19 Μαΐου 2022 (14:15)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


“Πνίγεται” στα ζουμιά των σκουπιδιών η Ζάκυνθος. Κινδυνεύει η δημόσια υγεία (βίντεο και φωτό)

Μαζί με τα επικίνδυνα και επιβλαβή για την δημόσια υγεία ζουμιά των σκουπιδιών, αναγκάζει τους Ζακυνθινούς και τα παιδιά τους…

Ελλαδα Ζακυνθος , 25 Σεπτεμβρίου, 2020 17:46

Μαζί με τα επικίνδυνα και επιβλαβή για την δημόσια υγεία ζουμιά των σκουπιδιών, αναγκάζει τους Ζακυνθινούς και τα παιδιά τους να ζουν η δημοτική αρχή, η οποία έχει βαλθεί να επιβεβαιώσει όσους υποστηρίζουν (και οι οποίοι πληθαίνουν πια καθημερινά) ότι δεν ενδιαφέρεται καν για την υγεία των κατοίκων του νησιού.

Τα βουνά των σκουπιδιών παραμένουν στραγγίζοντας το περιεχόμενό τους σε αρκετά σημεία της Ζακύνθου, αλλά και όπου έχουν μαζευτεί, όπως όπως, δεν γίνεται καμία απολύμανση, παρά το γεγονός ότι τα ζουμιά λιμνάζουν σε δρόμους και δρομάκια, ρέουν σε ρέματα και τράφους και μετατρέπουν σε δυσώδη λυματολάσπη το χώμα.

 

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε στο zantereport, φαίνονται καθαρά τα ζουμιά των επί ημέρες αμάζευτων σκουπιδιών, που λιμνάζουν σε λακκούβες του δρόμου, καθώς και τα σημεία που έχουν μετατρέψει σε λάσπη. Δυστυχώς ή ευτυχώς, στις εικόνες δεν μπορεί να καταγραφεί η απίστευτη βρώμα και ανυπόφορη δυσωδία που διαχέεται από τα σημεία που συγκεντρώνονται τα απορρίμματα σε κάθε περιοχή.

Οι για μήνες, αν όχι για χρόνια, άπλυτοι κάδοι στην πλειοψηφία των περιοχών του νησιού, καινούργιοι και παλιοί, λειτουργικοί και σπασμένοι, πλαστικοί ή πανάρχαιοι μεταλλικοί, προκαλούν αναγούλα σε όποιον πλησιάσει για να πετάξει τα σκουπίδια του, αλλά και σε όποιον τυχαίνει ή αναγκάζεται να περάσει από τα σημεία που βρίσκονται.

Τέλος για το πόσο καλά μπορούν να καθαρίζουν οι εργάτες τους τόπους γύρω από τους κάδους, με τα μέσα που τους παρέχει ο Δήμος, μιλούν οι εικόνες από μόνες τους. Χθες άλλωστε, το zantereport, δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο από την αποκομιδή με μπουλντόζες και την μεταφορά των σκουπιδιών με ανοιχτά φορτηγά, όπως και τις λίμνες με ζουμιά σκουπιδιών που δημιουργούνται στον Λίβα (δείτε εδώ το ρεπορτάζ).

Το ζήτημα σαφώς και δεν είναι τωρινό, ωστόσο και η παρούσα δημοτική αρχή, εδώ και ένα χρόνο, αποδεικνύει και επιδεικνύει καθημερινά τόσο την αδιαφορία της όσο και την ανικανότητά της να διαχειριστεί ό,τι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας. Από τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, μέχρι την άκρως επικίνδυνη για την δημόσια υγεία, απαράδεκτη κατάσταση με τα σκουπίδια, που συνεχίζουν να “πνίγουν” την Ζάκυνθο.

 

Ανδρέας Παπαδημητρίου

 

 

 

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.