24 Ιανουαρίου 2022 (11:57)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Έντιμη συνεννόηση με τις αρχές για την επιβίωση του τουρισμού, ζητούν οι ξενοδόχοι της Ζακύνθου

Επιστολή προς τον βουλευτή Ζακύνθου, την Περιφερειάρχη Ιονίων και τον Δήμαρχο Ζακύνθου είχαν στείλει από τις 5 του Σεπτέμβρη οι…

Ελλαδα Ζακυνθος , 11 Σεπτεμβρίου, 2020 15:27

Επιστολή προς τον βουλευτή Ζακύνθου, την Περιφερειάρχη Ιονίων και τον Δήμαρχο Ζακύνθου είχαν στείλει από τις 5 του Σεπτέμβρη οι σύλλογοι των ξενοδόχων του νησιού, με την οποία τους καλούσαν σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, προκειμένου, όπως επεσήμαναν, να αναλάβουν όλοι μαζί τις ευθύνες τους και να συνεργαστούν για να προστατεύσουν το τουριστικό προϊόν.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν από κοινού οι σύλλογοι ξενοδόχων της Ζακύνθου, μετά την πραγματοποίηση της τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αναφέρεται:

“Σε μια σεζόν που εξαρχής φάνταζε δύσκολη, δεδομένου του ρευστού και αβέβαιου περιβάλλοντος στο οποίο κληθήκαμε να λειτουργήσουμε, οι Σύλλογοι Ξενοδόχων Ζακύνθου πολύ νωρίς αντιληφθήκαμε την αναγκαιότητα εύρεσης κοινού τόπου, τόσο μεταξύ μας οι επαγγελματικοί φορείς, όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού, τα σώματα ασφαλείας και οι Αρχές.

Στόχος ήταν μέσα από συνεχείς διαβουλεύσεις να καταλήξουμε στις απαραίτητες ενέργειες και δράσεις ώστε, αν όχι να εξαλείψουμε, τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανές αστοχίες που θα εξέθεταν το νησί και θα το δυσφημούσαν σαν τουριστικό προορισμό, περιορίζοντας έτσι το τουριστικό προϊόν, τόσο σε διάρκεια όσο και σε όγκο.

Υπό αυτό το πρίσμα, με δεδομένη την τεράστια αρνητική δημοσιότητα των τελευταίων ημερών για τη Ζάκυνθο και την περιοχή του Λαγανά, που έφτασε να απασχολεί σε Κυβερνητικό επίπεδο τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και την αδυναμία των αρμόδιων φορέων να ενεργήσουν για να ελέγξουν την κατάσταση, είτε στο ξεκίνημα της με τον αρχικό περιορισμό στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, είτε και πρόσφατα με την ένταξη της Ζακύνθου στα ειδικά περιοριστικά μέτρα, οι Σύλλογοι Ξενοδόχων Ζακύνθου, Λαγανά και Αρκαδίων με κοινή τους επιστολή (Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου) κάλεσαν σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη τις αρχές και τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς.

Την διοργάνωση της ανέλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, μιας και διαθέτει την υποδομή και την ευελιξία για κάτι τέτοιο και οφείλουμε να την ευχαριστήσουμε ειλικρινά για την αμεσότητα και την ανταπόκριση στην σχετική μας παράκληση.

Η τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, αν και δεν κατάφερε να προλάβει τις εξελίξεις και την επακόλουθη απαγόρευση πτήσεων για την Ζάκυνθο αρχικά από την Ουαλία και αμέσως μετά από την Αγγλία και την Ολλανδία, αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία να καταγραφούν χωρίς περιστροφές και σε άμεσο χρόνο οι αστοχίες, οι αδυναμίες και οι παραλήψεις, που μας οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση.

Είναι η αρχή ενός ουσιαστικού κύκλου επαφών με τις αρχές του Τόπου, την αστυνομία, το Λιμεναρχείο, την Βρετανική Πρεσβεία και το τοπικό Προξενείο, και φυσικά τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να επισημανθούν οι στρεβλώσεις, να αρθούν τα κολλήματα, να βελτιωθεί η επικοινωνία και εν τέλη να εξαλειφθούν οι δικαιολογίες ώστε να αποφύγουμε αντίστοιχες καταστάσεις στο άμεσο και προσεχές μέλλον.

Είναι η εποχή της εξωστρέφειας, των ειλικρινών παραδοχών χωρίς αφορισμούς, της έντιμης συνεννόησης και της από κοινού βελτίωσης, που ο κλάδος μας σκοπεύει να επιδιώξει, όχι προκρίνοντας το επαγγελματικό του συμφέρον, αλλά την επιβίωση μιας ολόκληρης κοινωνίας.”

 

Η επιστολή των ξενοδόχων με την οποία ζητούσαν την τηλεδιάσκεψη:

“Η τεράστια αρνητική δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες για τη Ζάκυνθο και την περιοχή του Λαγανά, με επακόλουθα την απαγόρευση πτήσεων για την Ζάκυνθο από την Ουαλία και την παύση του προγράμματος του μεγαλύτερου Tour Operator της Μεγάλης Βρετανίας, απαξιώνει και καταστρέφει το τουριστικό προϊόν και την οικονομία, ολόκληρου του τόπου μας.

Το θέμα έχει φτάσει να απασχολεί σε Κυβερνητικό επίπεδο τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, με κίνδυνο να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα σε όλη την Ελλάδα, εξαιτίας του Λαγανά και της Ζακύνθου.

Αν δεν αντιδράσουμε άμεσα και δεν δρομολογήσουμε διορθωτικές δράσεις για αυτή την αρνητική εικόνα, η κατάσταση θα γίνει μη αναστρέψιμη.

Είναι ώρα να αναλάβουμε επιτέλους ΟΛΟΙ τις ευθύνες μας και με συνεργασία μεταξύ μας, να πράξουμε χωρίς προκαταλήψεις και αφορισμούς το αυτονόητο και να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν.

Είναι ώρα οι αρχές του τόπου, δηλαδή ο Βουλευτής, η Περιφέρεια, ο Δήμος, συμπεριλαμβανομένων και των αρμόδιων Διοικητικών Αρχών, δηλαδή Αστυνομία, Λιμεναρχείο, Υγειονομικό και όλοι οι Φορείς που εκπροσωπούμε επαγγελματίες που έχουν άμεση εξάρτηση από τον τουρισμό, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια νέα κατάσταση που θα διασφαλίσει το μέλλον μας.

Μόνο ΕΜΕΙΣ μπορούμε να σώσουμε τον τόπο μας πριν να είναι αργά.

Με αφορμή τα παραπάνω, σας καλούμε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με την παράκληση της διοργάνωσης της, από την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου.

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων”

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.