26 Ιανουαρίου 2022 (23:11)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Ο Λαγανάς χθες και σήμερα. Του Δ. Π. Ιθακήσιου

Έτυχε τον Λαγανά να τον γνωρίσω από τις αρχές της δεκαετίας του ’60  και έκτοτε να παρακολουθώ την εξέλιξη,να γνωρίζω…

Αρθρογραφία Ελλαδα Ζακυνθος , 9 Σεπτεμβρίου, 2020 13:13

Έτυχε τον Λαγανά να τον γνωρίσω από τις αρχές της δεκαετίας του ’60  και έκτοτε να παρακολουθώ την εξέλιξη,να γνωρίζω τα καλά και τα κακά,να μπορώ να έχω άποψη.

Το έχω άποψη δεν σημαίνει ότι έχω και τη λύση ή τη θεραπεία,ούτε ότι τα ξέρω όλα. Όμως είναι βέβαιο ότι δεν τρώω και “κουτόχορτο”.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε τελείως διαφορετικά για τον τουρισμό στο νησί μας και στον Λαγανά. Ήταν να τον “πιεις στο ποτήρι” Ιούνιο και τον μισό Ιούλιο.

Έκανες μπάνιο, περπάταγες στην παραλία, χαιρόσουν μια περιοχή όπως την είχα γνωρίσει,ακόμη πριν οι Ζακυνθινοί έρχονται μέχρι το κύμα με τα αυτοκίνητα τους να κάνουν μπάνιο, μετατρέποντας την παραλία σε δρόμο.

Μετά τα αυτοκίνητα απαγορεύτηκαν, ο ξένος τουρισμός ήρθε μαζικά, τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα πολλαπλασιάστικαν και τα πάντα άλλαξαν.

Το τι έγινε σιγά σιγά και σταθερά τα ξέρω. Εκείνοι που είχαν την ευθύνη να βλέπουν και να αποτρέπουν τι έκαναν; Τίποτα σχεδόν…. Κάποια στιγμή θα ειπωθούν αυτά ένα ένα και αναλυτικά.

Φυσικά ευθύνες τεράστιες έχουν και επιχειρήσεις, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες, αυτοδιοίκηση διαχρονικά, πολλοί.

Φέτος ο κόσμος που ήρθε, ήταν πολύ λιγότερος,νεολαία πάντα αλλά και πολύ καλύτερης ποιότητας. Θα μπορούσε να γίνει αυτό ευκαιρία για  μια ανώδυνη στροφή προς το καλύτερο. Τι έφταιξε και αυτό δεν έγινε ?

Τα ηλίθια μέτρα ,οι αστοχίες (το λέω κομψά) στην αστυνόμευση της περιοχής, οι κακοί επιχειρηματίες,ευτυχώς όχι όλοι, η έλλειψη γνώμης και παρέμβασης της αυτοδιοίκησης. Τι περίμεναν;  Ότι τα παιδιά αυτά ήρθαν εδώ για να κλείσουν στα μικρά δωμάτια από τις 12; Μόνον ένας  άσχετος θα το περίμενε αυτό…

Τώρα οι κατηγορίες είναι εύκολες και οι κακίες πολλές. Οι ιδιοκτήτες πρέπει αναλάβουν πρωτοβουλίες. Έστω και αργά ο Δήμος πήρε θέση. Η πολιτεία ας σοβαρευτεί κάποια στιγμή, δεν είναι μόνον τα νέα  παιδιά στον Λαγανά. Είναι το σχέδιο πόλης, η γραμμή αιγιαλού, ο φωτισμός, η καθαριότητα και πολλά άλλα.

Κάποια πρόσωπα πρέπει να αλλάξουν, είναι θέμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας πλέον, η καχυποψία και οι κακοί ανταγωνισμοί τροφοδοτούνται και από αυτά.

Όποιος έχει να διορθώσει,να προσθέσει ιδέες, να πει τη γνώμη του ευπρόσδεκτος. Δεν διεκδικώ τίποτα πολύ περισσότερο τα αλάθητο. Απλά δεν μου αρέσει η σιωπή.

Διονύσης Π. Ιθακήσιος

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.