26 Μαΐου 2022 (14:07)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Γιατί ήρθε ο Χαρδαλιάς; γράφει ο Δ. Π. Ιθακήσιος

Η επίσκεψη του κ. Χαρδαλιά στο νησί μας για λίγες ώρες, την Κυριακή το πρωί, δεν κατάλαβα την ωφέλεια που…

Αρθρογραφία Ελλαδα Ζακυνθος , 22 Σεπτεμβρίου, 2020 09:13

Η επίσκεψη του κ. Χαρδαλιά στο νησί μας για λίγες ώρες, την Κυριακή το πρωί, δεν κατάλαβα την ωφέλεια που προσέφερε.

Παλιότερα τις θεωρούσαμε ηθικής στήριξης, όμως μια τέτοια επίσκεψη θα έπρεπε να έχει και επαφή με τους πολίτες, κάτι που δεν έγινε.

Ήρθε για να δει το Νεκροταφείο; Μπράβο και οι νεκροί έχουν σημασία και το νεκροταφείο μας και ιστορική .

Ήρθε να εμψυχώσει την τοπική αυτοδιοίκηση και τα δύο σώματα Αστυνομίας και Πυροσβεστικής; Καλό είναι και αυτό. Μπράβο και εδώ.

Ομως για τους πολίτες που επλήγησαν, για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές δεν είπε τίποτα ή για να ακριβολογούμε τίποτα καινούργιο.

Μας είπε για τα συνεργεία της ΔΕΗ, ότι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες σε δύσκολες συνθήκες και ότι με τη πρώτη ευκαιρία, ήρθαν άλλοι είκοσι τεχνικοί και όλα θα αποκατασταθούν, Θεού θέλοντος “μέχρι Δευτέρα μεσημέρι”.

Λίγο πολύ όλοι το είχαμε μάθει αυτό, ρωτώντας ο ένας τον άλλον και θα μπορούσε και η ΔΕΔΗΕ να το ανακοινώσει δεν χρειαζόταν ολόκληρο ταξίδι με μπουμπουφανίες.

Δεν ακούσαμε ούτε, ότι θα ενημερωθεί η κυβέρνηση για την κατάσταση, για να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, ούτε αυτό.

Μας είπε σε ερώτηση δημοσιογράφου, μια επιστημονικού τύπου ακαταλαβίστικη παράγραφο, γεμάτο ωρολογίες, για το γιατί μένουμε ακόμη στη κόκκινη ζώνη κινδύνου από τον κορωνοϊό. Όποιος κατάλαβε λαμβάνει “χρυσούν ωρολόγιον ” .

Εγώ πάντως δεν κατάλαβα τίποτα, ούτε που βρισκόμαστε, ούτε που πάμε, ούτε πότε θα βγούμε. Μεταξύ κρουσμάτων που δεν ολοκλήρωσαν την καραντίνα, πόσα άρα; Κάποια που είναι άγνωστα, άλλη αυτή η εύκολη κουβέντα και όσα ταξίδεψαν από το νησί μας προς άλλες περιοχές ,κάτι που και αυτό εύκολα λέγεται, με κρυφές αποδείξεις, εάν υπάρχουν. Μας παρέπεμψε λοιπόν στις καλένδες μέσω της ακαταλαβίστικης δήλωσης.

Ίσως δεν θυμάται ότι όλοι οι νόμοι γύρω μας, Ηλεία, Αχαΐα, Κεφαλλονιά, από όπου περνούν όλοι για να έρθουν και να φύγουν από το νησί μας είναι εκτός, ενώ και από το αεροδρόμιο λίγοι πλέον έρχονται και από εκεί δεν ακούγονται κρούσματα.

Όπως είπα “γραμμική β” χωρίς ειδικό αρχαιολόγο για ερμηνεία ήταν η δήλωση του κ. Υπουργού.

Το μόνο που όντως “απολαύσαμε” ήταν το κλείσιμο των δρόμων γύρω από την περιφέρεια. Τα κρατικά αυτοκίνητα στη μέση του δρόμου, τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια. Άνθρωπος φυσικά δεν υπήρχε και ο κάθε πολίτης έκανε γύρους για να φτάσει στο σπίτι του.

Αλλάζουν οι κυβερνήσεις και τα πρόσωπα, αλλά τα μυαλά δυστυχώς ίδια μένουν και οι συνήθεις απαράλλαχτες.

Ακόμη και η πρώτη φορά αριστερά τα ίδια έκανε, μην κοκορεύεται κανείς.

Τώρα έχουμε μείνει μόνοι μας με τους δικούς μας ανθρώπους και τις δικές μας δυνάμεις.

Παράπονο στο Βουλευτή, στην Περιφέρεια, στο Δήμο σε μεγάλο βαθμό, στους εργαζόμενους σε όλους αυτούς τους φορείς, στην Αστυνομία την Πυροσβεστική στο Λιμενικό, στους εργαζόμενους της ΔΕΗ δεν υπάρχει. Έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν.

Τα πήγαμε αρκετά καλά, ευτυχώς δεν είχαμε θύματα, ούτε τραυματισμούς. Αυτό οφείλεται και στην καλή μας τύχη αυτή τη φορά.

Όποιος δει τις υλικές ζημιές, κυρίως τις λαμαρίνες, τις πινακίδες, τα κεραμίδια και κάθε λογής αντικείμενα που εκτοξεύτηκαν σε τεράστιες αποστάσεις, αντιλαμβάνεται το μέγεθος του κινδύνου από τον οποίο περάσαμε, ευτυχώς χωρίς απώλειες.

Το ότι κηρύχθηκε το νησί μας αμέσως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι μια τεράστια επιτυχία του Βουλευτή και της Περιφερειάρχη και μπράβο στην Κυβέρνηση που το ενέκρινε χωρίς καμία χρονοτριβή.

Αυτό αποτελεί τη βάση για να προσδοκούν αποζημιώσεις οι πληγέντες, ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Το παρελθόν με την γραφειοκρατία και τα διάφορα εμπόδια, δεν φέρνει μεγάλες προσδοκίες, εδώ θα κριθεί η επόμενη ημέρα και η αποτελεσματικότητα των εξαγγελθέντων.

Θα ρωτήσει εύλογα κάποιος, γιατί τέτοια επίθεση στον κ. Χαρδαλιά;
Γιατί έχω την πεποίθηση ότι αδίκησε το νησί μας με τις αποφάσεις του, δεν άκουγε κανέναν, παράδειγμα τρανό το κλείσιμο της Λαϊκής Αγοράς χωρίς να ρωτήσει και οι αποφάσεις των Δικαστηρίων για τις ευθύνες των επιχειρήσεων στην διασπορά του ιού, που έχουμε εδώ πολλές αθωωτικές αποφάσεις.

Δεν θα χαϊδεύω αυτιά ανθρώπων που παίζουν τεράστιο ρόλο στη ζωή μας τέτοιες στιγμές και οι οποίοι κατά την άποψη μου μας αδίκησαν και με τις αποφάσεις τους και διόγκωσαν τα προβλήματα.

Ούτε θα δεχτώ ως λύση το υφάκι. Ξέρω ότι αυτό δεν αρέσει σε μερικούς, όμως πρέπει να ακούμε και την άλλη πλευρά, κυρίως την κοινωνία.

 

Διονύσης Π. Ιθακήσιος

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.