17 Μαΐου 2022 (23:20)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Τα μέτρα που υποχρεούνται να λάβουν και να τηρήσουν οι Δήμοι για τα σχολεία

Μετά το μπάχαλο των πρόσφατων χειρισμών της δημοτικής αρχής με το κρούσμα του υπαλλήλου και με δεδομένη την στάση της…

Ελλαδα Ζακυνθος , 9 Σεπτεμβρίου, 2020 11:03

Μετά το μπάχαλο των πρόσφατων χειρισμών της δημοτικής αρχής με το κρούσμα του υπαλλήλου και με δεδομένη την στάση της γενικότερα απέναντι στα μέτρα προστασίας και πρόληψης κατά του κορωνοϊού και την απροθυμία της να τα εφαρμόσει κατά γράμμα, (απολυμάνσεις, καθαρισμούς, τοποθετήσεις αντισηπτικών, διανομή μασκών κλπ), τις οποίες τελικά εξαναγκάστηκε να υλοποιήσει έστω και αργά και όχι απόλυτα, παραθέτουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Επισημαίνεται ότι η ευθύνη υλοποίησης και τήρησής τους, ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους. Μάλιστα κάποιοι Δήμαρχοι ανά την Ελλάδα, ξεκίνησαν ήδη απολυμάνσεις, αν και οι ειδικοί δεν τις θεωρούν αυτή τη στιγμή απαραίτητες, αφολυ τα σχολεία είναι κλειστά για μήνες.

Οι οδηγίες, λοιπόν, σχετικά με τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό 2019-nCoV, τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη από αυτόν, που δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είναι ανά βαθμίδα, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού–που αναμένεται ότι θα συνεχιστεί κατά τους επόμενους μήνες– είναι εξαιρετικά σημαντική. Η ασφαλής λειτουργία των σχολείων έχει θεμελιώδη σημασία, ώστε να προληφθεί κατά το δυνατόν η διασπορά του ιού στον χώρο των σχολείων.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης, στη περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα σε μια σχολική μονάδα, να περιχαρακωθεί η διασπορά ώστε να μειώσει τον αριθμό δευτερογενών κρουσμάτων ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Μάλιστα αναφέρει και την πιθανότητα να αλλάξουν τα δεδομένα: «Ωστόσο, άλλες μορφές λειτουργίας (π.χ. εξ αποστάσεως διαδικτυακή διδασκαλία σε συνδυασμό με εναλλάξ παρουσία στο σχολείο μέρους των μαθητών) μπορεί να απαιτηθούν εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβληθούν –είτε στο σύνολο της χώρας είτε σε επιμέρους πιο επιβαρυμένες περιοχές– και θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για αυτό».

Ενδεικτικά, τα μέτρα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ περιλαμβάνουν:

• προσπάθεια για τήρηση αποστάσεων μεταξύ μαθητών και μαθητών-εκπαιδευτικών, όσο είναι εφικτό, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του σχολείου σε σταθερές ομάδες παιδιών οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους

• συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών)

• σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές, με μέριμνα για τη σχετική εκπαίδευση· στο σχολείο συνιστάται η ευρεία χρήση υφασμάτινης μάσκας (με ελάχιστες εξαιρέσεις), αλλά μπορεί να
χρησιμοποιείται και απλή χειρουργική μάσκα

• καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες

• αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων μαθητών και επίσκεψης στο σχολείο άλλων ατόμων όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο

• αποχή από το σχολείο όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με COVID-19, προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών που ανήκουν
σε ευάλωτες ομάδες.

Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι πυρετός και βήχας. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

• Δυσκολία στην αναπνοή
• Μυαλγίες
• Ρίγος
• Πονοκέφαλος
• Δυσκαταποσία
• Ρινική καταρροή/συμφόρηση
• Ναυτία / έμετος
• Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ανά σχολική βαθμίδα:

Νηπιαγωγεία
Δημοτικά Σχολεία
Γυμνάσια και Λύκεια

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.