17 Μαΐου 2022 (23:49)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Άδικη η οριζόντια απόφαση της Σκωτίας, λέει ο Χ. Θεοχάρης

«Η οριζόντια απόφαση της Σκωτίας είναι άδικη. Φοβάμαι ότι μας εμπλέκει και στην εσωτερική πολιτική διελκυστίνδα που οι διάφορες περιοχές…

Ελλαδα Ζακυνθος , 4 Σεπτεμβρίου, 2020 14:10

«Η οριζόντια απόφαση της Σκωτίας είναι άδικη. Φοβάμαι ότι μας εμπλέκει και στην εσωτερική πολιτική διελκυστίνδα που οι διάφορες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν. Καθώς, όταν το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο ως πήχη έχουν θέσει 20 περιπτώσεις κρουσμάτων στις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους και εμείς είμαστε στα 13 κρούσματα, τέτοιες οριζόντιες αποφάσεις δεν μπορεί να λαμβάνονται…» τόνισε στην Βουλή ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σχολιάζοντας την απόφαση της Σκωτίας να επιβάλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους επιστρέφουν αεροπορικώς από την Ελλάδα, αλλά και τους περιορισμούς που επιβάλει η Ουαλία σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη χώρα μας.

 

Η συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού για την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας στον τομέα του τουρισμού, εξελίχθηκε σε μια γενικευμένη αποτίμηση για τον τουρισμό μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

 

Ο υπουργός Τουρισμός Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως «εγώ ως άνθρωπος δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ τα πράγματα, γι΄αυτό και δεν είπαμε ότι αυτή η χρονιά θα είναι καλή, εύκολη ή ίδια με τις προηγούμενες. Δεν μιλήσαμε για επιστροφή στο “χθες” αλλά σε μια νέα κανονικότητα με νέους κανόνες».

 

Σχολιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ και δείχνουν για το δεύτερο τρίμηνο του έτους ύφεση 15,2%, ο υπουργός παρατήρησε πως «εάν το συγκρίνει κανείς με τον μέσο όρο της ύφεσης στην Ευρώπης είμαστε ακριβώς στο μέσο όρο της», επισημαίνοντας ότι άλλες χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό όπως η Ισπανία και η Ιταλία, εκεί η ύφεση είναι 22,1% και 17,3% αντίστοιχα και λέγοντας «φανταστείτε που θα ήταν η ύφεση στην χώρα μας εάν αφήναμε κλειστό τον τουρισμό»

 

Σχολιάζοντας αναφορές της αντιπολίτευσης, ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, ο υπουργός είπε πως από την στιγμή που σταμάτησε η καραντίνα και βγήκαμε από τα σπίτια μας, ξανάνοιξαν τα μαγαζιά, δεν θα μπορούσαμε να παραμείνουμε στο “μηδέν”, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα έχουμε φτάσει στα 17.000 τεστ ημερησίως και είμαστε η 5η χώρα που κάνει τα περισσότερα τεστ στην Ευρώπη.

 

Απέρριψε την κριτική ότι δεν υπήρξε σχέδιο στο άνοιγμα του τουρισμού λέγοντας ότι «αυτό, δεν έγινε αυτό τυχαίa, ούτε χωρίς σχέδιο, ούτε βγάζοντας ένα φιρμάνι», ενώ στις επικρίσεις για παλινωδίες, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως «η μάχη είναι καθημερινή, και ακούμε κάθε μέρα αυτά που μας εισηγούνται ανάλογα με τις εξελίξεις οι ειδικοί. Δεν αλλάξαμε στρατηγική. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα δούλεψαν για αυτό και έχουμε ελάχιστα κρούσματα σε τουριστικές επιχειρήσεις», ενώ προσέθεσε πως «εκεί που υπάρχουν κρούσματα η κυβέρνηση κλείνει και τα μαγαζιά, όπως και εάν λέγονται αυτά».

 

Αναφερόμενος στη «διπλωματία» του τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης είπε πως «είμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία με όλες τις χώρες». «Δεν μπορεί να νιώθουμε μειονεκτικά και καχεκτικοί ή να έχουμε τη νοοτροπία της Ψωροκώσταινας. Αυτή την νοοτροπία πρέπει επιτέλους να την αποτινάξουμε. Εδώ έχουμε πετύχει μια σειρά από πράγματα και πρέπει να πούμε “μπράβο” στον ελληνικό λαό που τα πέτυχε» προσέθεσε και τόνισε: «Παλεύουμε διπλωματικά και σήμερα ακόμα να έχουμε θετική απόφαση από τη Μεγάλη Βρετανία. Ελπίζουμε ότι θα είναι θετική αυτή η απόφασή της. Έχουμε δώσει και δίνουμε καθημερινά τη μάχη σε διπλωματικό επίπεδο για να μπορέσουμε να δώσουμε τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η χώρα μας είναι ασφαλής».

 

Ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε πως «η χώρα μας κρατάει μια υγειονομική ισορροπία, οι αποφάσεις μας όλες είναι με υγειονομικά κριτήρια» επισημαίνοντας ότι «η ισορροπία του ανοίγματος της οικονομίας θα είναι δύσκολη. Είναι μια καθημερινή δουλειά. Θα την συνεχίσουμε. Θα συνεχίσει μέχρι να τελειώσει και η τελευταία πτήση, αν θέλετε, αυτής της πολύ δύσκολης χρονιάς».

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.