καρδιά μας και στην ψυχή μας.”

Ο Δήμαρχος ξαναπήρε τον λόγο και ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την ανταπόκρισή της. Εκεί ήταν που η κ. Κράτσα, αφουγκραζόμενη τις αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού, ουσιαστικά τον κάλεσε ή μάλλον τον… εγκάλεσε “με το γάντι”, να ανταπεξέλθει κι εκείνος στον ρόλο του και να προχωρήσει άμεσα στις αποζημιώσεις των πληγέντων και στην αποκατάσταση των ζημιών.

Ο διάλογος συνεχίστηκε ως εξής;

Ν. Αρετάκης: Εμείς σαν Δήμος θέλουμε μέσω υμών, να ευχαριστήσουμε την κυβέρνηση για το ενδιαφέρον που έδειξε, για τις πιστώσεις που μας παραχώρησε κτλπ, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, γιατί πραγματικά η θεομηνία έχει αφήσει στην Ζάκυνθο όπως είδατε, σοβαρές πληγές και σοβαρές ελλείψεις.

Και στην εκπαίδευση με τη ζημιά που πάθαμε στην οροφή στα σχολεία, στην Παναγούλα κυρίως και στο νεκροταφείο και στο Λίβα και σε διάφορους τομείς. Οπότε πιστεύω ότι θα έχουμε τη βοήθεια που χρειάζεται και θα ανταπεξέλθουμε πλήρως.

Ρ. Κράτσα Τσαγκαροπούλου: Όπως είπανε κ. Δήμαρχε και συνάδελφοί σας, στη σύσκεψη που συμμετείχαμε κι εσείς κι εγώ με τους αρμόδιους υπουργούς, για πρώτη φορά υπάρχει από μια κυβέρνηση τέτοια αμεσότητα στην συνειδητοποίηση της κατάστασης, στην λήψη μέτρων, στη δρομολόγηση διαδικασιών που υπερβαίνουν και τις συνήθεις γραφειοκρατίες και στην άμεση επικοινωνία με τους δημάρχους, γιατί συνήθως επικοινωνούσαν μέσω των περιφερειακών, μέσω των βουλευτών της περιοχής. Τώρα υπήρξε μια άμεση επικοινωνία της κυβέρνησης με τους δημάρχους.

Ελπίζω ότι αυτή η καλή αρχή, θα έχει και μία σωστή δρομολόγηση και οι αποζημιώσεις θα πάνε γρήγορα στους δικαιούχους τόσο επιχειρήσεις όσο και φυσικά πρόσωπα και εσείς και εμείς, εννοώ πρώτος βαθμός και δεύτερος, θα κάνουμε την άμεση αξιοποίηση των πόρων που μας διατίθενται, οι οποίοι πόροι και η αξιοποίησή τους υπερβαίνει τις συνήθεις διαδικασίες, είναι με καθεστώς έκτακτης ανάγκης, οπότε μπορούμε από την Δευτέρα το πρωί να πληρώνουμε υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο τόπος μας.”

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.