17 Μαΐου 2022 (08:08)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Υγειονομική βόμβα η Ζάκυνθος. Σκουπίδια παντού, απολυμάνσεις πουθενά (βίντεο και φωτό)

Βουνά έχουν αρχίσει να σχηματίζουν και πάλι τα σκουπίδια σε πολλές, αν όχι σε όλες, τις περιοχές της Ζακύνθου, με…

Ελλαδα Ζακυνθος , 24 Σεπτεμβρίου, 2020 15:55

Βουνά έχουν αρχίσει να σχηματίζουν και πάλι τα σκουπίδια σε πολλές, αν όχι σε όλες, τις περιοχές της Ζακύνθου, με τους λιγοστούς εργάτες της καθαριότητας να κάνουν αγώνα δρόμου, με τα ελάχιστα μέσα που ο Δήμος έχει στην διάθεσή τους, για να τα μαζέψουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Στην προσπάθεια αυτή έχουν επιστρατευτεί μπουλντόζες και ανοιχτά φορτηγά του Δήμου, τα οποία συνιστούν απειλή, εκτός από των εργαζομένων και για την δημόσια υγεία, καθώς μεταφέρουν και διασπείρουν τα σκουπίδια, την βρώμα και τα ζουμιά σε όλη τη διαδρομή, από το κάθε σημείο του νησιού μέχρι τον Λίβα.

Π.χ. το συγκεκριμένο φορτηγό, φόρτωσε σκουπίδια από ένα σημείο της Λιθακιάς και τα πήγε… βόλτα ξεσκέπαστα και χύμα, μέχρι το εργοστάσιο του Λίβα. Ότι έφτασε δηλαδή, γιατί μετά από τόσο ταξίδι, τα ζουμιά θα έχουν στραγγίξει στους δρόμους και τα ελαφρύτερα σκουπίδια θα έχουν διασκορπιστεί σε διάφορα σημεία της διαδρομής,

Την ίδια ώρα, όσοι έχουν επιφορτιστεί να μαζέψουν, κάτω από τις απαράδεκτες αυτές συνθήκες, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, τα σκουπίδια σε όλο το νησί, προφανώς και δεν προλαβαίνουν, με τα βουνά των ήδη συγκεντρωμένων απορριμμάτων να ψηλώνουν και να απλώνονται.

Το χειρότερο, όμως, από όλα είναι ότι, όπου και όποτε μαζευτούν τα σκουπίδια, τα σημεία που στοιβάζονται δεν απολυμαίνονται! Αποτέλεσμα η δυσωδία να είναι ανυπόφορη και με τις βροχές των τελευταίων ημερών, στραγγίδια και σκουπίδια να “ταξιδεύουν” σε ρυάκια, ρέματα, δρόμους, χωράφια και τράφους.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στον Λίβα, παρά τις διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις της δημοτικής αρχής, δεν είναι αυτή που θα όφειλε να είναι. Αντιθέτως είναι επιβαρυντική για το περιβάλλον και κατ΄επέκτασιν για την δημόσια υγεία, καθώς έχουν δημιουργηθεί λίμνες με στραγγίδια, πολλά από τα δέματα σκουπιδιών έχουν σκιστεί, μεγάλος όγκος ακατέργαστων, ακόμα, υλικών στοιβάζεται σε σωρούς, ενώ και ο χώρος πλέον δεν επαρκεί για την εναπόθεση και επεξεργασία άλλων απορριμμάτων. Είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες που δημοσίευσε ο “Βραχιόνας”.

 

Απορίας άξιο είναι πως, ακόμα και μετά από όσες καταγγελίες έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα, επίσημα και ανεπίσημα, δεν έχει παρέμβει εισαγγελέας για την απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη για την δημόσια υγεία, κατάσταση του νησιού με τα σκουπίδια και την, ενάντια σε κάθε υγειονομικό κανόνα, πρακτική αποκομιδής τους από τον Δήμο.

Τέλος, επειδή έχει ήδη αρχίσει το “πινγκ πονγκ” των ευθυνών μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, για το ποιος έχει πλέον την ευθύνη, με εξαίρεση την αποκομιδή η οποία ανήκει στον Δήμο, ας καταλάβουν και οι δύο αρχές, ότι αυτό δεν ενδιαφέρει καθόλου και κανέναν από τους πολίτες. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η υγεία τους και η υγεία των παιδιών τους. Ας σταματήσουν λοιπόν να παίζουν τον “μουτζούρη”  και να δώσουν λύσεις, χθες.

 

Ανδρέας Παπαδημητρίου

 

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.