26 Μαΐου 2022 (13:32)
Ανεξάρτητη Ενημέρωση


Απέραντο σκουπιδαριό και ευθύνες “αποκάλυψε” η αποψίλωση στους δρόμους. (φωτορεπορτάζ)

Εικόνες ντροπής και επικίνδυνες για την δημόσια υγεία, σαν αυτές που δημοσιεύει το zantereport αντικρίζουν οι επισκέπτες, προφανώς και οι…

Ελλαδα Ζακυνθος , 20 Αυγούστου, 2020 16:41

Εικόνες ντροπής και επικίνδυνες για την δημόσια υγεία, σαν αυτές που δημοσιεύει το zantereport αντικρίζουν οι επισκέπτες, προφανώς και οι κάτοικοι, της Ζακύνθου, καθημερινά, σε όποιον δρόμο του νησιού και αν κινούνται.

 

Η βρώμα και η δυσωδία που αναδύεται στα σημεία εναπόθεσης και συγκέντρωσης σκουπιδιών, είναι ανυπόφορη, κι αυτό γιατί τόσο οι κάδοι όσο και οι δρόμοι ή τα πεζοδρόμια στα οποία βρίσκονται, έχουν να πλυθούν και να απολυμανθούν μήνες. Μάλιστα σε πολλά σημεία σκουπίδια και ζουμιά, πέφτουν μέσα σε ρέματα, ρυάκια και κανάλια, μολύνοντας τον ήδη επιβαρυμένο υδροφόρο ορίζοντα.

Το πρόβλημα αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο τις τελευταίες ημέρες που η Περιφέρεια καθαρίζει τα χόρτα και τα ρέματα κατά μήκος των επαρχιακών οδών. Οι εργασίες αυτές αποκάλυψαν χιλιάδες σκουπιδιών που βρίσκονται μέσα σε χαντάκια και ρέματα. Από πλαστικά μπουκάλια, σακούλες και κουτιά, γυαλιά, οργανικά σκουπίδια σε αποσύνθεση και κουτάκια αναψυκτικών, μέχρι προφυλακτήρες και κομμάτια αυτοκινήτων από τροχαία.

 

Σκουπίδια τα οποία, εκτός από την απαράδεκτη εικόνα που δημιουργούν για το νησί, με ότι επίπτωση αυτή έχει στον ήδη “τραυματισμένο” τουρισμό, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία. Ένα άλλο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί από την ελλιπή αποκομιδή είναι ότι τα απορρίμματα έχουν πλέον διασκορπιστεί από τον αέρα, τις βροχές, τα αδέσποτα σκυλιά, γατιά και ζώα που τρέφονται από αυτά, σε λιοστάσια, αμπελώνες, καλλιέργειες και χωράφια.

 

Πολλά από τα σημεία των οποίων φωτογραφίες δημοσιεύει σήμερα το zantereport, έχουν καθαριστεί στις αρχές του καλοκαιριού από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, εθελοντικές ομάδες, τοπικά συμβούλια και γενικότερα κατοίκους των περιοχών. Γεγονός που σημαίνει ότι η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται σχεδόν το σύνολο του νησιού είναι “φρεσκότατη” και  ευθύνεται κυρίως η ελλιπής αποκομιδή των τελευταίων μηνών και η καθ΄όλα ανύπαρκτη πεζή καθαριότητα του Δήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zantereport, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ασκηθεί ήδη – και σειρά παίρνουν κι άλλες – διώξεις εναντίον τοπικών προέδρων, οι οποίοι ουσιαστικά “πληρώνουν” την ανεπάρκεια και τις φρούδες υποσχέσεις της δημοτικής αρχής.

Για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί, την μεγαλύτερη ευθύνη έχει αναμφίβολα ο Δήμαρχος και οι συν αυτώ, ωστόσο μερίδιο έχουν και κάποιοι από τους πολίτες οι οποίοι αν και βλέπουν το πρόβλημα που υπάρχει, πετάνε ό,τι τους είναι άχρηστο, συνήθως νύχτα και εν κρυπτώ. Από ντουλάπια και στρώματα μέχρι τζάμια και καναπέδες. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν, είναι ένα ελάχιστο χαρακτηριστικό δείγμα της κατάστασης.

Πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, καταγγέλλουν ότι έχουν ενημερώσει και ζητήσει επανειλημμένως από τον Δήμο να στείλει την περιβόητη “δαγκάνα” για να τα μαζέψει η οποία όμως δεν περνά ποτέ.

Αλήθεια, τι έγινε με τις πολυδιαφημισμένες και πολυανακοινωμένες από τον Δήμο “προσλήψεις” στον, αποδεκατισμένο όντως, τομέα καθαριότητας;

 

Ανδρέας Παπαδημητρίου

 

 

 

 

 

 

 

Όροι χρήσης/αναπαραγωγής

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του συνόλου ή μέρους του δημοσιεύματος χωρίς αναφορά στην πηγή.