19 Μαΐου 2022 (14:36)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Ο Α.Μαρινάκης καταγγέλλει τον Δήμαρχο για ανάλγητες, ρατσιστικές και αυταρχικές συμπεριφορές

Σε μία τριών σελίδων δήλωσή του, ο πρώην αντιδήμαρχος Αρκαδίων και εκλεγμένος με τον συνδυασμό του κ. Αρετάκη, Ανδρέας Μαρινάκης,…

Ελλαδα Ζακυνθος , 6 Σεπτεμβρίου, 2020 18:11

Σε μία τριών σελίδων δήλωσή του, ο πρώην αντιδήμαρχος Αρκαδίων και εκλεγμένος με τον συνδυασμό του κ. Αρετάκη, Ανδρέας Μαρινάκης, προχωρά σε απίστευτες καταγγελίες εναντίον του Δημάρχου, άλλοτε φωτογραφίζοντας και άλλοτε στιγματίζοντας, ανάλγητες συμπεριφορές, ρατσισμό και αυταρχισμό.

Είναι χαρακτηριστικά το όσα καταγγέλλει ότι είπε ο Δήμαρχος για τους μετανάστες που ναυάγησαν στα ανοικτά της Ζακύνθου: “Δεν πρόκειται να χαλάσω ούτε ένα ευρώ για αυτούς, ας πάνε από εκεί που ήρθαν. – Μα Κύριε δήμαρχε υπάρχουν μικρά παιδιά που πεινάνε και χρειάζονται γάλα και φαγητό και ένα στρώμα για να κοιμηθούν στο πάτωμα. -Ας το σκεφτόταν οι γονείς τους πριν ξεκινήσουν που τα έφεραν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση” είπε σύμφωνα με τον πρώην αντιδήμαρχο, ο κ. Αρετάκης.

Ο κ. Μαρινάκης χαρακτηρίζει “πατερούλη” τον κ. Αρετάκη, παραλληλίζοντάς τον με τον Στάλιν και αποδίδοντάς του συγκεντρωτισμό, αυταρχικές πρακτικές, σκοπιμότητες και υπονομεύσεις.

Ο πρώην αντιδήμαρχος αποκαλύπτει ότι ο κ. Αρετάκης κρατά στο συρτάρι του τα αποτελέσματα των ΕΔΕ που ο ίδιος είχε παραγγείλει και από τις οποίες, σύμφωνα με τον πρώην αντιδήμαρχο, προκύπτει ότι ενώ από τη μία ο Δήμαρχος έλεγε να ενταχθεί το έργο, από την άλλη έδινε προφορική εντολή στην υπάλληλο του να μην το εκτελέσει! “Σας παρακαλώ – Προκαλώ να τις δημοσιοποιήσετε άμεσα γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα κατηγορηθείτε ως κοινός ψεύτης και συκοφάντης” λέει απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στον κ. Αρετάκη.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρώην αντιδημάρχου κ. Ανδρέα Μαρινάκη:

“Αν ρωτήσεις, οποιονδήποτε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο πριν τις εκλογές γιατί κατεβαίνεις στα κοινά;  Η απάντηση του θα είναι μία: Μα για να προσφέρω. Και εγώ για να προσφέρω ήμουν υποψήφιος στις εκλογές του Μαΐου 2019 και εκλέχτηκα δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό ΜΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ με Δήμαρχο το ΝΙΚΗΤΑ ΑΡΕΤΑΚΗ. Οι Συμπολίτες μου, μου εμπιστεύτηκαν μια θέση στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αρχικά μου ανέθεσε την ΔΕΥΑΖ και ενώ ασχολήθηκα επί 2 μήνες μέχρι και το δεκαπενταύγουστο, ήρθε μια μέρα και μου είπε. «Εγώ θα τα βάλω με τα μεγάλα συμφέροντα, με τα λαμόγια, και τον υπόκοσμο της Ζακύνθου και επειδή είμαι γέρος άκληρος και εν πάση περιπτώσει δεν φοβάμαι για την ζωή μου αποφάσισα να πάρω όλη την ευθύνη διακυβέρνησης του Δήμου ώστε να σας απαλλάξω από  τυχόν απειλές για την ζωή σας και την οικογένειά σας.»  Σας ευχαριστώ κύριε Δήμαρχε αλλά μπορώ να προφυλάξω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου και δεν χρειάζομαι προστάτη, άλλωστε εφαρμόζοντας τα νόμιμα, ζώντας και εργαζόμενος επί πολλά έτη στη Ζάκυνθο δεν αντιμετώπισα ποτέ κανένα πρόβλημα. Βέβαια ΔΕΝ ήρθε σε σύγκρουση με κανένα μεγάλο συμφέρον ούτε πήγε στη δικαιοσύνη κανένα λαμόγιο, ούτε απειλήθηκε κατά κανένα τρόπο η ζωή του.

Η θέση του Προέδρου της ΔΕΥΑΖ κ. Δήμαρχε είναι θέση ευθύνης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και εγώ μόνο έτσι μπορώ να λειτουργήσω. Η απάντηση ήταν ΟΧΙ εγώ θα είμαι  πρόεδρος και στη ΔΕΥΑΖ και στο ΦΟΔΣΑ και παντού, δεν μπορείς να με εκβιάσεις, δεν εκβιάζομαι από κανέναν, εγώ θα μοιράσω τις ευθύνες όπως νομίζω. Εντάξει κύριε δήμαρχε υπάρχουν και άλλες θέσεις από τις οποίες μπορώ να προσφέρω και σύμφωνα με τις δυνατότητές μου. Πραγματικά δεν ξέρω πώς θα ήταν η σήμερα η ΔΕΥΑΖ αν είχα την ευθύνη λειτουργίας της, αυτό που ξέρω είναι ότι σήμερα είναι σε χειρότερη κατάσταση από ότι την παρέλαβε. Ενώ σε ένα χρόνο υποσχέθηκε ότι θα την εξυγιάνει και θα ήταν πρότυπο επιχείρησης που θα δάνειζε ακόμα και το Δήμο, σήμερα ζητιανεύει δανεικά για να μην πέσουν οι διακόπτες του ρεύματος και μείνουμε χωρίς ύδρευση και αποχέτευση. Αυτή η διαφωνία μου ήταν η απαρχή μιας κακής σχέσης.

Στη πρώτη συνάντηση του Σεπτεμβρίου όπου θα ανέθετε ρόλους και θέσεις μας ανακοίνωσε χωρίς περιστροφές ότι ο απόλυτος, μοναδικός πατερούλης και αδιαμφισβήτητος αρχηγός ηγέτης του Δήμου είναι αυτός. Πρόεδρος σε όλους τους φορείς, οργανισμούς και επιτροπές, υπεύθυνος Πολεοδομίας, Τεχνικών Υπηρεσιών, Μελετών και Δημοσίων Εργων. Αποφάσεις στρατηγικής, οικονομικής και διοικητικής μέριμνας και  για όλα τα θέματα μόνο αυτός. Οι αντιδήμαρχοι θα ασχολούνται μόνο με τα θέματα που έχουν και μόνο με αυτά χωρίς δικαίωμα γνώμης για άλλους τομείς, σε δε περίπτωση διαφωνίας υπερισχύει πάντα η γνώμη του Δημάρχου . Οποιος διαφωνεί να παραιτηθεί τώρα, είπε απευθυνόμενος σε μένα.

Αυτά δεν μας τα είπε προεκλογικά, δεν τα έγραψε στο πρόγραμμα, δεν τα ανακοίνωσε σε κάποια προεκλογική ομιλία. Τα έλεγε Μετά την ορκωμοσία, μας έπιασε από τα μούτρα, μας έφερε προ τετελεσμένων και αφότου καβάντζωσε την εξουσία. Για μένα ήταν ξεκάθαρο που τη πάει τη δουλειά ο κος Αρετάκης, είχα την προ δεκαημέρου εμπειρία της ΔΕΥΑΖ. Για τους άλλους ήταν ακόμα ο ευεργέτης με τις αγαθές προθέσεις που ισοπέδωσε την πολιτική σκηνή σε ένα δίμηνο.

Απάντησα μόνο εγώ : Κύριε Αρετάκη είσαι ένας Αποτυχημένος Δήμαρχος πριν καν αναλάβεις, είναι αδύνατον να πάει μπροστά ο Δήμος με τέτοια αντίληψη διακυβέρνησης.

Αυτό θα το δούμε, την αντιδημαρχία την κέρδισες, ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ παίρνεις την Πολιτική Προστασία μου απάντησε. Σκέφτηκα ότι στην ηλικία που είναι και μετά το 70 % και τα πολλά χειροκροτήματα, το καβάλησε το καλάμι και ότι η Πραγματικότητα θα τον προσγείωνε πολύ σύντομα και γιαυτο το λόγο δεν παραιτήθηκα τότε, ευχόμενος ότι θα αλλάξει. Αλλωστε τα μεγάλα Φαραωνικά έργα που οραματίζεται δεν γίνονται σε μια μέρα από ένα άνθρωπο και θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα ενός διαλυμένου Δήμου.

Στη συνέχεια Φρόντισε να μην συμμετέχω σαν πολιτικός μηχανικός που είμαι ούτε στο ΔΣ της ΔΕΥΑΖ ούτε του ΦΟΔΣΑ ούτε στη Πολεοδομία ούτε στις Τεχνικές Υπηρεσίες ούτε με πρότεινε πουθενά αλλού. Σίγουρα για αυτές του τις επιλογές θα κριθεί.

Στην Οικονομική Επιτροπή που συμμετέχω έχω ψηφιστεί από το Δημοτικό συμβούλιο και είμαι ο μοναδικός Πολιτικός Μηχανικός.  Αν και  διαφωνώ με την μετεκλογική στάση του Κ. Αρετάκη ΔΕΝ θα ανεξαρτητοποιηθώ, κρίνοντας  οτι η θέση μου στην επιτροπή είναι άκρως αναγκαία και χρήσιμη όπως και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αλλά και στην Πολιτική Προστασία που με όρισε με εξανάγκασε σε παραίτηση. Και λέω με εξανάγκασε γιατί πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρισθεί η ενέργεια του να μην υπογράψει καμία μελέτη μου τον Φεβρουάριο ενώ τώρα που έχω παραιτηθεί ΠΡΕΠΕΙ να πληρωθούν οι υδρομεταφορείς, να κοπούν δέντρα – χόρτα, με Ενδεικτικό προϋπολογισμό, να αγοραστούν υλικά και ταμπέλες, να δώσουμε λεφτά για το ελικόπτερο της εναέριας επιτήρησης κλπ. Αυτά εκτελούνται με καθυστέρηση 6 μηνών. Με κατηγόρησε ότι δημοσιοποίησα τους λόγους της παραίτησής μου και <φόβισα> τους άλλους δημοτικούς συμβούλους με αποτέλεσμα κανένας να μην θέλει να αναλάβει την Πολιτική Προστασία. Τώρα αυτά τα δημοσιοποιώ αφότου βρήκε αντικαταστάτες και έτσι δεν θα του δημιουργήσω πρόβλημα.

Αν μέσα σε ένα χρόνο αντικατέστησε 4-5 Δημοτικούς Συμβούλους τότε φαντάζομαι μέχρι το τέλος της τετραετίας θα περάσει το μισό δημοτικό συμβούλιο αρκεί να μην σπρώχνονται στη ουρά και να κρατάνε αποστάσεις.

Δεν πρόκειται να χαλάσω ούτε ένα ευρώ για αυτούς, ας πάνε από εκεί που ήρθαν. Μα Κύριε δήμαρχε υπάρχουν μικρά παιδιά που πεινάνε και χρειάζονται γάλα και φαγητό και ένα στρώμα για να κοιμηθούν στο πάτωμα. Ας το σκεφτόταν οι γονείς τους πριν ξεκινήσουν που τα έφεραν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, αυτή ήταν η απάντηση του δημάρχου για τους ναυαγούς μετανάστες και τα μούτρα μου έφτασαν στο πάτωμα. Ανάλγητη συμπεριφορά για παιδιά και ανθρώπους που είχαν την ανάγκη μας. Περαστικοί από τον τόπο μας ήταν που είχαν την ατυχία να ναυαγήσουν έξω από το νησί των φιλόξενων Ζακυνθινών, το νησί των δικαίων. Ευτυχώς που έκανε το καθήκον της η Περιφέρεια Ζακύνθου και προσφέρθηκαν ο κύριος Τσουρουνάκης και η κυρία Χριστίνα Τετράδη και έτσι Σώθηκε η κατάσταση. Η δημοτική αρχή απούσα.

Απούσα ήταν και την περίοδο του κορονοϊού αφού φτάσαμε στο σημείο να δημοσιοποιήσουμε κείμενο προτροπών προς το Δήμαρχο Προκειμένου να πράξει τα δέοντα για την ασφάλεια και την  υγιεινή των Ζακυνθινών εξαιτίας της πανδημίας. Οι 250.000 ευρώ που δόθηκαν από το κράτος ήταν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και όχι καταθέσεις στην τράπεζα.

Τους τέσσερις πρώτους μήνες διακυβέρνησης κατάφερε να διαλύσει το ομολογουμένως κουτσό τμήμα μελετών αφού πολλά από αυτά που ζητούσε να τροποποιήσει ήταν αντίθετα με την νομοθεσία και αρνούνταν να εφαρμόσουν οι υπάλληλοι. Όποιος όμως δεν συμφωνεί με τις απόψεις του, όπου είναι και οι μόνες σωστές, είναι του Παλαιού συστήματος, τον σαμποτάρει, προσπαθεί να ακυρώσει το έργο του και για αυτό τους εξοβελίζει στο πυρ το εξώτερο.

Ακόμα γελάνε με  την εξαγγελία 150 μελετών για τις κοινότητες ή την κατασκευή των Νέων Σφαγείων σε 6 μήνες ή την Κυκλοφοριακή Μελέτη της Χώρας ή τη μελέτη νέου Βιολογικού στο Πλάνο ή πρόσφατα τη κατασκευή όλων των γηπέδων σε 25 μέρες κ.λ.π. Τί και αν έλεγα να προσγειωθούμε και να προσλάβουμε κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό και να δώσουμε σε εξωτερικούς συνεργάτες τις μελέτες, ο Μαρινάκης δε ξέρει τι λέει και βέβαια δεν είναι δουλειά του.

Τώρα ο δήμαρχος των μεγάλων έργων κλεισμένος στο γυάλινο κλουβί του γραφείου του ασχολείται με ότι προκύπτει καθημερινά, με ότι μπορεί να φανταστεί το μυαλό του καθενός.  Του αρέσει να δίνει λύσεις έξυπνες και κυρίως φθηνές  στα προβλήματα των πολιτών που τον περιμένουν καρτερικά έξω από το γραφείο του. Ετσι έχει την αίσθηση οτι προσφέρει στο λαό υπηρεσία. Ασχολείται από την αγορά μιας βίδας μέχρι και το μοίρασμα 149 κάδων σε 49 κοινότητες. Με παζάρια σε προσωπική συνέντευξη  ο κάθε πρόεδρος διεκδικεί για λογαριασμό του χωριού του 3-4 κάδους. Και να ήταν μπλε οι κάδοι ή τουλάχιστον καφέ. Το Όραμα και οι εξαγγελίες για Διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση όπως και η αποκομιδή  έχουν πάει περίπατο μαζί με τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας και τον Αντιδήμαρχο Πόλης. Τί να τον κάνουμε, τζάμπα λεφτά να δίνουμε;. Ο Δήμαρχος είναι αρκετός. Οι προϊστάμενοι δίνουν κατευθείαν αναφορά στο ίδιο και αυτός κανονίζει που θα πάει η Τσάπα , το φορτηγό , το απορριμματοφόρο, οι υπάλληλοι, τα πάντα όλα.

Τελευταία αρέσκεται  να με κατηγορεί ότι είμαι υπεύθυνος για την απώλεια της χρηματοδότησης 400 χιλιάδων ευρώ για την αναβάθμιση του γηπέδου του Αγίου Κήρυκα. Οι επιδόσεις του στον Αθλητισμό είναι γνωστές μετά την παραίτηση και του κ. Κουτσογιάννη και του κ. Δρόσσου.

Για λόγους οικονομίας χώρου θα πώ ότι τα πάντα περιγράφονται στην Ενορκη Διοικητική Εξέταση που παρήγγειλε ο ίδιος. Από την ΕΔΕ προκύπτει ότι ενώ Από τη μία έλεγε να ενταχθεί το έργο, από την άλλη έδινε προφορική εντολή στην υπάλληλο του να μην το εκτελέσει.  Η μαρτυρία της υπαλλήλου περιέχεται στην ΕΔΕ όπου έχει ήδη παραλάβει από  τις αρχές Ιουλίου και δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει, όπως ακόμα δεν έχει δημοσιοποιήσει και τα αποτελέσματα των υπολοίπων 8 ΕΔΕ. Επειδή η παραγγελία των ΕΔΕ έγινε από τον ίδιο και είναι μη δημοσιοποιήσημες παραμένουν κλειδωμένες στο συρτάρι του και νομίζει ότι μπορεί να τις χρησιμοποιεί Απειλώντας κατά το δοκούν.

Σας παρακαλώ – Προκαλώ να τις δημοσιοποιήσετε άμεσα γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα κατηγορηθείτε ως κοινός ψεύτης και συκοφάντης.

Διακατέχεται από το σύνδρομο της καταδίωξης, Όλοι συνωμοτούν εναντίον του, Δεν εμπιστεύεται κανέναν και όλοι κακόβουλα προσπαθούν να του πάρουν την καρέκλα. Πάρα πολλές φορές μέσα στο δημοτικό συμβούλιο είπε ότι: Ακόμη και μόνος μου να μείνω και όλοι  οι δημοτικοί μου σύμβουλοι  να φύγουν εγώ θα κυβερνήσω μόνος. <<ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΜΟΝΟΣ! >> Δήλωσε πρόσφατα ο κος ΑΡΕΤΑΚΗΣ σε τοπικό ΜΜΕ. Μα υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία αποτυχίας από τη διαπίστωση ότι  ούτε οι 6 αντιδήμαρχοι του ΔΕΝ τον καταλαβαίνουν;  Τι διοίκηση θα ασκήσεις όταν δεν μπορείς να πείσεις Ούτε τους δικούς σου ανθρώπους, Ούτε τους προέδρους των κοινοτήτων, Ούτε τους  υπαλλήλους του δήμου, Ούτε τον βουλευτή;.

Έτυχε ο άγιος κορονοϊός και ο θεός του Λίβα να βοηθήσουν, να κρυφτεί προσωρινά η ένδεια του αυτοκράτορα. Τα προβλήματα όμως θα επιστρέψουν διογκωμένα και πιο απαιτητικά και θα πρέπει να φροντίσει άμεσα για τη λύση τους.

Η Ζάκυνθος σήμερα έχει σοβαρές ανάγκες, έχει όμως και αναξιοποίητες δυνατότητες. Πρέπει άμεσα να κερδίσει τόσο το χαμένο κύρος όσο και τις  αξίες εκείνες που δεν θα αφορούν μόνο το οικονομικό μέρος αλλά πολύ περισσότερο, την πολιτιστική και ηθική της διάσταση. Χρειάζεται ανθρώπους ικανούς διαχειριστές, εμπνευσμένους, εξειδικευμένους στην τεχνολογία, μαρκετίστες, με ηγετικές και διοικητικές ικανότητες, με όραμα, υπηρέτες του λαού που θα λειτουργήσουν με αγάπη για τον τόπο και σε καμία περίπτωση για την ικανοποίηση της προσωπικής τους ματαιοδοξίας, την διαχείριση χρημάτων και κυρίως ανθρώπων.

Ενας μίζερος, αλαζόνας και στυγνός εργοταξιάρχης όπου μπορεί με μεγάλη ευκολία να βγάλει από τη μύγα Ξύγκι είναι αυτό που χρειάζεται η Ζάκυνθος; είναι αυτός Ο ηγέτης που μπορεί να πάρει τη Ζάκυνθο και να την οδηγήσει στον 21ο αιώνα;. Πολιτικά ήδη μυρίζει μούχλα.

 

Ειλικρινά Δικός σας!!!

Μαρινάκης Ανδρέας  Πολ. Μηχανικός

Πρώην Αντιδήμαρχος Αρκαδίων”

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.