28 Νοεμβρίου 2021 (17:40)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


“ΑΝΑΔΡΑΣΗ” για Δήμαρχο: Δεν σέβεται τους νεκρούς μας. Μετά την Ύβρη έρχεται η Νέμεσις

Στην απραξία της δημοτικής αρχής για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το νεκροταφείο Ζακύνθου, σχολιάζει με γλαφυρό όσο και…

Ελλαδα Ζακυνθος , 26 Σεπτεμβρίου, 2020 10:18

Στην απραξία της δημοτικής αρχής για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το νεκροταφείο Ζακύνθου, σχολιάζει με γλαφυρό όσο και αιχμηρό τρόπο η “ΑΝΑΔΡΑΣΗ”, υπενθυμίζοντας στον κ. Δήμαρχο τι σημαίνει σεβασμός στους νεκρούς.

Η “ΑΝΑΔΡΑΣΗ” κατηγορεί τον κ. Αρετάκη για αναλγησία, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι: “φαίνεται να ανήκει σε κάποιο άλλο είδος πολιτισμού, που καμία σχέση δεν έχει με τη Ζάκυνθο και τα Επτάνησα γενικότερα. Μοιάζει σαν τον κακό πρωταγωνιστή μιας αρχαίας τραγωδίας, στο χορό της οποίας, δυστυχώς, μετέχουμε όλοι εμείς οι Ζακυνθινοί.”

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της “ΑΝΑΔΡΑΣΗΣ”:

“Από την Αρχαία Ελλάδα, ο σεβασμός προς τους νεκρούς, εθεωρείτο επιταγή των θεών προς τους ανθρώπους.

2.500 χρόνια πριν, ο μέγας Σοφοκλής στην «Αντιγόνη» λέει ότι: «τον σεβασμό στο νεκρό τον επιβάλλει η άγραφη και ασάλευτη επιταγή των Θεών, που δεν ισχύει μόνο σήμερα ή χθες, αλλά αιώνια».

Σήμερα ο σεβασμός στους νεκρούς είναι υποχρέωση του κάθε πολιτισμένου ανθρώπου, κάθε χρώματος και κάθε θρησκείας. Ακόμα και σε μέρες πολέμου, προβλέπεται η αναστολή των εχθροπραξιών για τη συλλογή των νεκρών.

Και ενώ σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις εποχές οι νεκροί έχαιραν και χαίρουν του απέραντου σεβασμού των ζώντων, στο Δήμο Ζακύνθου του 2020 φαίνεται ότι επικρατούν άλλα ήθη και άλλοι νόμοι.

Τώρα το να μιλάς για τις τραγωδίες του Σοφοκλή, για ηθικούς κανόνες και για το Δήμο της Ζακύνθου είναι πλέον έννοιες ασύμβατες.

Το νεκροταφείο της πόλης μας στο οποίο βρίσκεται ό,τι πιο κοντινό και αγαπημένο πέρασε από τη ζωή μας, το νεκροταφείο από το οποίο πέρασε και περνά κάθε μέρα, η ιστορία μας και ο σεβασμός μας και έχει ποτιστεί με τα πιο πικρά μας δάκρυα, δέχτηκε πριν μια βδομάδα το πλήγμα ενός τυφώνα που με τη μανία του ξερίζωσε 80 περίπου δέντρα και κατέστρεψε αμέτρητους τάφους που σκέπαζαν ό,τι ιερό και όσιο έχει ο καθένας μας στην οικογένειά του. Τους νεκρούς του.

Έχει περάσει περισσότερο από μια βδομάδα, όμως στο Δήμο Ζακύνθου δεν ιδρώνει κανενός το αυτί. Η κεντρική πόρτα του Νεκροταφείου κλειδώθηκε και η μισογκρεμισμένη περίφραξη επιτρέπει κάθε είδους ιεροσυλία στον χώρο των νεκρών.

Ούτε φύλαξη, ούτε μια αρχική μερική αποκατάσταση της λειτουργίας του, ούτε καν σκέψη για άμεσες εργασίες πλήρους αποκατάστασης των μνημείων.

Ένα σκηνικό πλήρους απαξίωσης των νεκρών μας.

Η αναλγησία του Δημάρχου, που φαίνεται να στερείται κάθε ίχνος Ζακυνθινού πολιτισμού, τον ωθεί στο να μην καταλαβαίνει πως πρέπει να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αποκατάσταση του ιερού χώρου των νεκρών μας. Και ας είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος του χώρου. Κι ας εισπράττει τόσα χρήματα, ετησίως, από τους συγγενείς των νεκρών.

Δυστυχώς ο Νικήτας Αρετάκης φαίνεται να ανήκει σε κάποιο άλλο είδος πολιτισμού, που καμία σχέση δεν έχει με τη Ζάκυνθο και τα Επτάνησα γενικότερα. Μοιάζει σαν τον κακό πρωταγωνιστή μιας αρχαίας τραγωδίας, στο χορό της οποίας, δυστυχώς, μετέχουμε όλοι εμείς οι Ζακυνθινοί.

Ο κύριος Αρετάκης όμως, ατυχώς, είναι Δήμαρχος και η στοιχειώδης έλλειψη σεβασμού στους νεκρούς μας, αποκτά άλλες διαστάσεις.

Ας μάθει όμως ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι την έλλειψη σεβασμού στους νεκρούς την θεωρούσαν Ύβρη, την οποία διαπράττουν οι Αλαζόνες άνθρωποι.

Και όταν υπάρχει Ύβρις, οι Θεοί, κατά τους αρχαίους, στέλνουν την Άτη, να θολώσει το μυαλό στους Υβριστές και να διαπράξουν χειρότερες ανοησίες.

Ύστερα βέβαια έρχεται η Νέμεσις, δηλαδή η Τιμωρία τους…”

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.